Last news in Fakti

19 Юли, 2023 10:14 17 871 25

Само един от фондовете, в които внасяме за втора пенсия, отчита доходност

  • пенсионни фондове-
  • втора пенсия

За тях минимална доходност от управлението на активите за предходния двадесет и четири месечен период е размер на -4,81%

 Само един от фондовете, в които внасяме за втора пенсия, отчита доходност - 1
Снимка: БГНЕС

Осем от девет фонда, в които правим вноски за втора пенсия, отново отчитат отрицателна доходност за периода от 30 юни 2021 г. – 30 юни 2023 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор.

Само един фонд – УПФ "ЦКБ Сила“ отчита положителна доходност от инвестицията на парите за втора пенсия от 1,29% за двугодишния период. Отрицателната доходност варира от -4,51% на УПФ "ДСК-Родина“ до -1,1% на УПФ "ПОИ“. Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50% и тя е доста по-ниска от минималната, определена от КФН, която е -5,86%.

Малко по-добра е ситуацията при професионалните пенсионни фондове, където задължително вноски правят работещите в първа и втора категория труд. Два фонда отчитат положителна доходност от инвестирането на средствата си, а другите седем имат отрицателна доходност от -4,29% до -0,13%, показват данните на КФН.

За тях минимална доходност от управлението на активите за предходния двадесет и четири месечен период е размер на -4,81%.

Последните данни към март показаха, че нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 20,205 млрд. лв. В сравнение с година по-рано те нарастват с 5,07 на сто, пише Pariteni.bg.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за първото тримесечие на 2023 г. възлизат на 74 180 хил. лв. Нетният финансов резултат на дружествата за периода е в размер на 27 871 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    80 2 Отговор
    Т.е. внасяме само за пенсии на собствениците на пенсионни дружества. Защо ли не се учудвам?

    Коментиран от #19

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    72 3 Отговор
    Нормално, че тези "фондове" не бяха направени да дават, а да вземат от "работливите пчелички"...
  • 3 До тия които внасят за втора пенсия

    50 5 Отговор
    Ще вземете на босия цървулите, помнеме ми думата.
  • 4 Тома

    67 2 Отговор
    Най голямата измама е тази с пенсионните фондове.Милиарди лева ще се откраднат от хората
  • 5 Луд

    44 1 Отговор
    Т.е......това е машина за утализиране на пари.
  • 6 Доротея

    38 0 Отговор
    Втора пенсия стана като втори тото шанс! Който има късмет, може да получи нещичко! Да му мислят родените след 60 набор! Аз съм 34 и още съм си с акъла!
  • 7 Г-ца каприз

    56 0 Отговор
    И тоя балон ще се спука.....но нали трябва да пълни джобовете на някого.....това с тия частни пенсионни фондове си е чиста пирамида ..

    Коментиран от #24

  • 8 Чума

    50 1 Отговор
    Не толкова хитро, колкото нагло скроено! 20 години не плащаха нищо, само лапаха, защото осигуряващите се още не бяха достигнали възраст! И сега, когато все повече хора от тези набори се пенсионират, измислиха прехвърлянето на партидите към НОИ! Значи, аз полвах милиардите 4 петилетки без проблем, сега да плаща държавата! Що не прехвърлят вноските от НОИ частния фонд и той да плаща да види как се плаща, все по увеличаваща се пенсия!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 1 Отговор
    5% от 710 лв са 35,5лв на месец от всеки платец на ДЗПО.На година са 426лв...На 30 години 12780лв...мислите ли ,че някой ще си получи парите ,които е внесъл във фонд ДЗПО???ОТ Сега да ви кажа -НЕ!ПС.Защо пишете глупавини,а не коментирате с числа ,като мен???нима сте толкова "Боси".......

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това е за минималната вноска......
  • 11 Що е то,,отрицателна доходност"?

    26 0 Отговор
    Пишете ,,чиста загуба", както си е! 4% за две години означава, че за 2 г губите 4 лв на всеки 100 лв; за 20 г - 40 лв... Де е Киро на кирия?
  • 12 Русофил

    36 4 Отговор
    БГ е със световен рекорд по инвалидни и милиционерски пенсии, източващи всякакви фондове.
  • 13 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    28 0 Отговор
    ПИРАМИДИ
  • 14 Факт

    37 0 Отговор
    Ползват пари на готово, не влагат нищо, не плащат данъци и как така са на фалит 😂
  • 15 Българин

    59 1 Отговор
    Доходността е без значение при раздаване на премии, купуване на луксозни автомобили и офиси. Тези фондове са си чиста измама. Таксите се събират независимо от резултатите или с 2 думи парите ми от 2000година насам под леглото да ги бях събирал щяха цифрово да са повече отколкото са сега във фонда. Мафия срасната с държавата
  • 16 Хаха

    15 0 Отговор
    Ами Нормално, Тимаджииски фонд е все пак ;”:D
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 0 Отговор
    Измамата започва още с думата
    ВТОРА .....❗
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Нищо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не е в полза на хората ❗❗❗
    А за
    ЗАДЪЛШИТЕЛНО ама ДОБРОВОЛНО
    си има една думичка ...
  • 19 Няма две мнения

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Иван Костовите и Иван Нейковите либерално демократични втори капиталови пенсионни стълбове, "допълнително, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване", задлжително административно наливане на парите на хората при застрахователи/осигурители. Ех, че сладко. Нека им е зле. Нека ходят боси!
  • 20 БгТопИдиот🇧🇬

    20 0 Отговор
    Държавата събира и подарява на частника.

    Мухахахаха и частника ще се "грижи" за вашитя пари.

    Като смесите вода с масло ми се обадете .

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Цъцъцъ

    20 0 Отговор
    Дебело искам да подчертая, че не внасяме, а най-нагло ни удържат вече над 10 години и се оказва, че фондовете печелят от нашите пари, но ние - не. И като крепостните не можеш да се откачиш от тях
  • 23 Бай Хинко

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    А бе може да ги смесиш. В емулсия. Но си трeбе много бох и друсанье. Ама много много!
  • 24 Баварец

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Г-ца каприз":

    Не се противопоставям на думите ти, но по-голяма пирамида от държавното ДОО няма! Там бърка всеки политик, когато и както му трябват пари! Затова е и непрекъснатото увеличение на възрастта и т.н. По-скоро е обратното- от частните може и да получиш нещо, но от ДОО си винаги излъгани!
  • 25 Счетоводител

    0 0 Отговор
    От 01.01.2002 г. започнаха да ни спират ДЗПО /допълнително задължително пенсионно исигуряване/. Тогава вноската беше 2 % /на 200-300 лв.заплата/ т.е. 4-5 лв. месечно. Сега е 5 %. С една дума първият набор жени 1960 има-няма около 10-15 хил. лева. Моите са горе-долу толкова 1963 г. съм. Ще ги получа по една минимална пенсия /около 500 лв./ на месец докато ми свършат парите. Може и по-малка сума, но за по-дълъг срок. 1960 и 61 набор вече ги получават. От 2024 г. и мъже 1960 набор. Това е: Дал Кольо-зел Кольо. 20 г. работят с моите пари.