Last news in Fakti

12 Юни, 2023 19:19 3 346 24

Кога е смислено да ползваме потребителски кредит?

  • потребителски кредит-
  • кредит-
  • банки

Или как да си правим сметката

Кога е смислено да ползваме потребителски кредит? - 1
Снимка: БГНЕС

Това е толкова просто, нали! Опитът ми показва, че най-простичките неща, най-често ни убягват. Например в средните и висшите икономически училища преподаваме и всякакви финанси – проектни, корпоративни, публични и дисциплини като банково дело, застрахователно дело, финансов мениджмънт, финансов инженеринг, борси и борсови операции и накрая тези, които ги завършват не могат да управляват личните и фамилните си финанси. Защо? Защото или знаят прекалено много и не обръщат внимание на дребните неща, или остават с впечатлението, че това са елементарни въпроси, които не си заслужават труда. Има обаче и такива, които просто не си дават сметка, че фамилните и личните дела не са по-различни от фирмените. Какво остава за обикновените хора, които всеки ден са буквално разстрелвани с десетки предложения за кредит, един от друг по-„изгодни“

И така, кога е смислено да ползваме кредит?

Най-общо два са разумните общи случаи: (1) когато финансираме покупка, която ще увеличи приходите ни и (2) когато придобиваме нещо, което ще намали разходите ни.

И в двата случая текущите ползи, увеличени приходи или намалени разходи, трябва да са по-високи от вноските ни по кредита. Или простичко казано да сме на плюс от цялата операция, в резултат на което да имаме повече пари в джоба си.

Защо това са единствените смислени случаи? Защото независимо дали икономисваме разходи или създаваме нови приходи, ние формираме нов паричен източник, от който да погасяваме кредита.

Ето и някои примери:

Първият пример е ползване на кредит за саниране на жилище. Нямаме нужните заделени средства и ползваме кредит. Преди да вземем решението за ползване на кредит и да извършим тази инвестиция, а това е инвестиция, защото ще се ползва дълги години, трябва да сме напълно наясно колко ще са икономиите от разходи за енергоносители за отопление и охлаждане на жилището. Ако санирането струва 8,000 лева и това ще доведе до месечна икономия от 200 лева инвестицията ще бъде изплатена за 40 месеца или три години и четири месеца. Това не е особено точна сметка, защото не взема предвид лихвите, но е добра отправна точка. Ако изтеглим пет годишен кредит за сумата от 8,000 лева при годишна лихва от 4.5%, месечната ни вноска ще е 150 лева. При икономии от 200 лева сме 50 лева напред.

Какво ще се случи ако не ползваме кредит? Просто ще изпуснем възможността да спестим по едни 50 лева на месец или 600 лева годишно, които иначе биха могли да бъдат заделени за късните ни години или други нужди.

Вторият пример е ползване на кредит за ремонт на жилище, което отдаваме по наем. Тук сметките имат своите особености. Без ремонта можем да отдаваме жилището за 500 лева на месец а след ремонт за 800. Това са едни 300 лева отгоре на месец. Ремонтът ще ни струва 12 хиляди лева със все кухни, бани, климатизации, електроуреди и мебели. Бюджетът е тестван и е реалистичен. Нямаме такива спестявания и ползваме кредит за 5 години, при 4.5% лихва. Вноската по него ще е 224 лева. В резултат от упражнението сме напред със 76 лева на месец или 912 лева на година.

И в двата примерни случая имаме едни скрити ползи, а именно покачване на стойността на имота, който евентуално можем да продадем.

Каква е алтернативата на горните примери? Отлагане на покупката. Това е изгодно, когато ще ни спести пари. В дадените примери не ни спестява пари, а губим възможност да изкарваме пари. Има случаи обаче, в които е по изгодно да отложим покупката, да формираме нужното спестяване и тогава да я направим. Например такъв е случаят с ремонт на собствената ни баня или кухня, които не са наложителни. Ако извършим ремонта сега, това единствено ще ни донесе увеличени разходи за лихви. Ако пък отложим ремонта, не само ще спестим лихвите, а и ще получим лихва върху спестяването си. Със спестеното можем да постигнем по-добро решение както за банята така и за кухнята. Да не говорим пък за душевния комфорт, че не сме в задължения. Единствената разлика между смисленият заем и ненужният идва от това за какво е той, дали ще увеличи нетните ни приходи или ще ни вкара в допълнителни разходи.

