Last news in Fakti

12 Март, 2014 13:21 1 326 0

„Катар Холдинг“ иска да инвестира у нас

  • росен плевнелиев-
  • катар

Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил пред българския президент интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти

„Катар Холдинг“ има интерес да инвестира в редица сектори на българската икономика и обсъжда реализацията на конкретни проекти с представители на българските институции. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация Ахмад Мухамад aл Сайед.

Една от най-големите инвестиционни компании в света има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти. „Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, заяви държавният глава пред български журналисти в Доха.

На срещата е било обсъдено изграждането на офис- и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на „София тех парк“. Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.

Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил пред българския президент интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти. „Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти.

По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар.

В последния ден от официалното си посещение в Катар президентът Росен Плевнелиев проведе разговаря с председателя на парламента Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи и беше гост на Музея на ислямското изкуство в Доха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА