Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 14:27 2 763 20

Падат! Приходите от ДДС падат

  • левове-
  • приходи-
  • ддс-
  • бюджет-
  • бизнес

Изключение правят приходите от акцизи от горива

Падат! Приходите от ДДС падат - 1
Снимка: БГНЕС

В края на септември те достигат 11.607,8 млрд. лв., което съпоставено със септември 2022 г., е намаление от 145,3 млн. лв. (1,2 %), сочат данните на МФ за изпълнението на бюджета, отбеляза в. "Сега".

От пролетта насам неизменно постъпленията от данъка върху добавената стойност изостават като причина за това са по-ниските постъпления от този налог върху вноса. В същото време при ДДС от сделки в страната се отчита ръст на приходите спрямо миналата година, но той не е достатъчен да компенсира по-слабия внос.

Така нетният размер на приходите от ДДС от внос към септември е 4.466 млрд. лв., като намалението е с 16,1 % (858,9 млн. лв.) спрямо същия период на предходната година.

Изключение правят приходите от акцизи от горива - за деветте месеца на годината те са 1.844 млрд. лева, с 1.7% (31.4 млн. лева) под събраните 1.875 млрд. лева през същия период на 2022 г. Този спад може да бъде обяснен и с намаленито количества внос на суров петрол.

Обясненията на МФ за намалелите постъпления от ДДС при вноса е влиянието на по-ниските в сравнение с миналата година борсови цени (в долари) на суровините, а те представляват основна част от вноса ни от страни извън ЕС. В допълнение влияние оказва и самият курс на щатския долар, както и спадът на количествата внесени стоки, в това число и на суровия петрол. МФ отбелязва, че през изминалите месеци на годината се наблюдава понижение на декларирания ДДС при всички групи стоки.

По принцип влияние върху ДДС от вноса оказва и отложеното начисляване на налога от вносителите на стоки като метални руди и изделия от метали от трети страни, което към края на септември възлиза на 962,3 млн. лв. Тази сума обаче е с 305,3 млн. лв. по-малко спрямо миналата година, така че не е причина за сериозния спад на косвения налог върху вноса.

Постъпленията от ДДС при сделки в страната към септември са 7.141 млрд. лв. и сравнени с данните за същия период на миналата година те нарастват с 11,1 % (713,6 млн. лв.).

Ефективно внесеният ДДС по сметките на НАП се формира от данък по справки-декларации от сделки в страната и внос от страни от ЕС, както и от допълнително внесени суми вследствие на ревизии, посочва МФ. Тези постъпления са в размер на 15.221 млрд. лв., което е ръст от 4,6 % спрямо септември 2022 г. От тях от ревизионни актове са постъпили 189,3 млн. лв. или с 28 млн. лв. по-малко от миналата година (12,9 %).

По-малко от миналата година е и декларираният ДДС за възстановяване и това се обяснява със спада в износа на български стоки от началото на годината. Възстановеният данък е в размер на 8.080 млрд. лв., което е с 42,5 млн. лв. под възстановените суми към края на септември миналата година.

При всички останали видове данъци се отчитат по-добри приходи от миналата година. Корпоративните данъци са с 16.7% повече, данъците върху доходите - с 15.9%. Повишават се постъпленията от акцизи от цигари и алкохолни напитки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 8 Отговор
    И правителството на Кокорчо пада.
  • 2 бл.134 в Zап. парк

    39 1 Отговор
    Така ли ?! Печалбата на банките е по важна почти 3 милиарда , двойно повече от колкото преди година
  • 3 кукорчак

    15 1 Отговор
    кога ще се спънеш и да си счупиш главата
  • 4 Грт

    46 2 Отговор
    Като няма икономика, тръгнали от фризьори и баничари да търсят да събират
  • 5 Чакайте да се вдигат

    36 2 Отговор
    Намалихте ДДС на баш търгашите, вдигнаха цените и крият доходи, па вие чакайте да се вдигат и се правете на изненадани.
  • 6 УРА,,УРА

    28 1 Отговор
    Как няма да падат приходите от ДДС, като цените са такива, че повечето българи са се ограничили максимално с покупките. Особено в хранителните магазини. Ако една пенсия е 2000 лв данъка е 400 лв, но ако е 700 лв той е 140 лв (примерно). Бедата идва от ниските доходи и от непрекъснатото им задържане. После ФМ да не се оплаква!

    Коментиран от #14

  • 7 Тома

    27 0 Отговор
    А какво стана с информацията че всяка година се крадат над 10 милиарда от ддс
  • 8 икономист

    24 4 Отговор
    Издевателството над бизнеса , води до такива резултати
  • 9 синоптик

    11 0 Отговор
    От горивата си го събират нали?
  • 10 Дрън дрън та пляс

    26 1 Отговор
    До кога НЕходещите по ресторанти ще плащат на ходещите по ресторанти масрафа?
  • 11 Кокорест икономист

    17 3 Отговор
    Щом падат приходите, трябва незабавно да се увеличат още заплатите на държавната аристокрация, поне по 4-5000 лв. , като на МВР, МО и ДАНЦ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Троянка

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,,УРА":

    Какъв точно данък върху пенсиите??? ДДС??? Няма. ДОД??? Също няма…малко грамотност е нужна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 златна малинка

    3 0 Отговор
    Спестяване и рецесия, намалява ДДС приходът. ИнфлациятА прави страх, спестяване, задържане, и спад на оборотът на продажбите - рецесия. Високите цени на енергията пък водят до дефлация, заради това - че намаляват парите и не се харчи за други стоки. Повече спестявания спрямо кредитиране, намалено потребление, залежаване на пари. ВОЙНАТА Е КЕЙНСИЯНСТВО, КОПАЕШ ДУПКИ И ЗАРАВЯШ ДУПКИ И ТАКА ПРЕБОРВАШ БЕЗРАБОТИЦА И ПРАВИШ ПОТРЕБЛЕНИЕ. Дефлацията е намалени печалби и безработица, ниски доходи правещо лоши кредитни досиета - фалити. При Виденов имаше паника на валутният пазар, и дефлация измерено в злато и други стабилни валути. Казват, че Япония има непреодолима дефлация. Не, просто имат свръх високи цени, които имат таван на покачване, съпротива. Тоест, инфлация не значи високи цени, а дефлация не значи ниски цени, дори измерени в злато. Световният свободен пазар е скачени съдове на изравняващи се цени, а инфлацията е догонване на изравняването. Япония и Китай, Швейцария, имат няколко пъти повече пари като процент от БВП, но нямат покачване на инфлация - изобщо - инфлация. В страни с много малко пари и ниско кредитиране, има инфлация но тя е парична паника или от дефлация към световни цени като при Виденов и при Костов.
  • 18 просто е

    3 0 Отговор
    Примерно пазаруват в Турция, а много потребители се изнасят от страната - да работят в други страни. Изобщо спестяванията растат, кредитирането намалява. Бизнес класата е спестила 150 милиарда, с 50% повече от предишната година, работниците с 50% са намалили своите спестявания - от 2-милиарда на един милиард. 150 пъти повече спестявания има бизнес класата в сравнение с работническата класа.
  • 19 Емо

    11 0 Отговор
    Спада потреблението заради високите цени, спада оборота, хората харчат едни и същи пари, но за по-малко стоки, естествено, че при по-малък стокооборот ще има и по-нисък финансов, и оттам и по-малко ДДС.
  • 20 Високи заплати на държавните служители

    4 0 Отговор
    Противопоставянето между държавните служители и частен бизнес е пагобно за България!