Last news in Fakti

10 Юни, 2014 11:07 3 195 0

Чикаго е американската туристическа дестинация на 2014 г.

  • чикаго-
  • американската-
  • туристическа-
  • дестинация-
  • 2014 г.

Фокусът на американския туризъм за 2014 г. е насочен към Чикаго. Градът очаква най-много туристи през тази година с направената огромна световна реклама.  Това стана ясно на най-голямото международно туристическо изложение в САЩ International POW WOW, което се проведе в Чикаго. Градът е третият по големина в щатите след НюЙорк и Лос Анджелис. Населението на този мегаполис, известен и като „ветровития град”, заради редовно духащите ветрове, е около 2.8 млн.души. Заедно с броя на хората, които живеят в предградията и които образуват градската агломерация на Чикаго, бройката на жителите достига около 9.4 млн. души. Това е столица на българите отвъд океана с колония от над 150 000 емигранти. Има български православен храм, културно-информационен център и доста български заведения.


Многобразният във всяко едно отношение град лежи в северната част на САЩ, щата Илинойс.Чикаго се намира на западния бряг на езерото Мичиган, точно приустието на река Чикаго. Историята му започва през 1833 г. на мястото на съществувалия от 1803 Форт Диърборн. Днес в етническо отношение този мегаполис събира в модерната си урбанизация ирландци, немци, италианци и поляци. Той е смятан за втория по брой на полското население в света след столицата на Полша - Варшава.


Сред основните туристически атракции на Чикаго са прекрасните градини и павилиони, Арт Галерията, Бъкингамският Фонтан, кампусът на Музея, Аквариума, и Планетариума, които ежегодишно се посещават от милиони хора от цял свят. Раглеждането на всеки музей е задължително за туристическата обиколка на града, въпреки че може да отнеме цял един ден.В центъра на Чикаго се извисяват небостъргачите. Челно място е определено заУилисТауър (Willis Tower),  доскоро най-високата сграда в САЩ, която до преди 2009 година бе известна с името СиърсТауър (Sears Tower). Чикаго скайлайн (Chicago skyline) се счита за един от най-красивите в света.Централната зона е разделена на южна, която е финансовият център на Чикаго, и северна част, където са разположени предимно жилища, с магазини и заведения.Т. нар. даунтаун е страхотно място за работа, посещения на театрални постановки, мюзикъли и разходка. Тук е и красивият бряг на езерото Мичиган, което заедно с даунтаун образува сърцето на Чикаго. Разходката през деня и нощта в централните части на града е вълнуващо преживяване, което ще ви позволи да се насладите на многобройните небостъргачи, лъскави магазини, луксозни хотели и ресторанти.


Покрайбрежието на Мичиган са разположени и големи плажове, доста приятни паркове и пристанища.Тузарските квартали на Чикаго също са тук.Старият град е прекрасно място за разходки. Бреговете на езерото предлагат много приятни алеи за каране на колело, спортуване, ролери или просто разходка.През почивните дни разположените игрища за голф и футбол, както и зоологическата градина (Lincoln Park Zoo), се препълват от хора.Непропускайте да посетите и и природонаучния музей на Чикаго, който също се намира на брега на Мичиган.


В Чикаго може да видите и култовия Бъкингамски фонтан, срещу който се намира хотела, в който е живял Ал Капоне- най-големия мафиот в Чикаго през миналия 20 век. Зад хотела е "Мичигън Авеню", която е търговската улица – доста дълга, започва от другата страна на езерото, от Детройт, и стига до Чикаго. Всички марки имат представител и на тази улица, която може да отнеме часове докато се обиколи и напазарува. Тук е и "Джон Хенкок", 3-тата по височина сграда в Чикаго.
Няма как да не отбележим, че Чикаго е родно място на американския баскетболен отбор Чикаго Булс ( Chicago Bulls), който се състезава в Националната баскетболна асоциация на Америка - NBA. Отборът е основан през 1966 г., а името трябвало да подчертава силата и мощта му и да е свързано с традицията в месопреработването на Чикаго.


Задължителна програма в посещението на Чикаго е архитектурен тур - разходка с лодка по течението на река Чикаго, което е забавен и приятен начин да разгледате града. Така се виждат всички архитектурни сгради в мегаполиса, които „лъхат“ на Европа. Сгради ,проектирани от легендарните архитекти Мисвандер Рое , Сантяго Калатрава и Франк Гери красят силуета на града. Множество оператори предлагат речни обиколки от пролетта до началото на есента ,някои от които са сдвоени с езеро плаване по езерото Мичиган. В тези турове ще се запознаете и с историята на Чикаго от 17-ти век с изследваниятана Marquette и Joliette и с най-големия пожар от 1871 до наши дни. История, архитектура, инфраструктура, зеленина, подреденост и чистота. Това е малка част от описанието за красотата на Чикаго.

Автор:Александър Върбанов
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА