Last news in Fakti

11 Декември, 2013 16:44 961 0

БЕХ ще води преговори с „Тошиба Корпорейшън” за АЕЦ

  • бех-
  • преговори-
  • тошиба корпорейшън-
  • аец
БЕХ ще води преговори с „Тошиба Корпорейшън” за АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”.

В решението на кабинета се предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг” ЕАД да преговаря с „Тошиба Корпорейшън” за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”. На министъра беше възложено да организира, координира и контролира провеждането на преговори за структуриране и финансиране на проекта.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев бе категоричен, че тепърва ще се водят преговори със стратегическия инвеститор в проекта, като краят на преговорите трябва да е през септември следващата година.

"Финансов ангажимент от страна на държавата няма да има. Оттук нататък е въпрос това споразумение да бъде подписано, да се водят преговори, разговори. Разбира се, ако не ни удовлетвори цената на реактора и цената на бъдещата произведена електроенергия, такъв реактор няма да има. Но това означава, че до септември трябва да се постигнат конкретни споразумения между БЕХ, "Уестингхаус" и "Тошиба корпорейшън", каза министърът.

Новата мощност ще бъде между 1000 - 1200 мегавата, което е в съответствие с енергийната ни система, допълни Стойнев. До 30 на сто от стойността на проекта трябва да е за сметка на японската компания.

Енергийният министър бе категоричен, че държавата няма да поема ангажимент за цялостно изкупуване на енергията от седмия реактор, защото това е вид държавна помощ. Строителството на реактора ще се финансира със заеми.

В изпълнение на решението от 11 април 2012 г. е създадено дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата. БЕХ, АЕЦ „Козлодуй” и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” са организирали съответните стъпки и процедури, подготвящи вземането на решение по същество от МС  за изграждане на новата ядрена мощност.

Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор. Мотивите за стартиране на преговори са заявеният от „Тошиба Корпорейшън” инвеститорски интерес, както и препоръката, направена в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй”, новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 заради решаване на въпросите с безопасността.

АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му – между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА