Last news in Fakti

3 Юли, 2023 16:35 1 927 6

Планът на Орбан! Унгария иска удължаване на износа петролни продукти, произведени от руски нефт

  • унгария-
  • петрол-
  • нефт-
  • петер сиярто

МОЛ притежава рафинерии в Унгария и Словакия, захранвани основно от южната тръба на петролопровода "Дружба"

Планът на Орбан! Унгария иска удължаване на износа петролни продукти, произведени от руски нефт - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария ще поиска от ЕС удължаване с една година на изключението от санкциите срещу руския петрол, което дава възможност на "Словнафт" (Slovnaft), част от МОЛ (MOL), да изнася за Чехия рафинирани петролни продукти, произведени от руски петрол, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

След среща със словашкия си колега той заяви, че МОЛ се нуждае от още година, за да приключи инвестициите си в "Словнафт", които да дадат възможност на рафинерията за преработва неруски петрол.

МОЛ притежава рафинерии в Унгария и Словакия, захранвани основно от южната тръба на петролопровода "Дружба". Словакия получава почти целия си петрол от Русия, но планира постепенно да намали количествата и да започне да получава от други източници.

През април президентът и изпълнителен директор на МОЛ Жолт Хернади обяви, че компанията планира да финансира частично технологични инвестиции на стойност 500-700 милиона долара, за да могат рафинериите в Унгария и Словакия да преработват и други сортове петрол освен руския Уралс.

През миналата година едва 5 на сто от петрола, влязъл в Словакия, не е бил руски, но до края на 2023 г. количеството му трябва да се увеличи до 30-35 на сто, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    7 21 Отговор
    Орбан така яко обслужва руските интереси, че ще нарекат някоя секскукла с неговото име!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Гена

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Има негово име, ма не е кукла. Казва се "Омрел Орган"!
  • 3 7373737727227

    8 0 Отговор
    Че много добре ,ко толкова ,като всеки българин търси евтиното ,даже ако може и без пари ,ко да кажеш прай си сметката ,знае кой човешки ще се отнесе.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    6 2 Отговор
    А на бас ,че Унгария,Сърбия ще имат излаз на Черно море .

    Коментиран от #6

  • 6 Къню

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА":

    Айде.
Новини по държави: