Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 20:37 1 115 7

Корекциите в Бюджет 2024 преди да влезе в пленарна зала

  • бюджет-
  • бюджет 2024-
  • пари-
  • финанси

Синдикатите са недоволни, че ръстът на заплатите в държавния сектор от 1,4 млрд. включва и увеличения, които вече са постигнати тази година

Корекциите в Бюджет 2024 преди да влезе в пленарна зала - 1
Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели остават на различно мнение за Бюджет 2024, дори след като беше прекроен в петък. Финансовият министър Асен Василев се съгласи да ревизира част от приходната част. Какви са корекциите и защо финансовата рамка не получава пълна подкрепа?

В първата версия на Бюджет 2024 бяха заложени 12 милиарда лева капиталови разходи, припомня "Нова телевизия". В това число влизаха 2,4 млрд. лв. от таксите за транзит на руски газ. Тъй като до момента няма постъпления, те бяха извадени от сметката. Така капиталовите разходи ще бъдат в размер на 10 милиарда лева. Утре предстои финансовата рамка да бъде разгледана на Тристранния съвет. А след това и от Министерския съвет, за да се стигне и до гласуването в парламента.

Отсега е ясно, че работодателските организации няма да подкрепят бюджета на заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество утре. Мотивът им е, че във финансовата рамка за поредна година няма реформи.

„Свидетели сме на едно прекомерно харчене. Който е викал по-силно са му дали повече. Без реформи и твърде оптимистична прогноза за ръст на приходите”, заяви Васил Велев - председател на АИКБ. Така, според тях, се рискува и дефицитът от 3%, който е максималният, за да имаме шансове за еврозоната.

„Имаме административно нарастване, прекомерно, на минималната работна заплата, максималния осигурителен доход. Отново административно определяне на минималния осигурителен доход, тоест няма на практика реформи, има изливане на пари, които нямаме”, допълни Васил Велев.

С повече оптимизъм гледат на бюджета синдикатите. Въпреки че остават и притесненията им. „С тези корекции ние оценяваме бюджета като напрегнат. За нас бюджетът не изглежда неизпълним, както някои твърдят. Особено по отношение на събираемостта”, заяви Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Синдикатите са недоволни, че ръстът на заплатите в държавния сектор от 1,4 млрд. включва и увеличения, които вече са постигнати тази година. Затова искат още между 600 и 700 милиона, които да отидат за заплати във висшето образование, здравеопазването, земеделието, железниците и градския транспорт. „Ако не се стигне до увеличение на заплатите, може да се очакват и протести”, заяви Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    0 5 Отговор
    пожелавам ви волна професия на майстор-строител като моята! нямам началници , работно време -на частно работя/ вдигнат ли се цените , вдигам и разценките и хич не ми пука кой ще ни управлява , щот няма разлика. не гласувам от 20г.
  • 2 КАТО НЕ ДАВАМЕ ПАРИ

    4 4 Отговор
    ЗАЩО НЕ ДАВАМЕ...КОГАТО МИНИСТЪР ВАСИЛЕВ ИСКА БОГАТА ДЪРЖАВА И ДАВА ПАРИ ,ЗАЩО ДАВА...ДОКОГА БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ ИСКА ДА Е БЕДЕН..НАЙ-ДОБРИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР СЛЕД ИВАН КОСТОВ...

    Коментиран от #6

  • 3 учен

    5 1 Отговор
    Никога държавата няма да направи кардинална реформа, така че всички хора да бъдат равнопоставени. И сега се дават 20 заплати при пенсиониране само на определени длъжности- военни, полицаи, магистрати, висши чиновници. А би трябвало на всички, или поне на всички по 12 заплати примерно. Още: държавата плаща НОИ и здравни вноски на споменатите по-горе поличаи и военни. Значи пак има привилегии. Това противоречи на правовата държава.
  • 4 Аерогара София

    2 1 Отговор
    У нас синдикатите са част от държавата, така е при комунизма, значи той не си е отишъл.79 години вече едно и също.Куфара- и Терминал 2
  • 5 бай Ганьо-синдикалист

    5 1 Отговор
    В България не се уважава умствения труд. Уважават се кръчмарите, майсторите, плочкаджиите, кръчмарите, адвокатите,сутеньорите, барманите, проститутките, но не и хората на умствения труд и на духовната дейност- преподаватели в университети, артисти, режисьори, писатели-доколкото ги има, май вече ги няма и др.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.