Last news in Fakti

11 Март, 2014 15:53 1 137 2

Плевнелиев заговори за нов газов коридор (обновена)

  • катар-
  • росен плевнелиев-
  • тамим бин хамад ал тани-
  • енергетика-
  • газ
Плевнелиев заговори за нов газов коридор (обновена) - 1
Снимка БТА

Евентуални затруднения с доставките на природен газ за България и възможностите за енергийна независимост на нашата страна, както и сложната ситуация в Украйна са били само част от темите, които българския президент Росен Плевнелиев е обсъдил с  емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани по време на официалната среща.

Росен Плевнелиев каза, че е стратегически важно да бъдат диверсифицирани енергийните източници на България, както и да се мисли за енергийната ефективност: „Това е единственият начин да паднат сметките на хората с 50 процента. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, сметките на хората няма да паднат и с един процент. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, ние инвестираме във високотехнологичността на една друга държава".

По време на брифинг с българските журналисти Росен Плевнелиев каза, че цените на електроенергията ще паднат тогава, когато българите имат възможност за избор, а не когато "един министър се упражнява с административно-контролни методи да смъкне цената с 4 или 5 процента за сметка на нашите деца".

Катар е най-големият износител на втечнен газ. Залежите от над 25 трилиона кубически метра природен газ превръщат Катар във водеща в света по запаси на синьо гориво. За година емирството е инвестирало 50 милиарда долара в чужбина. Привличането на катарски инвестиции у нас е целта на посещението на президента в Доха, припомня БНР.

"Те няма как да дойдат, когато зависим от една тръба и някой спре кранчето като през 2008 година и ни остави на студено в най-студената зима. Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?", коментира още Плевнелиев.

България и Катар споделят обща позиция за приоритетните сектори, върху които да изграждат своето икономическо сътрудничество. Двете държави ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, за реализирането на проекти от общ интерес, заяви в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. По думите му, подобна програма ще бъде изцяло в подкрепа на регионите с висока безработица в България. Предстои през месец май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо, допълни Росен Плевнелиев.

По-тесни връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

„В ХХI век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад“, заяви Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за ситуацията в Украйна.

Президентът подчерта, че окупацията на територия на суверенна страна може да има „непредвидими негативни последици както за Европа, така и за Азия, и в много по-широк план“. „Затова всички се надяваме, дори и в последния момент, чудото да се случи и да бъде намерено политическо решение“, заяви още държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Студената война трябва да остане в миналото, а бъдещето и на Европа, и на Русия, е в сътрудничеството и интеграцията.



Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

България и Катар ще задълбочат партньорството си и в сферата на образованието, както и на отбранителната индустрия, стана още ясно от думите на държавния глава.

По-рано днес Росен Плевнелиев се запозна с дейността на Фондация „Катар“ и разговаря с нейния президент шейха Моза бинт Насер ал Миснед. Държавният глава се запозна и с проекта „Град на образованието“, който се осъществява с подкрепата на Фондацията в столицата Доха.

„Тук виждам бъдещето. Катар е много богата страна, но това което наистина заслужава уважение, е следваният подход към просветата и образованието и положените усилия те да станат достъпни за всеки“, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни и приноса на катарската фондация в подкрепа на просветата в световен мащаб със старта на иницитивата на шейха Моза бинт Насер ал Миснед „Образованието е на първо място“. „В отношението към образованието е разликата - много политици говорят за растеж, а тук той е факт", коментира още държавният глава.

Българската външна политика става все по-активна и с отварянето ни не само към Европа, но и към динамични икономики като Катар, ще търсим възможности за повече прагматизъм и по-добри резултати за българския търговски обмен. Заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря късно вчера в Доха с представители на българската общност в Държавата Катар.

По покана на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани българският държавен глава е на официално посещение в арабската страна. „Усилията ни да разширим връзките си с Катар са улеснени и от изпратения ясен политически сигнал, че те желаят да си сътрудничат, да работят и произвеждат заедно с нас“, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че пътят на България не е в затварянето в собствените й проблеми и че няма кой да чака обществото ни тепърва да наваксва загубеното време от прехода. „Катар има годишен икономически ръст от 20 процента и това означава, че трябва да се пренастроим така, че да станем част от този успешен модел“, заяви президентът.

Според Росен Плевнелиев България има репутацията на коректен партньор навсякъде по света и това ни дава възможност да възстановим традициите от близкото минало, както и позициите си в износа на храни, лекарства и специални изделия за арабските страни. „Имаме огромен потенциал, но ни е необходим и стратегически партньор, който да ни помогне да го отключим“, посочи още държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на сънародниците ни в Катар, които успешно се изявяват в редица сфери в страната като спорта, образованието, медицината, строителството, телекомуникациите и допринасят за изграждането на положителния облик на България. „Когато се опознаем по-добре с Катар, със сигурност ще можем и да работим по-добре заедно“ отбеляза президентът.

Отпадане на визовия режим между България и Катар, както и откриване на директна въздушна линия София-Доха, поискаха от държавния глава сънародниците ни в арабската държава. Според Росен Плевнелиев стремежа на Катар за включване в позитивния визов списък на Европейския съюз създава благоприятни условия за либерализиране на визовия режим и с България. Държавният глава подчерта също така, че откриването на посолство на Катар преди две години у нас, както и свързването на двете държави от много общи проекти, са решаващите фактори за изграждането на още по-тесни комуникационни връзки на България с Катар.

В срещата в сградата на българското посолство в Доха участваха над 100 от сънародниците ни в Катар. Днес в страната живеят около 400 българи, а от 2009 г. има и българското неделно училище „Роден край“.

Утре приключва официалното посещение на българския държавен глава в Доха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Да живее вечната дружба между "братските" народи на България и Кувейт-за тях щайгите с домати и краставици, а за нас тръбата...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Катар де...