9 Октомври, 2024 11:23 348 1

Тайван не е водил преговори със САЩ за сглобяване на ракети Stinger

  • сащ-
  • тайван-
  • stinger-
  • ракети-
  • производство-
  • завод

Производството на Stinger е локализирано в много тесен брой страни

Тайван не е водил преговори със САЩ за сглобяване на ракети Stinger - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на Тайван и САЩ не са обсъждали идеята за изграждане на завод на острова за производство на преносими системи за противовъздушна отбрана (ПЗРК) Stinger, заяви ръководителят на тайванското министерство на отбраната Гу Ликсионг.

„Не са водени подобни преговори“, цитира Централната новинарска агенция на Тайван думите му по време на реч в Законодателния юан (законодателен орган). Така шефът на ведомството коментира по молба на народни представители последните публикации в местни медии.

Според него, производството на Stinger е локализирано в много тесен брой страни и зависи изцяло от търсенето. Както отбеляза Gu Lixiong, Тайван няма да може да гарантира достатъчно ниво на търсене на такива ПЗРК и по този начин да гарантира тяхното дългосрочно производство.

3 октомври, вестник "Ziyu Shibao" цитирайки източници във въоръжените сили, съобщи, че САЩ обмислят възможността за изграждане на завод в Тайван за производство на ПЗРК Stinger. Според нея, производството трябва да бъде създадено от водещия тайвански разработчик на оръжия Zhongshan Institute of Science and Technology (NCSIST). Както отбелязва вестникът, САЩ планираха да изпратят специалисти на острова, за да оценят производствената база през 2025 г. и в случай на положително решение да започнат производството още през 2026 г.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в Гражданската война в Китай. Пекин смята Тайван за една от провинциите на Китайската народна република. САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с Китайската народна република. Признавайки политиката на „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе. САЩ са основният доставчик на оръжия за Тайван. Според китайското външно министерство общият размер на американските военни доставки за острова за няколко години надхвърля 70 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как Путлер стана Путлерчето и загуби Укр

    0 0 Отговор
    18 октомври 2022 г.

    Докато Шойгу слушаше, Остин продължи, отбелязвайки, че САЩ не са дали на Украйна определени оръжия и са ограничили използването на някои от тези, които са предоставили. Той предупреди, че тези ограничения ще бъдат преразгледани. Той също така отбеляза, че Китай, Индия, Турция и Израел ще изолират Русия, ако използва ядрено оръжие.

    „Не приемам с добро око, когато ме заплашват“, отговори Шойгу, се казва в книгата.

    „Г-н министър — каза Остин. „Аз съм лидер на най-мощната армия в историята на света. Не отправям заплахи.”