Last news in Fakti

4 Декември, 2023 18:40 2 297 29

Мерките на Ердоган не помагат! Инфлацията в Турция скочи до рекордните 61,98 процента

  • турция-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган-
  • икономика

На 23 ноември Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за шести пореден месец до 40 на сто - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт

Мерките на Ердоган не помагат! Инфлацията в Турция скочи до рекордните 61,98 процента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията на потребителските цени в Турция се повиши през ноември до най-високото си ниво от близо една година. Това сочат данни на Турския статистически институт, публикувани днес, пише БТА.

Индексът на потребителските цени се повиши до 61,98 процента на годишна база през миналия месец. През октомври в страната бе отчетена инфлация от 61,36 на сто, припомнят местните медии.

Нивото на инфлация през ноември е най-високото от декември м. г., когато бе 64,27 на сто.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки през ноември се увеличиха с 67,16 на сто на годишна база. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 82,13 на сто, а за транспорт – със 70,04 процента.

В сравнение с предходния месец потребителските цени са се повишили с 3,28 на сто.

На 23 ноември Турската централна банка повиши основния си лихвен процент за шести пореден месец до 40 на сто - най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    5 22 Отговор
    Те затова Турция натиска България да влезе в еврозоната и Шишко Пеевски ще го направи.
  • 3 Бонговец

    25 26 Отговор
    Кво става с тия турци? Все затъват и пак са по-добре от нас? Ние уж катерим,3 процента ръст.Шенген-менген....А иначе инфлацията у нас за година е 150 процента. Ама няма кой-да извика -Царят е гол! Щото веднага ще го обяват за Фашист,путинист или за какъвто се сетите ,,,,,ист.

    Коментиран от #9

  • 4 реру

    19 1 Отговор
    "Мерките на Ердоган не помагат!.."


    Не може да бъде...

    Коментиран от #20

  • 5 обективен

    21 5 Отговор
    Ердоган с павета от двореца ще го изгонят !! Турците са добри хора ,но като се прекрачи прага , и човек става роб хваща сопата и бие !!

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 12 Отговор
    Турчолята са като хамстера въртящ се на колелото, много напъни виждат, че капитализма е зло, но не се отказват от него! Не съм срещал турчин да се бори против чорбаджията или робовладелеца, същото стана и в България през последните 34 години.

    Коментиран от #17

  • 8 Асдф

    14 6 Отговор
    Това е наказание задето направиха от църквата джамия и я национализираха.
  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонговец":

    По са добре и там само олигарсите им и чорбаджиите им от нашите олигарси и чорбаджии, защото само мащабите там са по-големи. Иначе е, същата експлоатация, мизерия и безработица за останалите от народа!
  • 10 Калпазанин

    5 10 Отговор
    Тцъцтцтц, колко будали се хвана за едно просто заглавие на един прост жорналист, па нали рекорда до вчера беше 84 бря, тва простотията е безплатна и затова е навсякъде, нема по просто животно от бай ганью
  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 7 Отговор
    И алчния фес ще виси закачен на мегдана с краката нагоре като онова страхливото с ботокса и токчетата от калния бункер, очен скора! Копейкитехза това вият на умрело по сметищата гладни и боси!

    Коментиран от #16

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор
    Пропадналия турчин нали има нови другаре от кремль, по пропаднали и гладни от него, защо не ходи дам да реве за кредити и помощ, а реве в ЕС‼️
  • 13 Свободен

    15 0 Отговор
    Чудех се защо като говори Ердоган сочи с показалец нагоре!?
    Ето какво е имал предвид - ръста на инфлацията!
    Елементарно Уотсън! :-)
  • 14 666

    10 11 Отговор
    Инфлацията я направиха янките ..задето Ердоган не им цепи басма всякакви мръсни номера въртят на Турция но тя ще се оправи да му мислим ние

    Коментиран от #26

  • 15 Дурхан

    6 1 Отговор
    Целта на Ердоган беше да намали импорта като го направи по скъп а вноса на енергоносители да бъдат от Русия и с рубли или бартер ..но пандемията , Сирия ,бежанците и земетресението развалиха плановете ..и не на последно място Газа ..
  • 16 Дурхан

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Да ама Русия е страна производител на суровини а Турция произвежда всичко ..от игла и мандарини до дронове и танкове ..

