Last news in Fakti

9 Януари, 2014 19:41 6 162 0

Минимален базов доход от 400 евро в Европейския съюз?

  • безусловен базов доход

Събират се един милион подписа

Има възможност минималният базов доход за България и целия Европейски съюз да не бъде по-малко от 400 евро.

За да се случи това обаче са необходими поне милион подписа в подкрепа на инициативата от най-малко седем страни членки на ЕС. Така предложението ще влезе за обсъждане в еврокомисията и европарламента.

Над 3 хиляди българи са подкрепили предложението до момента. Квотата на България обаче е да осигури поне 13 хиляди подписа, съобщава Нова телевизия.

Инициативата за безусловен базов доход за целия Европейски съюз започна през март миналата година. Всеки подкрепящ идеята за въвеждане на минимален доход от 400 евро може да го направи по електронен път на сайта на КНСБ до 14 януари.
 

Безусловният базов доход (ББД) е редовно, универсално парично плащане на всеки човек без условия за минимален доход и изисквания за работа. Той трябва да бъде достатъчно висок, за да гарантира достойно съществуване за всеки един от нас. Базовият доход ще позволи на хората да правят житейски избор без страх от бедност. Той ще действа като буфер за всички, които нямат дългосрочна заетост или нямат никаква работа, както и за тези, които започват собствен бизнес, обясняват инициаторите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА