Last news in Fakti

4 Септември, 2022 08:55 1 490 22

Без нощно каране на ски? Алпийските страни обмислят как да пестят енергия през зимата

  • ски-
  • алпи-
  • електричество

Австрия обмисля да спре работата на пистите през нощта, да намали употребата на изкуствен сняг и лифтовете да оперират с по-малко кабини

Без нощно каране на ски? Алпийските страни обмислят как да пестят енергия през зимата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От ските до сноуборда и шейните - зимните спортове са важен източник на приходи за алпийските държави като Австрия и Швейцария, но извозването на стотици хиляди туристи до високите върхове на планините всеки ден изисква и много електроенергия, съобщава ДПА.

И заради опасенията за недостиг на газ в европейските страни през зимата заради потенциалното спиране на руските доставки, операторите на лифтове в двете страни вече сериозно обмислят как да намалят потреблението на ток.

"Ако правителството наложи ограничения, операциите могат да бъдат променени така, че да се пести до 20 на сто електричество", заяви пред телевизионния канал Ес Ер Еф управляващият директор на швейцарските въжени линии Берно Щофел. "Имаме различни опции по отношение на скоростта, броя на кабините и работното време", добави той. "Австрийските оператори на лифтове обмислят подобни мерки", каза говорителят на браншовата организация в страната Франц Хьорл.

Независимо от решението на официалните власти, карането на ски в Швейцария през зима ще е малко по-неудобно, според Щофел, тъй като операторите на лифтове планират доброволно да намалят потреблението на електричество с 5 на сто.

"Идеите варират от предложението да има само студена вода в санитарните помещения до намаляване на отоплението и изключване на светлините на билбордовете с реклами. Текат дискусии и относно популярното нощно каране на ски", подчерта Щофел. "Ние сме в процес на набелязване на цял набор от мерки, които операторите на въжените линии могат да приложат", добави той.

Австрия обмисля да спре работата на пистите през нощта, да намали употребата на изкуствен сняг и лифтовете да оперират с по-малко кабини, каза пред Австрийската телеграфна агенция (АПА) Хорл.

В допълнение към това цените на билетите за лифтовете могат да бъдат повишени. Той обаче заяви, че на лифтовете се пада само 1,3 на сто от потреблението на електричество в Австрия и отрасълът не се нуждае от "почти нищо" що се отнася до газа.

Понастоящем Швейцария не планира да излиза с нови регулации за пестене на електроенергия и Берн няма никакъв извънреден план като този на ЕС, според който почти всички страни членки трябва доброволно да намалят потреблението на газ с 15 на сто.

Алпийската страна стартира кампания, с която да мотивира гражданите и бизнеса да пестят електроенергия. Ако това се окаже недостатъчно, то правителството ще издаде указ за намаляване на потреблението на ток, когато не става дума за жизненоважни дейности - като например изключване на осветлението на витрините на магазините.

"Любителите на зимните спортове не трябва да се безпокоят", каза Щофел, тъй като лифтовете в страната, които са около 2400, са основна част от зимните развлечения в Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 2 Отговор
    Да спрат дискотеките и баровете, че много ток хабят.
  • 2 Гост

    26 3 Отговор
    Санкциите работят
  • 3 Антон

    36 2 Отговор
    Тези пък защо се излагат така? Нали са почитатели на зелената енергия, да си инсталират перки, фотоволтаици, неизползвания ток в батериите на ел.колите да то връщат обратно в мрежата. Ахахахах. Дано схванахте иронията ми!
  • 4 Кирчо ксерокса

    24 4 Отговор
    Подкрепям! следваща стъпка - спрете ски влековете. Ще бъде еко, зелено, здравословно, евтино и прочие
  • 5 иновация

    21 1 Отговор
    На щеките ще си закрепят свещи и пак ще карат.

    Коментиран от #7

  • 6 да де

    15 1 Отговор
    На кой му пука да проведат набързо един референдум нали така си решават проблемите .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БГ Истина

    26 1 Отговор
    Скоро ще си носим вода с менците и осветлението ще бъде с газови лампи. Но ще следваме и изпълняваме заповедите на братята Американци! Защо бе малоумни Европейци защо......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Напълно

    3 2 Отговор
    разумно !

    Коментиран от #19

  • 11 ами

    17 1 Отговор
    най- много ще спестят ако зимните курорти изобщо не работят - е тогава веяе ще му стане гадно на вова
  • 12 Байденко

    17 1 Отговор
    Не ските са проблем, а отоплението.
    Спрете им отоплението!
    Да се обличат дебело.
  • 13 от светла

    14 1 Отговор
    Европа към тъмна европа, така е като се ежат и си мислят, че са фактор а са пудела на америка..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АМИ ДОБРЕ

    10 1 Отговор
    Тъкмо сега ще имам оправдание, че пак няма да ходя там на нощни ски
  • 16 Браво !

    10 1 Отговор
    Скоро и дневното каране на ски ще спре, па те се закахарили за нощното!
  • 17 Сандо

    9 1 Отговор
    А не може ли на гърба на всеки скиор да се инсталира ветрогенерато и прожектор,и той като се спуска да свети?
  • 18 Така е

    7 1 Отговор
    Даже никакво каране, направо да връзват кънките !
  • 19 Верно

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Напълно":

    Да карат на батерии ! !
  • 20 сороснерес

    13 1 Отговор
    Браво!.Челен опит..що не забранят и нощно ходене по нужда?..ще спестят и ток и вода..Историята на такива ограничения показва само едно и това е факт,само кретени ще кажат че н е така..НАЙ големи нарушители на всичките тези ограничения самите инициатори, баш политици..Например как изгоря Джонсон рижавия ..беше на купон по -време на ковид...и десетки други примери има ...но за балъци винаги има закони..за кокошка няма прошка..
  • 21 чалма тв

    3 0 Отговор
    Народа търпи малоумни политици..но до един момент.докато не дойде новия Хитлер...Историята е кръговрат..може да е се казва Хитлер...а примерно Зиплер..все тая..важното е резултата.а той винаги един..десетки милиони убити..Това е резултата от мерките срещу Русия..накрая всички ще ядем дърво..Заради едни байдъновци и соросоидни идеи..коркото по-зле ,толкова по-добре..това е тяхната религия..
  • 22 Луд

    2 0 Отговор
    Пестенето на ток с 15 % не проблем защото тази година туристите ще са 30% по малко.