Last news in Fakti

17 Август, 2022 16:10 1 430 4

Ще се сдобри ли Анкара с Дамаск?

  • сирия-
  • турция-
  • алепо-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган

Предстои един от най-доверените и опитни функционери на Ердоган - бившият държавен министър Хаяти Язъджъ, да посети Дамаск за разговори с Башар Асад

Ще се сдобри ли Анкара с Дамаск? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Единствено политическото решение може да гарантира трайност в Сирия. Поради това режимът /на Башар Асад-б.а/ и опозицията трябва да се споразумеят”.

Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция пред журналисти в Анкара.

Изявлението на първия турски дипломат бе в отговор на конкретен въпрос, а именно предстои ли промяна, нов етап в отношенията на Анкара с Дамаск в посока към нормализиране.

Всъщност това е една от най-коментираните в медиите гореща тема в последно време. И като продължение - възможна ли е среща между Ердоган и Башар Асад.

Преди 11 години Анкара се превърна в най-големия враг на Башар Асад, подкрепяйки бунтовниците, които се борят да свалят Асад. Стана инициатор на създаването на Свободната сирийска армия на бунтовниците. И оттогава Анкара и Дамаск не поддържат отношения.

Но за тези 11 години изтече доста вода. В последно време от страна на Анкара има индикации и опити за промяна.

Преди няколко дни в изказване на13-тата конференция на турските дипломати в чужбина Чавушоглу посочи: „Ние трябва по някакъв начин /да съдействаме/ за споразумяване между опозицията и режима в Сирия. В противен случай няма да се постигне траен мир“.

Той заяви също, че е провел кратка среща с външния министър на Сирия в Белград, в която е заявил позицията на Анкара по въпроса.

Първото потвърждение за преки контакти между Анкара и Дамаск дойде от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че разузнавателните служби на двете страни поддържат контакти “на ниско равнище”.

Ердоган неведнъж е описвал сирийския президент като терорист и многократно е заявявал, че той трябва да си отиде. Но с подкрепата на Русия и Иран Асад си възвърна контрола над голяма част от Сирия, изтласквайки подкрепяните от Турция бунтовници към бившите им територии.

А Владимир Путин и иранският президент на последната тристранна среща в Техеран недвусмислено посочиха на Ердоган, че трябва да промени отношенията си със Сирия. И в същото време отказаха да подкрепят трансгранична операция на турската армия, която бе гласувал турският парламент преди няколко месеца.

Възможно ли е Анкара и Дамаск /респективно Ердоган и Башар Асад/ да загърбят всичко това и да нормализират отношенията си?

Отговор на този въпрос дава бившият външен министър Яшър Якъш /в първото правителство на ПСР с премиер Абдуллах Гюл/, считан за един от най-опитните дипломати на Турция.

“След преживения горчив опит е повече от ясно, че има нужда да се сложи край", казва той в интервю пред вестник “Мухалиф”.

"Можем ли да се свържем отново със Сирия и да започнем съвместни действия? Идеята е на Владимир Путин, който настоя за това пред Ердоган на срещата в Сочи, а преди това в споразумението от Адана. Този проблем е много труден за решаване, ние все още даваме заплати на хората там /тоест на бунтовниците от Свободната сирийска армия/. Ние ги отглеждаме. Тези хора обаче палят турското знаме и демонстрират срещу Турция. Изглежда, че правителството не е смятало, че нещата ще стигнат дотук, но единственото решение е да се преговаря със сирийското правителство", отбелязва той.

В същото интервю Якъш посочва, че Ердоган ще се опита да стовари сметката за конфликта със Сирия на гърба на Ахмет Давутоглу /външният министър, който бе отстранен от Ердоган, а сега е лидер на опозиционната Партия на бъдещето/.

“Ахмет Давутоглу беше един от важните фактори, които предизвикаха сътресенията. Но само Давутоглу ли е виновен? Може да се каже, че Тайип Бей беше готов и веднага се зае да направи това, което предлагаше Давутоглу, и продължи по тази линия. Не искам да бъда пристрастен, но и двамата следваха грешна политика по отношение на Сирия. Но в същото време като политик и човек, преживял сътресенията в отношенията със Сирия, приветствам опитите за нормализирането им”, казва той.

А биха ли се приели и как опитите на Анкара от страна на Башар Асад?

“Не мисля, че правителството на Башар Асад ще забрави какво е направила Турция срещу него и ще се съгласи лесно и бързо да загърби миналото. Сирия вероятно ще забави този процес, ще се опита да покаже на международната общност щетите, които ѝ бяха нанесени от страна на Турция. За разлика от конфликта с Египет, в Сирия ситуацията е друга - в страната има турски войници, Анкара подкрепя салафитските елементи и осигурява оръжие на бунтовниците. Единственият изход е преговори с правителството на Башар Асад. Правителството е длъжно да направи това“, посочва бившият турски външен министър.

Изявленията на Ердоган и Чавушоглу в посока на опитите за нормализиране на отношенията с Башар Асад се посрещнаха “на нож” от някои среди в Сирия, съпроводени бяха с палежи на турското знаме.

Действията шокираха турските политици и обществеността. Външното министерство в декларация ги окачестви като провокация.

Съюзникът на Ердоган Девлет Бахчели в остро изказване” прокле ръцете, запалили турското знаме“.

Предстои един от най-доверените и опитни функционери на Ердоган - бившият държавен министър Хаяти Язъджъ, да посети Дамаск за разговори с Башар Асад.

Друг известен политик, Догу Перинчек, лидер на партия Ватан, която е съратник /може да се каже и един от архитектите/ на сближаването на Турция с Русия, също отива в Дамаск, за да лобира. Перинчек ще се придружава от бившия депутат от Партията на справедливостта и развитието Етхем Санджак, който беше изключен от нейните редове и се присъедини към Ватан.

А според близки до опозицията анализатори, нормализирането на отношения със Сирия е изключително важно за Ердоган на фона на наближаващите президентски и парламентарни избори.

Сирийските мигранти, които официално са 3.7 млн., се посочват на второ място сред негативните фактори за спада в рейтингите на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Първият е икономическата криза.

Въпреки долавяните известни промени в доскоро остро негативните послания на правителството и на политиците по отношение на режима в Сирия, пътят към нормализирането ще изглежда дълъг и труден.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    4 1 Отговор
    Еврейската "опозиция" в Сирия да се разбере с Асад.

    Коментиран от #2

  • 2 Ротшилд

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Да. Дано. За хубав и силен Израел без врагове около себе си.
  • 3 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Докато психопата Путин затъва в Украйна бай Реджеб ще се възползва от вакуума оставен от руснаците в Близкият изток, Кавказ и Азия.
  • 4 Българските турци

    4 0 Отговор
    Русия никога няма да изтегли военното си присъствие в Сирия...Асад независимо от Русия не може да предприема никаква инициатива...така че скоро колкото и да не му се иска ще бъде принуден да се споразумее с Ердоган ако иска да запази своята власт и Сирия независима...Турската операция ще се проведе по руския вариант който изключва персийското влияние...Във всяко положение обаче операция ще има ... независимо с Асад или без Асад макар и да се стараят да го лансират по медиите като някакъв фактор в сирийския конфликт !!!
Новини по държави: