18 Юли, 2024 13:21 5 006 0

ОАЕ обмислят възможността за строеж на втора атомна електроцентрала

  • оае-
  • атомна централа-
  • инвестиция

Власите ще обявят конкурс за изграждането до края на текущата година

ОАЕ обмислят възможността за строеж на втора атомна електроцентрала  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на Обединените арабски емирства обмислят възможността до края на годината да обявят конкурс за изграждането на втора атомна електроцентрала (АЕЦ) в страната, съобщи аг. Reuters, позовавайки се на постоянния представител на ОАЕ в МААЕ Хамад ал Кааби.

"Правителството обмисля тази опция. Окончателното решение за тръжния процес все още не е взето, но мога да кажа, че правителството активно проучва този въпрос“, каза Ал Кааби. Агенцията информира, че заявки за изграждането на втора атомна електроцентрала в страната могат да подават по-специално Русия, Китай и САЩ. Изграждането на съоръжението може да струва на правителството на ОАЕ „десетки милиарди долари“.

Според ал-Кааби новата атомна електроцентрала може да се състои от два или четири реактора. Той добави, че последният реактор на единствената атомна електроцентрала в страната ще бъде пуснат в търговска експлоатация до края на годината, така че правителството на ОАЕ вече е започнало да проучва перспективите за увеличаване на капацитета. Ал-Кааби каза още, че представители на ОАЕ вече са провели преговори с водещи световни компании за изграждането на атомни електроцентрали, без да уточнява подробности.

Властите на ОАЕ прогнозират, че през идните 10 години потреблението на електроенергия в страната ще се увеличи значително поради нарастването на населението и увеличаването на промишления капацитет. Страната не възнамерява да се занимава с обогатяване на уран, затова закупува необходимото гориво на международния пазар.

Първата атомна електроцентрала в арабския свят Barakah, разположена в емирството Абу Даби, започна работа през 2020 г. Първият от четирите енергоблока беше пуснат на 1 август 2020 г. и въведен в търговска експлоатация на 6 април 2021 г. Четвъртият реактор беше пуснат през март 2024 г., но все още не е влязъл в търговска експлоатация. Предвижда се мощността на станцията да бъде 5,6 гигавата, което ще осигури около 25% от нуждите на страната от електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА