Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 09:26 5 349 25

Безусловният базов доход е първата крачка към промяна на целия свят (ВИДЕО)

  • безусловен базов доход-
  • ивайло кирилов

''В хартата на Европейския съюз е записано, че това е общочовешко право - да се живее достойно'', заяви защитникът на идеята за безусловен базов доход - Ивайло Кирилов

Безусловният базов доход е първата крачка към промяна на целия свят (ВИДЕО) - 1
Ивайло Кирилов, кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Безусловният базов доход е първата крачка към промяна и рестартиране не само на България, а и на целия свят''. Това каза икономистът Ивайло Кирилов, един от привържениците на идеята, в ефира на предаването "Честно казано с Люба Кулезич", което се излъчва по ТВ Евроком.

"Когато хората са калъпирани няма как да има промяна, хората не обичат да се променят, не обичат новите неща и ги е страх. Когато хората кажат, че заслужават нещо и се питат "Защо аз''? Или ''Не му в времето''. Тук точно идва това, което е твое право, в хартата на Европейския съюз е записано, че това е общочовешко право - да се живее достойно", допълни Кирилов.

Преди дни започна и европейската платформа за набиране на подкрепа за въвеждането на безусловен базов доход. МОЖЕТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ТУК.

"Ситуацията в света е много тежка - 250 млн. души ще останат без работни места и това никой не го казва. В Европейския съюз положението също не е много хубаво. През 2017 г. е започнала тази инициатива, тази платформа е според европейския референдум. Всяка една от 27-те държави-членки трябва да събере минимум подписи на база процента на население в държавата. Общият сбор се явява около 490 000 подписа. След това трябват още половин милион, за да минем 1 милион. Този референдум се признава, когато от 446 милионна Европа 1 милион се подпишат, а 7 държави са изпълнили техния минимум. Работи се на квоти. Този минимум за България е 12 000 подписа", обясни Ивайло Кирилов.

Цялото интервю с Ивайло Кирилов можете да изгледате след 1:18:20 във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Оригинал

    25 3 Отговор
    Хубава идея, сега противниците на социалната държава на Рузвелт, ще ме опровергаят, че Финландия пробвала неуспешно, което не е вярно.
    БДД трябва да се въведе, но след като отпаднат детски, вдовишки, социални, инвалидни, минимални и социални пенсии, деца без брак.
    Тогава ще видите как хазната ще бъде облекчена, и няма да има база за спекула, и ще се увеличи потребление - следователно икономика.
  • 2 k1 profesional

    18 2 Отговор
    ББД , е една справедлива кауза , която едва ще получи реализация . Иначе , няма да говорим за праг на бедност , а праг на достоен живот.

    Коментиран от #11

  • 3 Иванчо

    10 17 Отговор
    Нали някой трябва да го изкара тоя базов доход. Кой го изкарва - работещият. При кой ще отиде - при мързеливия, простия, неработещия. За каква справедливост може да говорим при това положение?

    Коментиран от #7

  • 4 Псевдоним

    9 7 Отговор
    ББД има и в момента под експериментална форма - ползват се много чиновници и малцинствени групи. Резултатите не са убедителни.
  • 5 ББД

    11 1 Отговор
    ... може да се въведе под някаква форма, когато средствата за производство са в обществена форма. Днес има хора (буржоа), които твърдят че много работят и печелят, а други не работят, а само искат.
  • 6 offf

    5 8 Отговор
    Интересното е, че всеки си се представя от страната на "вземащите" ББД, ама не мисли, че трябвя да има и някой "даващ". Колко ли луди ще има, които да раздават баница, вместо да я ядат и за колко време? Ами после, като дойде безусловната базова мизерия за поколения наред?
  • 7 Хазната

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо":

    А сега кой изкарва социални пенсии, вдовишки, инвалидни, детски, социални - по 7-8 етнически самотни майки?
    Колко инвалидни плащаме в момента, а заплати на излишни администрации и служители, корупция?
    На колко без брак плащаме детски?
    Така ще се открият и мъртвите души и спекулата в редица плащания.

    Висококвалифицирани студенти 2-3 г. не могат да намерят работа в БГ, накрая бягат в чужбина или не работят по специалността губят развитие.
    Когато имат сигурен базов доход, повишават умения, спокойно търсят реализация без притеснения за утрешния ден.
    Така изтичат МОЗЪЦИ ОТ БГ.

    Коментиран от #21

  • 8 Тодоров

    10 1 Отговор
    За съжаление анкетата съдържа въпроси и искане за информация, които са в пълно противоречие със закона за защитата на личните данни и европейската директива в това отношение. Според мен има нещо гнило в тази платформа. Иначе подкрепям инициативата.

    Коментиран от #16

  • 9 ммммм

    5 7 Отговор
    Ихааа, супер ще е да раздават всяка година по сто милиарда евро на всеки. Даже по-добре по двеста милиарда и едно Бентли. Лошото е, че стане ли това, филия хлаб ще струва един трилион.
  • 10 ТРИ КАТЪРКА

    4 4 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа, хептен щяхте да се сварите.. като жабата в топла вода, нали се сещате!
  • 11 offf

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "k1 profesional":

    И колко е твоят праг на "достоен живот" в лева? Защото за едни е паница попара всеки ден, за други е лятото на Малдивите, зимата в Алпите, за трети е да харчат толкова, колкото си спечелят с честен труд. Та, по колко на месец струва твоето достойнство и на кого разчиташ да го купи?
  • 12 jforfk

    3 4 Отговор
    Ами тя идеята за това е на президентът Рузвелт. Ама той не е бил във валутен борд и е имал печатница за най-правилната валута. А г-н икономистът /от написаното в статията, не съм гледал интервюто/ не дава отговор на въпроса: откъде ще вземе парите. В нашата печатница се правят само левове, а сме и във валутен борд. На второ място, потреблението най-вероятно няма да се повиши. Защото за да се повишат заплатите, работодателите ще съкратят персонала. И тогава хората, дето се очаква да потребяват повече ще станат доста по-малко. На трето място, ако стане невероятното, поне според моят скептицизъм и оборотите се повишат много, а персоналът е намален, как ще се борим с дефицита на хора и услуги? Това веднага би предизвикало инфлация и нова 96-7 година. А неминуемо уеличената безработица как ще повлияе на тези хубави идеи.
  • 13 пенсионер

    6 0 Отговор
    това рано или късно ще стане. и то първо в най-развитите страни като нашата, където образователната система бълва безработни висшисти с по 2-3 магистратури.
  • 14 НЕИЗБЕЖНО

    8 1 Отговор
    ББД искат не искат ще бъде въведен след като машините и роботизацията поголовно с високи темпове заменят нуждата от работна ръка Въпросът е не Дали а Кога ще бъде въведен
  • 15 Варна

    3 7 Отговор
    Не разбирам защо се дава глас на хора, които нямат прадстава как функционира системата. - Общ ББД е невъзможен също като е невъзможен общ праг МРЗ във всичките 27 членки. - Капиталът не работи така. За да се случи това трябва да има световна промяна на системата на финансиране и търговия, което няма как да стане. По- скоро вървим къ онова, което ни налагат САЩ, а именно зверска експоатация, фалити и кризи. - Ще работим все повече защото трудът се обезценява, а разходите за издръжката на живот ще растат. Системата ще бъде евентуално променена след поредната световна война и то при условие, че победителят в нея е различен от САЩ. За да се случат тези неща трябва да има нови по- силни конгломерати, които да наложат нов световен ред. Сиреч колкото и да ми се иска да има ББД, той е неприложим в настоящето и определено мога да заявя, че тези които го лансират нямат никакъв опит в бизнеса.

    Коментиран от #17, #20

  • 16 Не си прав

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тодоров":

    Това е референдум, а не обикновена подписка. Като отидеш да гласуваш лично, нали ти искат картата да ти сравнят данните в списъка? Тук е същото.
  • 17 тъпчо

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Варна":

    Олигарсите като оставят хората без доходи кой ще им купува стоките Без доходи доходи Банките трябва да затворят Парата върти света умнико На никой не му трябват клошари
  • 18 Фффффф

    3 1 Отговор
    Тук няма как да стане, мутро-милиционерите няма да пуснат и стотинка за ббд,да не говорим за стотици хиляди бюрократи
  • 19 2327

    9 0 Отговор
    Идеята за безусловен базов доход е добра, но само я говорите. В някои страни от ЕС я въведоха. В Бг Велев, синдикатите и пр. няма да допуснат това да се случи. ГЕРБ отгледаха едни човеконенавистни, антихуманни елити- олигарси, които живеят с мисълта, че всички блага се полагат само на тях, а заплащането на работещите е според волята на чорбаджията- ако иска ще плати, ако иска ще намери начин да не плати. Както намират начин да орежат дори МРЗ, така ще намерят начин да орежат и безусловния базов доход. Не забравяйте, че Велев искаше да намали МРЗ, а сега иска да я замрази.
  • 20 2327

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Варна":

    САЩ е държавата с най- голяма благотворителност и дарения. Имаш ли представа елитите в САЩ колко милиарди годишно наливат в социални инициативи за хора в затруднено положение, за развитие на научни изследвания, за опазване на околната среда, за земеделие, животновъдство, за грижа за животни, доброволчество и пр.? А църквата в САЩ с какво дарителство се занимава? САЩ са държавата на общностите и тези общности се подкрепят. Тези милиарди годишно не минават през управляващите. В САЩ има както експлоататори, така и меценати, общественици, финансиращи различни фондации, агенции, центрове и го правят постоянно, а не Българската Коледа.
  • 21 1-20

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хазната":

    Страхотни аргументи, но доста плиткоумни отрепки няма дори да ги разберат. Простотията винаги ще бъде пречка за прогреса на човечеството.
  • 22 безпартиен

    0 0 Отговор
    Може и да е справедливо,но този доход първо трябва да се заработи като включва осигуровките,данъцте и съответната печалба за собственика!И всичко това е само ако има съзнание у собственици и работници!Това не се отнася за тези които си чакат доходите от бюджета-държавен или общински!Там е чудото-около 800 хиляди чакащи заплати!Колко от тях са пенсионирани и продължават да работят с пенсия и заплата едновременно!Само в МВР са около 4500-5000 души!Така законно се източва пенсионната система и на никого не му пука за някакви си 100-120 млн.лева за година само в МВР!!!Няма желаещи за длъжностите или пък са такива специалисти,че ако ги няма-закриваме министерството!
  • 23 Язе

    1 2 Отговор
    Комунизма, пардон, социализма нали беше точно това. Всички на едно ниво. Сега пак някой ни убеждава да пробваме отново. Всекиму според потребностите, всеки според възможностите. Тоя филм вече го гледахме. Комунистите изчакаха са мине едно поколение и пак надигнаха глава. Представете си какво ще стане когато се въведе това. Половината човешка измет от Близкия изток и Африка ще дойде на социЯла. Кой ще ги храни...
  • 24 ница

    1 1 Отговор
    7, 000 000 000 човека мотиките и на село.Това е базов доход,другото е ала-бала
  • 25 Andreev

    0 0 Отговор
    Като наближат избори и изпълняват кебапчиите. ББД трябва да се въведе поетапно. Първи етап за всички пенсионери придобили пенсия за старост. Ако има пари и системата сработи, втори етап - плавно намаляване възрастта за пенсия, докато стигат парите и така. Щом няма пари увеличаване пенсионната възраст, като има пари намаляване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове