Last news in Fakti

4 Декември, 2023 19:40 4 381 3

Говори Атина: Не искаме проблеми и нови кризи с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Миналата седмица Реджеп Ердоган заяви, че се надява посещението му в Атина да отвори нова страница в гръцко-турските отношения

Говори Атина: Не искаме проблеми и нови кризи с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият правителствен говорител Павлос Маринакис заяви, че предстоящата среща между Гърция и Турция на 7 декември е поредната важна стъпка в усилията на двете страни за заздравяване на климата на диалог, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Пред журналисти Маринакис сподели, че единствените разногласия между двете страни са определянето на границите на изключителната икономическа зона и континенталния шелф.

По негови думи на срещата, в която ще участват гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Гърция няма да склони да отстъпи от суверенните си права. „Разногласията ни са факт, но не искаме те да пораждат кризи", отбеляза Маринакис.

Миналата седмица Ердоган заяви, че се надява посещението му в Гърция да отвори нова страница в гръцко-турските отношения.

Според бившия гръцки премиер Андонис Самарас посещението на Ердоган „не е добра идея", тъй като има възможност тази визита да влоши отношенията между двете страни.

На 7 декември в Атина за първи път от над 7 години ще заседава Висшият съвет за сътрудничество между Гърция и Турция. Той ще бъде председателстван от Мицотакис и Ердоган. Смята се, че на срещата двете страни може да сключат споразумение в областта на контрола на незаконната миграция.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    16 0 Отговор
    "Говори Атина: Не искаме проблеми и нови кризи с Турция"


    Дано през този век не е като през миналия...

  • 2 Родопа планина

    3 10 Отговор
    Нищо няма да промени сьс тези срещи.Паисии Светогорец го е казал че заради шестмилната зона ще има голяма война.
  • 3 Византиеца

    16 15 Отговор
    Горда нация са Гърците. Те нямат ДПС, нямат джамии във всеки втори град, нямат новини на турски по националната си телевизия. За това ще оцелеят и ще пребъдат.
Новини по държави: