Last news in Fakti

11 Март, 2014 21:55 1 420 0

Предоставяме широки възможности за нови проекти на катарския бизнес

  • президент-
  • катар-
  • бизнес-
  • възможности

С привлекателните условия, които предлага на чуждестранните инвеститори, и със стратегическото си разположение, България може да се превърне в отправна точка за реализацията на нови катарски бизнес проекти в Югоизточна и Централна Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в Доха с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени. Държавният глава подчерта, че с усъвършенстването на транспортната и енергийна инфраструктура в България и в региона и с модернизирането на индустриалните зони у нас страната ни се стреми да се утвърди като  производствен и транспортен център в Югоизточна Европа.

„Само за две години след откриването на посолство на Катар в София постигнахме много за динамизирането на политическите и икономически връзки, но очакваме много повече резултати в бъдеще“, заяви президентът. Той глава призова бизнеса от двете страни към активност за реализирането на повече общи проекти в набелязаните приоритетни сектори – производство на храни, енергетика и строителство.

През 2013 г. България постигна ръст от 40% в износа на селскостопанска продукция и това вдъхва увереност в нарастващите възможности на българските фирми. Президентът подчерта, че инвестициите в земеделието у нас са подкрепени както от страна на държавата, така и от европейските фондове. „През 2016 г. се очаква европейските субсидии за българското земеделие да достигнат размер от 1.3 млрд. евро и това предполага устойчив дългосрочен ръст в този сектор“, прогнозира Росен Плевнелиев.

Само за пет години България успя да изгради 2000 МВт производствени мощности от възобновяеми енергийни източници и днес компаниите ни  имат възможност да споделят своя опит, коментира още държавният глава „Не претендираме да бъдем най-големия партньор на Катар в този сектор, но със сигурност можем да бъдем сред най-конкурентоспособните и най-надеждните“, посочи още президентът. Росен Плевнелиев потвърди интереса на България да купува природен газ от Катар и заедно със страните от Югоизточна и Централна Европа да работи за енергийна диверсификация с изграждането на терминал за втечнен газ на територията на Гърция. „Равнището на стокообмена с Катар може много бързо да нарасне, ако този проект бъде реализиран“, отбеляза президентът.

Възможностите за инвестиции в развитието на високите технологии у нас също бяха представени по време на срещата. Държавният глава подчерта, че това е един от най-динамичните и бързоразвиващи се сектори в България с устойчив годишен ръст и с над 25 000 заети в бранша.

„Катар се отваря към целия свят и е в процес на реализация на мащабни инфраструктурни проекти, които променят облика на страната. Това създава много възможности за участие в успешни проекти. Приветстваме проявения интерес към тях и от страна на българските компании“, заяви заместник-председателят на Катарската търговско-промишлена палата Мохамед Ал-Куари.

До 2017 година Катар предвижда да инвестира 20 млрд. долара в модернизирането на пътната си инфраструктура, а до 2016 г. се очаква да приключи и изграждането на ново пристанище в страната. В процес на изграждане е центърът на столицата на Катар, като в проекта „Сърцето на Доха“ са вложени над 5 млрд. долара. „Подготвяме се да посрещнем и Световното първенство по футбол през 2022 г. и за целта ще бъдат изградени още 9 нови стадиона. Това също създава много възможности за чуждестранните инвеститори“, допълни Мохамед Ал-Куари.

В рамките на форума бяха представени възможностите за инвестиции в България и бяха проведени редица срещи между представители на български и катарски компании.

В последния ден от официалното си посещение в Катар, 12 март, президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с председателя на парламента на Катар Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи, както и с главния изпълнителен директор на катарската държавна инвестиционна корпорация „Катар Холдинг“ Ахмад Мухамад aл Сайед.


Росен Плевнелиев ще посети и Музея на ислямското изкуство в Доха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА