Last news in Fakti

2 Септември, 2022 13:08 1 639 8

Европейската керамична промишленост променя работното време и модернизира пещите, за да пести електроенергия

  • газ-
  • електричество-
  • керамика

По-високите цени вредят на чистата печалба на компанията, но сегашните равнища на разходите за електроенергия също оказват тежест

Европейската керамична промишленост променя работното време и модернизира пещите, за да пести електроенергия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фабриките в енергоемката керамична промишленост променят смените на рaботниците и модернизират пещите си в опит да оцелеят на фона на главозамайващия скок на разходите, предаде Ройтерс.

В Централна Италия работниците в малката фабрика "Черамике Нои" (Ceramiche Noi), която произвежда шарени чинии, купи и други керамични изделия трябва да свикнат да започват работа в 06:00 часа, за да се съкратят разходи. Сметките за електроенергия на фирмата са скочили с 1000 на сто през последната година.

Изместването на началото на работния ден с 3 часа напред позволява на завода в Чита ди Кастело, Умбрия да използва по-ниските тарифи за електроенергия в непикови часове и персоналът да работи в по-прохладно време.

"През ранните часове на деня температурите са по-ниски и можем да избегнем включването на вентилатори, които винаги работят през деня и така да използваме по-евтина електроенергия", каза търговският мениджър на "Черамике Нои" Лоренцо Джорнели.

Промяната е свидетелство как енергоемките бизнеси в Европа приспособяват дейността си, за да избегнат загуби заради скока в цените на електроенергията след руската инвазия в Украйна.

"Сметките скочиха с 1000 на сто", подчерта Джорнели, размахвайки месечната фактура за газ за 127 000 евро (126 000 долара) спрямо 18 000 евро миналото лято въпреки леко по-ниското потребление тази година.

В Нидерландия компанията, стояща зад прочутата керамика "Делфт Блу" (Delft Blue), върху която са изобразени вятърни мелници и типични нидерландски пейзажи, възнамерява да замени една от трите си основни газови пещи тази година с електрическа алтернатива.

"Конинклийке порселайн флес" (Koninklijke Porceleyne Fles) или "Роял Делфт" (Royal Delft), както е по известна в чужбина , ще намали и отоплението тази зима във фабриката в Делфт, където художниците все още рисуват много от изделията на ръка.

Компанията ще използва много внимателно пещите, за да пече наведнъж, колкото може повече изделия.

Главният изпълнителен директор Хенк Шутен заяви, че "Роял Делфт" иска да смени и трите пещи, но това ще стане постепенно, тъй като всяка от тях представлява първоначална инвестиция от 100 000 евро.

По-високите цени вредят на чистата печалба на компанията, но сегашните равнища на разходите за електроенергия също оказват тежест.

Ситуацията за компанията, която работи от 1653 година, не е критична, казва Шутен и добавя, че предпочита да има парите като печалба , а не да ги дава за разходи.

За някои компании по веригата за доставки обаче ситуацията е станала неудържима.

"Асулибер" (Azuliber), един от основните испански производители на топена глина, е бил принуден да спре част от производството си тази седмица и да изпрати 117 служители вкъщи, след като цените на газа са станали абсолютно непосилни, обяви компанията в комюнике.

Пулверизирането на глина е ключов етап от производството на керамичните плочки.

"Асулибер", част от испанския производител на керамични плочки "Памеса груп" (Pamesa Group), съобщи, че разходите за пулверизиране на тон глина са нараснали с над 1000 на сто миналата година и на отрасъла е оказана минимална помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олег

    15 0 Отговор
    Ами враждата срещу РФ нее безвъзмездна
  • 2 Олег

    15 2 Отговор
    Плакахте преди 1989 година за демокрация,сега берете нейните плодове

    Коментиран от #8

  • 3 дедо Герчо

    11 1 Отговор
    ЩЕ ГИ НАПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ,ДА ОБЕДВАТ У 2Ч. НОЩЕСКА...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Адам Хилтън

    12 0 Отговор
    Мина и модата на екологията, ще горят кюмюр на поразия тая зима ама дано да им стигне.
  • 5 УРКО

    11 0 Отговор
    МИЗЕРИЯТА НАСТЪПВА НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА
  • 6 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Както е тръгнало Немците ще се облекчават където им падне поради липсата на ток,топло и всичко останало свързано с екологичното акане в гърне.В Прага във всяка уважаема себе си бирария има под масата канал с течаща вода,в който клиентите модат да пикаят без да напускат масата отрупана с бира и мезета.Какво знае мие за Европейската култура ?

    Z

    Z
  • 7 Гост

    4 0 Отговор
    Следва намаляване на продукцията и дефицити като в тоталитарна България.
  • 8 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Олег":

    А може и нарочно да ни прецакват така, за да кажат "Видяхте ли колко е лошо при демокрацията? Хайде сега, обратно в социалистическия строй, да строите пак комунизъм".