Last news in Fakti

23 Януари, 2014 13:06 917 0

"Атака" иска ДДС за българските храни да падне наполовина

  • "атака"-
  • внесе-
  • предложение-
  • ддс-
  • български храни

Имаме едно от най-високите ДДС при най-ниски доходи - това е несправедливо, смятат националистите

„Атака“ внесе предложение за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, съобщиха от пресцентъра на партията. Националистите предлагат в чл. 66 да се създаде ал.(3), която да гласи: „Данъчната ставка за произведените на територията на Република България хранителни продукти да бъде в размер 10 на сто“.

При най-ниски доходи на българските домакинства в цяла Европа е непонятно защо те трябва да бъдат натоварени с едно от най-високите ДДС. Визирайки непосилните цени на храните в страната ни и данъка добавена стойност към тях, ние трябва да признаем, че редица хранителни стоки в България са по-скъпи от аналогичните им в редица държави от ЕС, казва се в мотивите към предложението.

Това е резултат основно от два компонента. Нивата на ДДС за хранителните стоки в държавата ни, както знаем, са в размер на 20%. От доклад на Европейската комисия от 15 юли 2013 г. за нивата на ДДС върху храните става ясно, че в България той е един от най-високите за Европейския съюз.

Докато в страната ни ДДС върху хранителните продукти е в размер на 20% при минимална работна заплата в размер на 174,35 евро, то в Чехия този данък е в размер на 15% ( при 312,87 евро мин. заплата). В Германия – 19%, Гърция – 13% (при 683,76 евро мин. заплата), Испания – 10% (при 748,30 евро мин. заплата), Франция – 19,6% (при 1430,22 евро мин. заплата), Италия – 10 %, Кипър – 18% (при 840 евро мин. заплата), Люксембург – 3% (при 1801,49 евро мин. заплата), Малта – 0% (при 679,87 евро мин. заплата), Холандия – 6% (при 1456,20 евро мин. заплата), Австрия – 10%, Словения – 9,5% (при 763 евро мин. заплата), Словакия – 10% (при 337,70 евро мин. заплата), Финландия – 14%.

Според данните на ЕК от 2013 г. става пределно ясно, че ДДС върху храните в България е с едно от най-високите нива за целия ЕС, и то при положение, че минималните работни заплати в горепосочените държави са в пъти по-високи от тези в България. Факт, който поставя българските граждани в крайно неприемливо, неравнопоставено и несправедливо социално положение спрямо гражданите на другите държави членки на ЕС, категорични са от „Атака“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА