Last news in Fakti

3 Май, 2014 18:37 2 652 2

Утопия ли е безусловният базов доход

  • йоланд бресон-
  • безусловен базов доход-
  • 200 лв.

Всеки българин да получава по 200 лв. всеки месец?

Всеки българин може да получава по 200 лв. на месец от държавата от раждането до смъртта си, като така ще има възможността да избере подходящо образование и работа, която го прави щастлив. В това вярва един от създателите на идеята за безусловния базов доход - проф. Йоланд Бресон. Той изнесе публична лекция в София.

Всеки човек има право на равен шанс и избор за бъдещето си, убеден е проф. Бресон. Той илюстрира идеята си с игра на карти - всички получават картите си на случаен принцип, но само някои държат печелившата ръка. Ако дадем по една силна карта на всеки участник, той ще има възможност да я използва така, че да спечели играта в справедлива битка с останалите.

"Взимаме част от богатството на цялата страна, разпределяме го по равно на всички, независимо от възрастта и пола и над този доход, това, което получава, всеки гражданин го допълва с това, което изкара сам", обяснява принципа проф. Бресон.

Това са пари, които държавата може да събере с по-високи данъци от богатите. За Франция този доход се изчислява на 400 евро на месец, докато за България - около 100 евро. Идеята на професора е, че държавата превежда сумата всеки месец на детето и след навършване на пълнолетие то решава за какво може да ги използва.

В този момент човек започва да гледа живота си по-различен начин- вече ще бъде по-свободен, ще избере дали ще иска учи, дали ще пътува, дали ще иска да работи и да се развива в дадена сфера или да си купи някакъв имот, обяснява проф. Йоланд Бресон.

Дали и колко ще е богат човек отново ще зависи от трудолюбието и усилията, които е готов да положи. С въвеждането на базов доход, отпадат останалите социални програми и помощи, за които държавата плаща сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Това би било чудесно , но дали е възможно у нас?
  • 2 Юлиана Василева

    0 0 Отговор
    Прочетете идейния Проект "Безусловен Базов доход за пълнолетните българи" www.bbd.bg

    Там ясно и точно всичко е описано и предвиден е редът, по който Идеята да се превърне в Реалност. Реалност, която по многобройни начини ще съдейства за доброто на хората и за развитието, напредъка на България!