Last news in Fakti

20 Септември, 2022 16:15 3 909 7

Един от най-богатите хора инвестира 71 млрд. USD, за да превърне реалността във виртуалност

  • марк зукърбърг-
  • метавселена-
  • инвестиция-
  • реалност-
  • виртуалност

Богатството на Зукърбърг се сви драстично

Един от най-богатите хора инвестира 71 млрд. USD, за да превърне реалността във виртуалност - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Завоят на Марк Зукърбърг към метавселената му струва скъпо в реалния свят. Въпреки че почти всички големи играчи в технологичния сектор в САЩ бележат спад, състоянието, което е загубил главният изпълнителен директор на Meta Platforms, се набива на очи. Нещо повече, това подсказва за проблемите с развитието на компанията.

Богатството на Зукърбърг се е свило драстично и през годината досега от него са се изпарили 71 млрд. долара, припомня economic.bg. Така към днешна дата, със състояние от 55.9 млрд. долара, той се нарежда на 20-о място в индекса Bloomberg Billionaires, което е най-ниската му позиция от 2014 г. насам.

Преди по-малко от две години Зукърбърг притежаваше състояние от 106 млрд. долара и бе сред елитна група глобални милиардери, малцина от които бяха по-състоятелни. Богатството му набъбна до пик от 142 млрд. долара през септември 2021 г., когато акциите на компанията достигнаха 382 долара.

Месец по-късно Зукърбърг представи концепцията си за метавселаната и промени името на компанията от Facebook на Meta. Оттогава нещата вървят надолу.

Последните данни за печалбите на компанията са мрачни. Когато през февруари не бе отчетен ръст на месечните потребители на Facebook, последва исторически срив в цената на акциите на компанията. Това пък доведе до срив в състоянието на Зукърбърг с 31 млрд. долара, един от най-големите еднодневни спадове на богатството някога.

Обяснението е просто – почти цялото богатство на Зукърбърг е обвързано с акции на Meta. Той притежава повече от 350 милиона акции, според последното пълномощно изявление на компанията.

Анализаторите изтъкват като грешка в мениджмънта и фокусирането на Instagram върху Reels. Функцията за кратки видеа бе въведена в отговор на конкуренцията на TikTok. Проблемите с приходите от реклама обаче са налице, като те идват и на фона на свиващите се разходи за маркетинг, движени надолу поради опасенията за икономиката.

Акциите на Meta следват негативен тренд и в резултат на инвестициите на компанията в метавселената, посочва Лора Мартин, старши интернет анализатор в Needham & Co. Самият Зукърбърг каза, че очаква проектът да загуби „значителни“ суми пари през следващите три до пет години.

Междувременно Meta има задача да си върне потребителите, които предпочетоха TikTok, което пък е възпрепятствано от „прекомерен регулаторен контрол и намеса“, каза още тя.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания се справя по-зле през тази година от останалите технологични гиганти. Акциите ѝ са с около 57% надолу през 2022 г., много повече от тези при Apple Inc. (14%), Amazon.com Inc. (26%) и Alphabet Inc. (29%).

Мандип Сингх, технологичен анализатор в Bloomberg Intelligence, посочва стремежът на компанията към виртуална реалност като основен „виновник“ за сегашното ѝ положение. В противен случай според него тя е щяла да се движи около нивата на компанията майка на Google.

Meta може да заобиколи този проблем, като отдели някои от другите си бизнеси, като WhatsApp или Instagram“, каза той.

Към момента цената на акция на Meta е около 148 долара.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макробиолог

    25 2 Отговор
    Зуки заедно с другите мета милиардери--Безос,Мъск,Сорос и т.н. са само едни мениджъри на фамилиите с стотиците трилиони.
  • 2 Машала

    16 1 Отговор
    Да си начеше човек егото! Толкова хора умират реално от глад и мизерия! Не им се умира и виртуално!
  • 3 Това е

    24 1 Отговор
    Ненормален ционистки киборг
  • 4 дарк фючър

    24 2 Отговор
    Всички еврейски печалби да си ги закопА в метвселената и той самия там за влиза да, се закопА и да не излиза!
    Бойкот на социалките и виртуалните измишльотини!
  • 5 мани мани

    15 0 Отговор
    по-голямата част от парите не са негови! на инвеститори от цял свят са! неговите са да кажем няколко стотин милиона $ ... той ги менажира и решава борда от директори какво да ги прави тези милиарди ... фейсбоклука закупи технология от микромеките пишоци относно тая вирт. риъл ... ония от няколко десетилетия я развиваха ... 1 дет е кодил за майкромеките ми го е казвал ... още през 90те имали невероятни кодове ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 УМЕН

    0 0 Отговор
    Вовката ще отърве всички като тоз от мъките им на милардери. За няколко хилядни от секундата ще ги изпари.