Last news in Fakti

2 Декември, 2023 14:55 1 465 8

Отлични новини за Гърция! Агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Атина

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • агенция фич-
  • кредитен рейтинг-
  • икономика

Това предполага увеличаване на притока на капитали и съответно намаляване на разходите по заемите на гръцката държава и компаниите, се посочва в доклада на рейтинговата агенция

Отлични новини за Гърция! Агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Атина - 1
Снимка: Shutterstock

Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) повиши снощи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна валута от ‘BB+‘ (латински букви) до ‘BBB-’ със стабилна перспектива, като по този начин агенцията върна на страната инвестиционния рейтинг, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

„Фич“ е четвъртата рейтингова агенция (от тези, с които работи Европейската централна банка), която дава инвестиционен рейтинг на гръцките облигации, след като „Скоуп“ (Scope Ratings) направи това през август, Ди Би Ар Ес Морнинг Стар (DBRS Morning Star) – през септември и „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) – през октомври.

„Фич“ е и втората от трите най-големи американски кредитни агенции (след „Стандард енд Пуърс“), която връща на Гърция инвестиционния рейтинг, като по този начин позволява на повече институционални инвеститори да купуват гръцки облигации. Това предполага увеличаване на притока на капитали и съответно намаляване на разходите по заемите на гръцката държава и компаниите, се посочва в доклада на рейтинговата агенция.

Положителната динамика на гръцкия дълг, ангажимента за фискална консолидация, както и предвиденото рязкото намаляване на държавния дълг като дял от БВП, са сред причините, които "Фич" посочва за повишаването на кредитния рейтинг на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    4 5 Отговор
    Ами повишават, там където има краварски бази се повишават, а където няма ще има войни

    Коментиран от #5

  • 3 мдда

    7 2 Отговор
    близо до фалит...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Генчо глътката

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Не е заради базите, а за да ги набълбукат още по-хубаво - после ще им го свалят пак.
  • 6 Сандо

    3 1 Отговор
    Стабилна е само перспективата за увеличение на дълга.Тарикатите нещо пак са замислили?
  • 7 Павел пенев

    2 3 Отговор
    ЕС като ги напълни с 300 милиарда, как няма да си вдигнат рейтинга. Но това ще е пак до време. Проста и мързелива хитра нация.

    Коментиран от #8

  • 8 Баш Батка

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Павел пенев":

    Проста и мързелива ама ще ходиш с 5 пръчки суджук и консерви пастета на тяхните плажове лятото.