Как можем да си сметнем месечната си вноска по хипотетичен заем? Разбира се не е необходимо да досаждаме на банкера си. В интернет има поне 100 смислени сайта за изчисляване на заеми с равни (анюитетни) вноски. Задавате главницата, лихвата, срока и периодичността на погасителните вноски и онлайн калкулаторът ни дава вноската, която е най-често месечна.

Не забравяйте, критерият за това дали един кредит е смислен идва от ефекта, който ще постигнем с него. Някои ще възразят, че това са дреболии, но това са хора, които не си дават сметка за ефекта на натрупването. През живота си правим десетки такива малки избори. Нека кажем 70 избора със ефект 900 лева на година със средна продължителност 5 години. Това прави 315,000 лева. А сложната лихва върху тях? Като я прибавим стават половин милион лева.

Ефектът на натрупването е разликата между успелите и неуспелите в живота, но на него ще посветим отделно специално повествование.

Примерите горе, са при условието, че кредитите са по пазар при най-добрите постижими условия. Дали един кредит е изгоден зависи от това колко ни струва. Как се изчислява това, ще разгледаме отделно.

Не бързайте, обмисляйте, действайте рационално и за най-малките решения. Бързо взетите решения са емоционални и неоптимални, така че нека нещата да узреят. Един месец пропуснати ползи, няма да е фатален.

Златин Съръстов в доктор по икономика и преподавател в УНСС по дисциплините свързани с банковото дело. Притежава над 25 г. опит в областта на инвестиционното банкиране, корпоративните и личните финанси. През последните години активно се занимава с темата за личната финансова подсигуреност и свобода.

[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    25 5 Отговор
    Никога!
    Тия кредити само заробват хората. Условията са неизгодни, почти невъзможно е да ги изплати, лихвите постоянно растат.
  • 2 към заглавието

    24 3 Отговор
    Като цяло никога !Хапарцумян не ми е копал на лозето !
  • 3 АБВ

    18 4 Отговор
    Никога
  • 4 Естествен Интелект

    16 4 Отговор
    Никога.
  • 5 Кольо,

    18 3 Отговор
    Теглете балами пък след това дуе да ви е яко...
    Не разбрахте ли че банките са еврейски дружества,няма безплатни обяди..!
  • 6 Така така

    18 5 Отговор
    НИКОГА! КРЕДИТ!?НИКОГА. Когато го дават банките са толкова мили и любезни, но само пропусни една вноска и тогаеа става Ад Сякаш не си човешко същество ще чуеш милиони епитети и обвинениясякаш си най големият хулигани и мафиот или пък некадърник За Бога Не взимайте кредити въобщв Стремете се да Изолирате банките от вашият живот толкова , колкото е възможно. Рано или късно и тази система ще рухне. Дано дойде нещо нормално на тяхно място
  • 7 Тъпан

    13 1 Отговор
    НИКОГА и за другите тъпани повтарям пак НИКОГА.
  • 8 Красимир Петров

    12 3 Отговор
    Българина е прост човек,тегли кредити за щяло и нещяло.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    7 2 Отговор
    Тегли кредити а после вие на умряло.
  • 11 Сух

    8 1 Отговор
    Никога..
  • 12 Мдаа....

    14 1 Отговор
    Давам бърз отговор! Няма нужда от толкова дълга статия.Когато на човек му трябват пари спешно тогава тегли.И какво правят.....Теглиш клечка за Зъби и връщаш Кубик дърва.Няма контрол в държавата.
  • 13 Фалитбанк ЕАД

    8 2 Отговор
    Само дето бг банките и "кредитните институции" за бързи кредити имат много лоша репутация, на мошеници и измамници, трупана от дълги години и по-добре да нямате много взаимоотношения с тях.
  • 14 Аз Кочо

    1 2 Отговор
    Покупателната способност на акциите и недвижимите имоти, облигациите и криптовалутите също намалява с инфлацията.

    Защо хората винаги говорят че само с кеша се случва това обезценяване, но никога с акции или недвижими имоти, когато става въпрос за загуби поради инфлация. Това е пропагандата на Уолстрийт която се вихри и по нашите статии за имотния пазар.

    С акциите и недвижимите имоти имате риск от капиталови загуби В ДОПЪЛНЕНИЕ на инфлацията.

    SP 500 е надолу с 11% от пика, Nasdaq е надолу с 18% от пика, ОСВЕН това, че е загубил стойност поради инфлацията. Защо никой не посочва тази ДВОЙНА ЗАГУБА?
  • 15 гост

    7 1 Отговор
    Никога ако не ви стигат парите по-добре помислете за друга работа
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нашите предци

    4 0 Отговор
    Дядовци,бащи все кредити са теглили.Събира по грош- докато отвори дюкян,кръчма,да купи още една нива,или да построи дом.Защото са били много" глупави и ненапредничави" затова българите имаме в цяла Европа най висок процент недвижима собственост - над 93%. Срещу казино ибанка нямаш шанс! Сега мързела,който иска всичко- тук и сега ,се зарива с кредити.От Тилифон( поне два бона,да е Кууул,когато селфи)до ипотека.Скача с 25-30 години напред без грам мозък.Абе лъохмани, сега си на тридесет,а до 60 г все ще си борчлия.На практика ти не си собственик на имота цели 30 години.Банкера е собственика,на когото ти плащаш наем 30 години,с огромна лихва.В СРС има стена на плача- поне 10 метра.Запълнена с обяви от чсито.Все на такива лъохмани.
  • 18 Уса

    6 3 Отговор
    Според българските закони никога.Кредити се теглят когато инвестираш в нещо сигурно да ти носи пари.Само комунизма даваше изгодни потребителски кредити а капитализма ви обира до шушка
  • 19 Кака Мара

    5 0 Отговор
    Само за силикон, да ги избия от балъка, който ще го мачка! Най-изгодния кредит, за най-твърдите балони!
  • 20 Зарзаватчия

    2 0 Отговор
    Да вземеш кредит в Бг е най тъпото нещо. Каквито и сметки да си правите ще сте винаги капо.Даже и в Щатите, където условията са в пъти по добри, хората стават роби за цял живот. В ЕС е същото. По добре е човек да разполага с това което има, да го управлява и инвестира разумно и да гледа как да изкара повече.
  • 21 Айше

    2 1 Отговор
    Има 4 кредита Ко ша прави не знам Анааа
  • 22 хаха

    2 0 Отговор
    А голяма част от балъците теглят кредит да си купят кола - било то нова или стара .... Ужас мани бегай
  • 23 Читател

    0 0 Отговор
    Първият пример на "специалиста" е крайно неудачен. В България не се отопляваме/охлаждаме целогодишно. С последните топли зими, реално имаме макс. 3 месеца нужда от отопление.А при охлаждането - там разликите не са толкова драстични. Така че, тези 8000 лв. ще ги "избивате" около 10 години. Което все пак е в наша полза. Защото отоплението само може да поскъпва, никога не поевтинява.

    За "когато финансираме покупка, която ще увеличи приходите ни и/или когато придобиваме нещо, което ще намали разходите ни." - с това съм съгласен. Но трябва добра финансова култира, която да ни позволи да направим адекватни разчети - как да погасяваме кредита, с какви резерви разполагаме... за покрием спешни разходи и т.н. Казвам го от моя опит. През 2006-та купих апартамент с ипотечен кредит. Изплатих го предсрочно. Към момента закупеното жилище ми струва под 70 000 лв.; И ми носи наем. А през 2013-та купих втори жилище, в което живея със семейството си. Това жилище, при месечна вноска от 500 лв., по кредита ми спестява наем. Какъв наем: наем на апартамент с 3 спални и всекидневна близо до метро-станция. Всеки средно-грамотен знае, какви са наемите на такива жилища в София.
  • 24 УНСС

    0 0 Отговор
    Хубави разсъждения, но в тях не се коментира инфлацията...