Last news in Fakti

25 Март, 2014 13:54 1 702 1

Кръстьо Петков: ДКЕВР да бъде закрита

  • дкевр-
  • ток-
  • нек

ДКЕВР трябва да бъде закрит и да бъде създаден нов контролен орган. От него трябва да бъде махната думичката „държавен“ и партийната квота да бъде сведена под 50%. В новия орган трябва да влязат експерти и доказани професионалист. Те трябва да гарантират независимостта на новата комисия.

Нужно е у нас да се създаде Европейски енергиен борд, който да подготви либерализацията на пазара, която трябва да започне през 2015 г. Това заяви Кръстьо Петков на пресконференция за проблемите в енергетиката.

Проблемът се е задълбочил от 2012 г., когато е била променена методика и са дадени еднолични права на НЕК да решава и да се разплаща по свое усмотрение. Имаме информация, че последното решение за цената на тока е било продиктувано по телефона на ДКЕВР.

Истината за проблемите между трите ЕРП и НЕК е много по-мрачна, отколкото се представя, коментира Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

Би било добре, ако истината съответства на хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, че има три дружества, които са влезли в някакъв заговор и задържат 300 милиона, създавайки проблеми на НЕК, която заради това не може да плаща задълженията си за изкупена енергия от централите.

Би било добре да е така, само че за съжаление истината е по-мрачна. Още деветмесечните отчети на дружествата от миналата година показаха, че проблемът е по-мащабен, предупреди Иванка Диловска.

Националната електрическа компания дължеше на същите производители над 1 милиард лева, което е 3-4 пъти повече от тези 300 милиона. Проблемът има мащабни измерения и неговото отражение излиза извън рамките на електроенергийната система.

Намаляването на цената на тока над три пъти е задълбочило кризата, но държавният регулатор може да се поправи.

Първото, което би трябвало да се направи, е да се спрат усилията, напълно безполезни и вредни, за отнемане на лицензи на дружества, които няма да доведат до положителен резултат.

Дори, ако бъдат отнети лицензи, ще последват много тежки санкции за държавата. Ще загубим пак ние - данъкоплатците, защото ще трябва да плащаме тези пари. Защитата на инвестициите е много силен принцип в европейското законодателство.

Би трябвало да се помисли за график за постепенно увеличаване на цените на тока, който да е публичен. Примерно за пет години, както препоръчва Европейската комисия и същевременно това да бъде съчетано и с адекватна форма на защита на тези, които имат нужда от енергийна защита. Това всъщност е пътя, по който трябва да се върви, поиска Иванка Диловска.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    0 0 Отговор
    Намалението на цената на тока над три пъти е задълбочило кризата,но държавния регулатор може да се поправи.Тази Иванка Диловска нещо не е в час.От 20ст. на 19ст. дневна тарифа май-не прави три и половина пъти намаления.И стига ни плаши със санкции от ЕС.,Само санкции от ЕС и всички хранителни боклуци за нас.