Last news in Fakti

8 Април, 2023 09:30 5 785 15

Битката за клиенти пренареди пазара на втора пенсия у нас

  • втора пенсия-
  • пазар-
  • клиенти

Сред универсалните фондове открай време има три отчетливи лидера - "Доверие", който държи една четвърт от пазара, "Алианц" и "ДСК-Родина", като подредбата в първите три е без промяна от години. В резултат на активна политика към привличане на осигурени от другите фондове обаче "ДСК-Родина" почти стопи дистанцията с "Алианц" по брой осигурени, а по нетни активи вече е вторият фонд у нас след "Доверие"

Битката за клиенти пренареди пазара на втора пенсия у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Битката за клиенти в сложната икономическа ситуация пренареди осигурителния пазар у нас. Към този извод сочат данните на Комисията за финансов надзор за прехвърлянето на осигуровките за втора пенсия от един в друг пенсионен фонд. Наред с хората, които решават да сменят фонда си, динамиката в броя на осигурените зависи и от служебното разпределение, и от избора на хората, които влизат в системата за първи път. Самото решение на осигурения пък все по-често се влияе от промоции, оферти и някои не толкова лоялни практики.

Сред универсалните фондове открай време има три отчетливи лидера - "Доверие", който държи една четвърт от пазара, "Алианц" и "ДСК-Родина", като подредбата в първите три е без промяна от години. В резултат на активна политика към привличане на осигурени от другите фондове обаче "ДСК-Родина" почти стопи дистанцията с "Алианц" по брой осигурени, а по нетни активи вече е вторият фонд у нас след "Доверие".

В края на 2022 г. "ДСК-Родина" за пръв път изпреварва "Алианц" по пазарен дял според нетните активи, като вече държи 19,94% при 19,75% за "Алианц". "Алианц" все още води с 19,12% пазарен дял по брой осигурени, но "ДСК-Родина" почти го застига с 18,96%. За сравнение, разликата между двата универсални фонда в края на 2020 г. беше близо 4 процентни пункта при осигурените - 20,37% за "Алианц" и 16,47% за "ДСК-Родина", а по нетни активи - над 2 процентни пункта. Сходни процеси текат и сред по-малките фондове, като разликите се стопяват и е възможно да се стигне до нови размествания.

Тенденциите се потвърждават и от статистиката за хората, които са прехвърлили индивидуалните си партиди от един фонд в друг. Тук последователно "ДСК-Родина" е лидер по привлечени нови клиенти и десетки милиони лв. техни спестявания. През 2022 г. този универсален фонд е увеличил клиентите си 57 215 души, като това е нетният резултат от дошлите и напусналите го. В привлечени средства от индивидуални партиди това означава 211 626 362 лв. в плюс за фонда.

На фона на милиардите, които управлява вторият стълб, горните числа може би не изглеждат толкова големи. Те обаче са няколко пъти по-високи като постижение спрямо останалите фондове. Най-големият - "Доверие", например е прибавил 58 871 017 лв. към активите си, като е привлякъл 17 346 души. С положителен баланс от промяната на фонд е и УПФ ОББ - 7216 нови клиенти и техните 60 354 793 лв. Останалите фондове губят от този обмен.

"Алианц" е изгубил 22 375 клиенти, като в индивидуални партиди това прави 121 260 434 лв. При "Съгласие" равносметката е 106 016 448 лв. прехвърлени другаде и 25 158 клиенти по-малко. "ЦКБ-Сила" губи 11 745 осигурени и техните 52 078 871 лв. Осигурените в "Бъдеще" намаляват с 14 297 души, а прехвърлените оттам средства са 37 107 683 лв.

ДОХОДНОСТ

Популярността на един фонд не съответства задължително на резултатите от неговата дейност по инвестиране на средствата от осигуровки. Най-популярният за прехвърляне фонд "ДСК-Родина" е с минус 5,31% доходност за изминалите две години, показва статистиката на КФН. "Доверие" е с минус 4,14%, "Съгласие" - с минус 3,72%, УПФ ОББ е с минус 3,52%, а "Алианц" - с минус 3,22%.

ПРОМОЦИИ

Във всичко това конкуренцията тече и през усилени промоции и оферти. Тази възможност бе официално регламентирана преди две години, като дружествата могат да организират и да участват в програми за лоялни клиенти съвместно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услуги и други лица в полза на пенсионерите и осигурените лица.

Сред пакета от "комплименти", предлаган от "Доверие" например има не само банкови услуги, но и намаления за ползване на приключенски парк, автосервиз, пазаруване от конкретни магазини и др. "ЦКБ-Сила" дава отстъпки при зареждане на гориво на определени бензиностанции, застраховки и др. "Алианц" предлага преференциални условия за ползване на банкови услуги от банката в групата. Клиентската карта на "Бъдеще" осигурява отстъпки при ползване на хотели, спортни магазини, оптики и т.н. "Топлина" има оферти за бензиностанции, мебелни магазини, пицарии, шофьорски курс и др.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    Какво значи
    "ВТОРА ПЕНСИЯ"

    ❓❗❓❗❓❗


    Защото или НЕзнаете,
    или знаете , но мамите хората
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 0 Отговор
    За "втората пенсия" ще врещите ли пак , че работещите издържат пенсионерите ❓❓❓

    Що не пишете какво се случва с парите които вече над ДВАДЕСЕТ години , Чичо Скруч трупа и никой не вижда ❓
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 замислен

    38 0 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление, че в оследните 2 години парите във фонда са на минус? Или с думи прости - ако преди 2 години сме вложили 5 лева и един хляб беше около 1 -1.20 т.е. сме могли да си купим 4-5 хляба, фонда си е прибрал неговото като такси и комисионни, и релно ще имаме 5 лева без 3-5% загуба, като извадим и таксите и комисионните сега май остава за 2 хляба? Май КФН трябва да се сезира защо намаляват парите за пенсия?
  • 6 Какви са тия промоции, оферти и практики

    6 1 Отговор
    Детайли и подробна информация липсва.С ДЗПО се грижат за нашите старини.Ще сме богати пенсонери.
  • 7 какво е това

    21 0 Отговор
    Коментар на състезанието "кой краде повече"?
  • 8 Трябва

    7 0 Отговор
    Да се местим от фонд във фонд заради промоциите.
  • 9 Студопор

    26 2 Отговор
    Биете се, не биете се - пенсии няма да видите!! Така е измислена системата. Сега може да ви заринат с уж изгодни условия, ама като дойдат още едно-две негодни правителства, които да вдигнат пенсионната възраст на 80 години, ще видите пенсия през крив макарон!
    Говорейки за макарони - вижте какво става във Франция, защото поискаха да вдигнат пенсионната възраст с 2 години. Ха сега помислете, колко пъти и с колко я вдигат в България и дали е имало дори зачатък на протест...?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До първи

    14 2 Отговор
    Коментар
    Ще ти обясня колега, какво значи втора пенсия според нашите толупи,математически....
    Значи първа пенсия + втора пенсия = на 1/3 европейска пенсия
    Първа пенсия + 0 втора такава = 0 т е. Мизерия
    Втора пенсия + 0 първа пенсия = 0 т е. Мизерия отново

    Ей така озглежда според мен картинката. Извод от трите примера. 1+2+3, съобразено с местните цени и стандарт спрямо МИНИМАЛНИЯТ европейски, води до следствието че сме ТОТАЛ МИЗЕРИЯ, което пък води до озвода че нямаме работа в тая ЕС схема......ит.н. И т.н.

    Коментиран от #12

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "До първи":

    Благодаря за обяснението ‼️
    Имаш желание , но не и възможности❗ Нищо !

    Питам, защото "новите" пенЦионери ще получават само 80% от изчислената им от НОИ-чо сума !
    Останалите (до 20%) ще ги накарат да си ги търсят от фондовете!
    Така ВТОРАТА ПЕНСИЯ всъщност е липсващата част от пенсията❗

    А за да бъде кражбата ПЪЛНА -
    родените след 01.01.60.г. и работили преди 2000.г. ще бъдат лишени от тези 20% които са внасяни към НОИ преди да започнат отчисленият към фонда-Чичо Скруч ❗
    Сега може да си обясниш с колко ще те цакат тебе лично ❗
    Извинявай , ако ти стане мъчно !
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    11 1 Отговор
    Системата "втора " пенсия е направена да се взема от стадотос мъгляви обещания.

    Ако се доживее за да се "взема пЕнция" -фирмата (фондЪт на едни наши хора) фалира и пиете една ....знаете какво.

    Нал скачахте за банани и сакахте капитализЪм (канибализъм) !!
  • 14 СЗО

    10 0 Отговор
    фонд "ДСК-Родина" е с минус 5,31% доходност за изминалите две години, показва статистиката на КФН. "Доверие" е с минус 4,14%, "Съгласие" - с минус 3,72%, УПФ ОББ е с минус 3,52%, а "Алианц" - с минус 3,22%.

    Без коментар!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.