31 Юли, 2024 11:53 1 310 1

Централната банка на Япония промени за пръв път основната лихва от кризата през 2008 година

  • централна банка-
  • япония-
  • лихвен процент-
  • корекция-
  • повишаване

Повиши дисконтовия лихвен процент до 0,25%. Причината е по-високия от планиран ръст на инфлацията

Централната банка на Япония промени за пръв път основната лихва от кризата през 2008 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Централната банка на Япония преразгледа силно разклатената си парична политика и увеличи сконтовия процент, който през последните години беше определен на практически отрицателно ниво, съобщи японската обществена телевизия (NHK).

На заседание, проведено на 31 юли, финансовият регулатор реши да увеличи краткосрочния лихвен процент от 0-0,1% на 0,25%. Банката на Япония също реши да намали обема на покупките на държавни облигации. Отбелязва се, че Централната банка на Япония планира да продължи да повишава сконтовия процент в бъдеще, тъй като инфлацията в страната надвишава целта от 2% - през юни тази година инфлацията възлиза на 2,6% на годишна база. Като цяло японският финансов регулатор оценява състоянието на икономиката като положително, като отбелязва положителна тенденция на растеж на фона на стабилен ръст на заплатите и нарастващи доходи на домакинствата.

В продължение на 17 години японските власти поддържаха практически отрицателен сконтов процент, за да стимулират пазара и да постигнат основна потребителска инфлация от 2%. Миналата година инфлацията вече беше достигнала целта на Японската централна банка, но поради глобалния растеж на енергийните и други ресурси, тя продължи да расте, като в един момент достигна връх от 4,2%. След това, както японските власти прогнозираха, до края на годината тази цифра спадна до 2,9%.

На фона на решението на Централната банка курсът на националната валута се засили значително - йената добави 1,62%, достигайки ниво от 152,38-152,4 йени за долар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симо

    5 0 Отговор
    В Япония даже е грешно да се говори за икономика. Държавата с най-голям дял инвестиции в боклучавите държавни книжа на УСА. Държавата с най-висок дълг, спрямо БВП надхвърлящ вече 300%. Петнадесет трилиона дългове, срещу четири трилиона БВП и това разпределено на население около стотина милиона. И те изобщо говорят за икономика. Това не е икономика. Това е печатономика.