Last news in Fakti

22 Март, 2014 11:51 893 0

ДКЕВР: Режим на тока няма да има

  • електромер-
  • дкевр-
  • боян боев

Все още не е ясно колко дължи НЕК на дружествата

Режим на тока няма да има, дори да се стигне до отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества.

Това заяви пред TV7 председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, и в същото време им даде едноседмичен срок да се издължат на държавата.

След извършени проверки по жалбите на Националната електрическа компания (НЕК) срещу доставчиците на ток, ДКЕВР установи, че ЕВН и Енерго-про са прихващали незаконосъобразно свои вземания от НЕК, а ЧЕЗ е задържала плащания към електрическата компания и е поставяла условия за компенсиране на направени за периода разходи.

Председателят на ДКЕВР беше категоричен, че дружествата нямат право сами да определят начина, по който взимат ресурс от системата и че това е задължение на държавния регулатор.

„Ако се стигне до отнемане на лицензиите им обаче, режим на тока няма да има, защото ЕРП-тата са търговци на електроенергия, а не производители. Отнемането на лицензиите им няма нищо общо с производството на енергия", уточни Боев.

Ако процедурата завърши с отнемане на лицензии, следва да бъде назначен "особен търговски управител" на електроразпределителните дружества, който няма да може да се разпорежда с активи, а ще има единственото задължение да купува и продава електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА