Last news in Fakti

17 Юни, 2014 13:27 798 0

Протест на фермери заради забавени субсидии

  • протест-
  • животновъди

България забавя подготовката на новата Програма за развитие на селските райони и на директните плащания за обработваема площ, което ще лиши земеделците от единствената възможност да бъдат подпомогнати с европейски пари. Това заявиха от Съюза на животновъдите, чиито представители се събраха на протест на площад "Независимост" в столицата по време на Консултативния съвет при президента, предаде БНР.

Малобройният си протест животновъдите обясниха с това, че точно сега се прибира храната за животните и с липса на средства, за да дойдат до столицата. Иначе основните притеснения са свързани основно с пари.

Тези тука ни закопаха, да се махат. Нямаме достъп до министерства, нямаме достъп до нищо, каза Иван Чалъков.

Пенка Христова посочи: Във връзка с това забавяне за подаване на оставка, няма да имаме време и шансове като държава да участваме в усвояването на тези средства. Ще бъдат забавени най вече директните плащания, тъй като те са свързани и с националния бюджет, знаем, че бюджетът трябва да го вземе новото правителство. Ние сме наистина много изплашени от ситуацията.

Сегашните управляващи оставят хаос в сектора, смятат животновъдите:

Нови капани залагат за следващия управляващ, който ще дойде, за да могат хората да скачат срещу него.

Пример - ваучери за 84 милиона са раздадени на фермерите, но никоя бензиностанция не ги приема, а от ресорното министерство казват - "Оправяйте се, както можете", разказват фермерите:

След два дни имаме среща с българската асоциация за бензин и газ, за да можем ние да решим какво да правим.

Припомняме, че повод за протеста е безразличието на институциите към проблемите в сектора. В два последователни регионални протеста животновъдите поискаха от земеделското министерство да реши проблема с плащанията по „Де минимис“, да изпълни обещанието за разсрочване на кредитите на животновъдите към Фонд „Земеделие“ и да спре раздаването на пасища на фирми, които нямат животни. След последния такъв протест на 6-и юни министърът на земеделието коментира, че това са проблеми, които не засягат всички животновъди и че държавата само за последния месец е отпуснала 15 млн. лв. за подкрепа на сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА