Last news in Fakti

21 Март, 2014 19:36 1 175 0

ДКЕВР: ЕРП имат неплатени разходи, но трябва да платят

  • дкевр-
  • ерп-
  • разходи

За всички е ясно, че електроразпределителните дружества имат некомпенсирани разходи, но те трябва да ги заявят пред „Държавната комисия за енергийно и водно регулиране“ (ДКЕВР), а не да изземат нашата функция

Това заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев пред журналисти след заседание на комисията в петък.

Енергоразпределителните предприятия все още не са превели на НЕК никакви суми от задълженията си, заради които започна процедура за отнемане на лицензите им. Това съобщи председателят на ДКВР Боян Боев. Трите ЕРП-та дължат общо 347 милиона лева на НЕК, предаде БНР.

В момента тече 7-дневният срок, в който дружествата могат да се издължат и да отстранят нарушенията си.

Нямаме информация още от тях да са представили дали ще платят или няма да платят, под каква форма и така нататък. Имам предвид ние сме го описали в самата процедура. То е ясно, че до определен срок те трябва да изпълнят определени действия. Има изискване, което трябва да се спазва. То е законово нарушение от една страна, и от друга страна, ако се изпълни, ние ще вземем съответното решение, припомни Боев.

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още не са постъпили и заявления от дружествата за новия ценови период. Крайният срок е 31 март. Има вероятност да се повиши цената на електроенергията заради липсващите средства в енергийната система. Регулаторът ще определи цените от 1 юли, след като прецени всички аспекти по информация от енергийните дружества, каза Боев.

До края на юни трябва да вземем решение за цена за съответния ценови период, в който трябва да бъдат включени всички разходи по веригата не само за този така наречен дисбаланс, който е в снабдителното дружеството, а по принцип в него разглеждаме всички разходни елементи. Теглим чертата, виждаме какво е отражението и вземаме решение, обеща председателят на ДКЕВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА