Last news in Fakti

29 Декември, 2022 17:20 1 451 11

Финансов анализатор: За петролните пазари 2022 година беше като "влакче на ужасите"

  • петролни пазари-
  • цени-
  • икономическа депресия

Единствено икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, но и двете са малко вероятни, смята Борис Петров

Намираме се в няколкогодишен бичи пазар на петрола, а успокоението на петролните и газовите пазари в момента няма да продължи дълго. 2023 година ще е още по-волатилна, като посоката ще е почти само нагоре - при Брент цени от над 150 долара за барел в средата на следващата година са напълно вероятни.

Това коментира Борис Петров, финансов анализатор в Admiral по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че понижението сега съвпадна и със сезонните фактори - обикновено петролът се представя много слабо в последното тримесечие на годината и изключително силно в първите шест месеца на следващата.

По думите му единствено икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, но и двете са малко вероятни. Рецесията вече е включена в цената на петрола, а централните банки няма да позволят да се стигне лесно до депресия, смята Петров.

За петролните пазари годината е била като "влакче на ужасите", каза събеседникът. По негови думи битката между спекулантите и производителите и геополитическото напрежение си е проличало от действията на различните играчи на пазара. "Големите западни финансови компании намалиха дългите позиции за петрола и дори отвориха къси след средата на годината, а ОПЕК+ намали продукцията, което ако се окаже прекалено, ще предизвика ценови шок за световната икономика. В даден момент силата на спекулантите ще свърши и ще трябва да се върнем към реалното търсене... Посоката (за пазара) е само една - нагоре", заяви Петров.

Освен войната в Украйна, по-голям проблем е продължаващата липса на адекватни капиталови разходи. Компаниите са объркани от политиките на правителствата и изземването на печалбите им, което заедно с трудния достъп до финансиране за изкопаеми горива ги прави по-зависими от акционерите. "В подобна ситуация петролните фирми залагат не на капиталови инвестиции, а на изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции", каза Петров.

"Енергийните компании изглеждат тежко подценени. Секторът тепърва има накъде да върви, а това е много лоша новина за пазарите - видим ли, че петролните компании са водещи, останалите трудно просперират. Тази доминация на петролните и газовите компании ще продължи и през 2023 г., а успокоението на газовите пазари в Европа няма да продължи дълго“, прогнозира Петров.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    8 2 Отговор
    Има Една приказка за тези финансови АналиЗатори. Но ще ме изтрият. Стоичков ще ми подложи…

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    4 11 Отговор
    На влакчето на ужасите са качени руснаците и то ще потегли в началото на 2023.
    Ще се возят на него поне 25 години.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 .......я ми

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    фил си ти.
  • 4 Хъъъм

    9 1 Отговор
    Ужасите са за обикновените потребители на енергия и горива. За големите компании и бизнеса, държавата им изплати над 12 милиарда компенсации ... Всичко това със съдействието на прекупвачите и комисииоерите, около властващите от всички партии.. Ето ви един пример, Чирен септември бе пълен 701%, мин. не енергетиката каза, че това са предимно частници, държавата няма резерв, защото всичко дето внася отива на пазара. Но кевар ще вдигне с 30% от 01.01. 2023 год газата, защото имало микс от Чирен, а той бил купен на висока цена ... И тук идва въпроса, защо частиците, които са купили газ на високи цени, държавата ни го препродава на тая цена, а не на до сегашната. Защото е на посредници около мафията дето управлява държавата.
  • 5 Хъъъм

    5 0 Отговор
    70% минимум
  • 6 На тези анал.лизатори.

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква":

    Винаги им споменават майката,
  • 7 Сигурно

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ама горивата са си техни. Така че кой ще е на влакчето?
  • 8 Бгг

    8 2 Отговор
    Да, благодарение на политиката на Гeйcюза ще става и по зле. Време е за референдум за излизане.
  • 9 тоя аннализатор

    1 1 Отговор
    не е чул че заради ковидясалите чинайци нефта тръгна надолу 😊
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Пролетта нефтът беше 140$, а нафтата беше по 3,50. Сега нефтът е 80$, а нафтата е по 3 лв. Курсът долар лев е все около 1,80.
  • 11 тикви продажни

    1 1 Отговор
    Не е вярно, за пазарите на САЩ беше много добра и ще продължава, да му мислят подлогите им от ЕС и НАТО!