    Коментиран от #27

  • 17 Дурхан

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Религията ...Чорбаджията за да спи спокойно , пролетариата трябва да бъде благодарен на Аллах...ислямски капитализъм
  • 18 ХА ХА ХА

    11 4 Отговор
    АБЕ АНАТОЛИ ЗАЩО НЕ ПИШЕШ КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА У НАС , А СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ЗА ТУРЦИТЕ ? КАК СИ СЪС МАТЕМАТИКАТА ...... МИНАЛАТА ГОДИНА ШАЙБИ ТОЛСТОЛОБ БЯХА 7 ЛВ. А СЕГА СА 14 ЛВ. Я ДА ВИДИМ КЪДЕ ИНФЛАЦИЯТА Е ПО ГОЛЯМА И ФАКТИ НЕ ЛИЖЕТЕ ЗАД.....ЦИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НА ЗАПАДА !
  • 19 Моше

    8 2 Отговор
    Така му се пада на Ердоганя.
  • 20 Историк

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "реру":

    Ердоган е болен мозък, преди няколко години си прави проучване на родословното дърво и хоп пааа оказа се че е роднина на Сюлейман великолепни ей такъв откачалник командири Турция.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Ха така

    4 2 Отговор
    Ердоган да си подава оставката
  • 22 реру

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    "... оказа се че е роднина на Сюлейман великолепни..."


    Преди това беше казал, че има грузински корени, но след това го отрече...
    Явно е зависим от моментни мераци...
  • 23 Поправка

    2 0 Отговор
    Мерките на новия министър на икономиката не помагат напълно за сега ,но успяха да спрат долара за сега поне . Това с инфлацията ще отнеме време като гледам . Ердоган като сваляше лихвата обаче инфлацията спадаше тогава как помогна ?
  • 24 Алено зелено

    1 3 Отговор
    Ердоган вади Турция от зоната на влияние на $ ... А, дали ще успее!? Времето ще покаже, но за сега се справя безумно добре...
  • 25 Ха така

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Говориш абсурдни неща за турция.Те никога няма да се настигнат срещу диктатурата на ердоган.В русия положението е същото1
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дурхан":

    Дурхане прочети повечко за турската икономика на какво се крепи преди да ръсиш простотии
  • 28 Ха така

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Ми ердоган е грузинец бе.Турция е малката америка по брой етноси с тая разлика от сащ че там никой не си знае родословното дърво по вече от три поколения.Къде изчезнаха еничарите които са взимали само от християнски семейства.Това турчин(селджук) със сини очи и русия коса е някакъв майтап.Плюс това селджуците са азиатски животни и се различават от европейския генотип. на физиономиите.Погледнете в туркменистан какви са им физиономиите на болшинството и на истинските СЕЛДЖУЦИ в анадола
  • 29 Ха така

    0 1 Отговор
    Нали запада направи турция това което е.Те иначе щяха да бъдат като всички ислямски страни без природни ресурси.При руснаците пак запада им виновен.Тия трябваше да ги оставят в калта.Китай как от каруците живна бе олигфрен.Виж има клипове в ютуб кой и как извади турция и китай от мизерията.Или сами се дърпаха за косите и така излязоха от блатото.Та само ес да спре преференциалните митнически облекчения за турция и те са загинали бе.Ако си изтеглят от там и фирмите не знам.Ами китайската икономика на 60%се формира от производство и инвестиций на чужди фирми.А за турция икономика на ишлеме не знам
Новини по държави: