Last news in Fakti

1 Април, 2014 10:39 1 509 0

„Газпром“ спря „братската помощ“ за Украйна

  • газ-
  • газпром

Украйна натрупала към Кремъл задължения в размер на $1,711 млрд. за газови доставки

До $399,5 за 1000 куб. метра газ скача цената на руското синьо гориво за Украйна, съобщава РИА „Новости“.

Директорът на „Газпром" Алексей Милер уточни, че увеличението е в размер на близо 30 на сто. Според него компанията е била принудена да предприеме тази непопулярна мярка заради политиката на Украйна да просрочва обслужването на дълга си в енергийните доставки.

По силата на действащите договори между Москва и Киев през второто тримесечие цената на руския газ ще бъде увеличена, тъй като отстъпката, която ползва в момента Украйна, вече не може да бъде прилагана, отбеляза Милер.

От началото на годината Украйна плащаше по близо $268,5 за 1000 куб.м.

Милер посочи, че дългът на Киев към „Газпром“ е $1,711 млрд.

Газовата отстъпка, която беше договорена след отказа на Украйна да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС и отпуснатия от Москва заем в размер на $15 млрд. беше определена от руския президент Владимир Путин като братска помощ за братски народ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА