Last news in Fakti

26 Април, 2024 20:43 1 474 44

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

  • медии-
  • чернобил-
  • автоцензура

Автоцензурата при нас съществуваше, но беше в резултат, в голяма степен, на лични убеждения, днес е в резултат на съобразяване със статуквото и то по безпардонен начин, каза журналистът

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година - 1

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест.

Това коментира пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при взрива на атомната централа Чернобил.

„Написах роман, тъй като бях шокиран от събитията в България по време на Възродителния процес. Струваше ми се, че не може нищо по-страшно да се случи на страната, от това, на което бях свидетел тогава. Само че съм свидетел, оттогава насам, как България забрави всичките си постижения в името на съмнителна пропаганда на неща, които са абсолютно недостъпни“, сподели Йото Пацов.

„Много съм разочарован в най-добрите си надежди. Това ви го казва човек, които е минал средата на живота си и не се съмнявам, че младите хора като вас гледат с надежда и упование“, допълни журналистът.

Според него „днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г."

„Защото автоцензурата при нас съществуваше, но беше в резултат, в голяма степен, на лични убеждения. Автоцензурата днес е в резултат на съобразяване със статуквото и то по безпардонен начин. Информационно затъмнение смятам, че има по множество теми. Информационно затъмнение има по отношение на събитията в Израел, на войната в Украйна, БРИКС, на Китай и т. нат. Ние не можем да избираме информацията и информационните източници и това също е резултата на информационното затъмнение“, каза Пацов.

Пацов и Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона на Чернобил и след това са настанени за лечение в болница в Макаров.

„За Чернобил да споменем героизма на някои от хората, които все пак полагат живота си, за да предотвратят най-страшното, ако това е бяла пропаганда, аз съм за това да се говори за тези хора. Защото, както чудовищната небрежност на една порочна практика предизвика Чернобил, така и героизма на смели мъже предотврати по страшна катастрофа“, коментира журналистът.

"В болницата в Макаров с Антонов се срещнахме и се снимахме с две от момчетата - пожарникар и милиционер, които доживяваха последните си дни, защото бяха влезли, въпреки забраната, да спасяват мъртвите си другари. По стечение на обстоятелствата сме били пощадени от радиоактивно замърсяване, защото преобладаващите ветрове се отнесли основна част от облака в други посоки – северозапад.

Ако това е вярно, България не е била изложена на интензивно замърсяване. Пропагандата действа в едната и другата посока, и приказките за огромните марули и тайното намерение да бъдем изтребени, са едни теории, които не почиват на реална основа. Ние с Любен Антонов оцеляхме след едно такова влизане в такава зона и това е факт."

"Аз нямам впечатление българският елит какво се хранил и пил. За нас бяха положени специални грижи в болницата. Бяхме на специален хранителен режим, извършваха се прегледи и здравето ни беше гарантирано. Хранеха ни по диета за космонавти, която да предотврати последиците от радиоактивни фактори", разказа Пацов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    58 1 Отговор
    Абе ,остави свободата ,ама в т.н. БГ медии работят тотално неграмотни занаятчии,че дори и снимките си поместват под статиите .
  • 2 ЛИЛИ

    70 2 Отговор
    И ЛОШОТО Е ЧЕ ВСИЧКИ ЗАБРАНИ ИДВАТ ОТ ЕВРОГЕИСКИЯ СЪЮЗ

    Коментиран от #24

  • 3 Или пък

    39 0 Отговор
    толкова свободни, че фи пазарят за някой грант! :))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Говорит Москва

    4 43 Отговор
    Радиацията не прощава
  • 6 Дупничанин

    52 1 Отговор
    Автоцензурата беше от страх. Сега, понеже сте много безстрашни, слугувате на силния в момента. Оня тулуп верно ви беше определил ква долна пасмина сте.
  • 7 Българин

    65 0 Отговор
    Недейте така, господин Пацов. В днешно време всички продажни медии обичат да подчертават, че са свободни, обективни и безпристрастни. Съзнавайки същевременно, че в тях работят безскрупулни лъжци.
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    49 3 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ САМО ЕДИН ПОРЪЧВАШЕ МУЗИКАТА
    ....
    А СЕГА СА ТРОЙКА - МУТРИ , БЕЙОВЕ И ГЕЙОВЕ ОТ ПОСОЛСТВАТА ..
    .. И НЯКОЙ ПЪТ СТАВА ТЪРКАЛО :))
  • 9 така, така

    42 1 Отговор
    МНОГО Е ПРАВ! ТИЯ МЕДИИ СЕГА СЪЗДАВАТ ИНТРИГИ И ПОВЕЧЕ ДРАМИ ЗА ПАРИТЕ И МНОГО НАПРЕЖЕНИЕ
  • 10 гошо

    24 1 Отговор
    а добро утро!!!
  • 11 Великия англосакс

    8 39 Отговор
    БГ има само един журналист ,Христо Грозев,останалите дето ги водят журналисти срещу малко кинти,са готови да продадат майките ,дъщерите си на всеки харем,жалка картинка,на запад има продажни ,но вземат милиони ,тука Йончева,за 20 хиляди евро клекна пред Делян

    Коментиран от #13, #31

  • 12 Браво

    31 2 Отговор
    Един да каже истината, както си е.
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    30 4 Отговор

    До коментар #11 от "Великия англосакс":

    ОТКАК ПУКНА НАВАЛНИ, ХРИСТЬО ОБИКАЛЯ КАТО
    ГАРИ КАСПАРЯН С ЕДНО СТАРО ПУЛОВЕРЧЕ ПО РАЗНИТЕ ЗАПАДНИ ТЕЛЕВИЗИИ ДА ПРОСИ КИНТИ
    .....
    ЯВНО НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА УМНИ :))

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Помак

    5 28 Отговор
    ..за теп са се погрижили другарю йото ... ас бях на 16 и за мен никой не се погрижи ..нито за родителите ми нито за саселяните и съучениците ми ...другарю...ти си истински кУмунист ..пу...не се показваи повече
  • 16 Град Симитли

    17 3 Отговор
    "... Пропагандата действа в едната и другата посока, и приказките за отровните марули и тайното намерение да бъдем изтребени, са едни теории, които не почиват на реална основа.."
    ..... На Тлъстия Бою го кажи!
    Той лично ял тия марули на Великден заедно с агнешкото и филията с мас!
  • 17 Петьо

    8 32 Отговор
    Как ли няма да повярвам на дъртата копейка Пацов, завършил Московския дъравен университет.
  • 18 Няма как да проси

    6 21 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ицо е милионер,навремето купуваше и продаваше радиостанции в раша,и затова е независим,може да си прави квото иска
  • 19 Кресна

    29 0 Отговор
    Това е ясно на всички ,този сайт е доказателство за това .
  • 20 Сталин

    26 3 Отговор
    Българския галош най много вярва на българските медии на ЦРУ
  • 21 Име

    24 0 Отговор
    Как е минала статията през филтъра?!... Някой няма да си вземе гранта, че и ще го линчуват.
  • 22 Живков

    5 11 Отговор
    То пък трябва да си съвсем малоумен за да кажеш такова нещо ,
  • 23 Сталин

    19 1 Отговор
    Мисирките работят само за шекели
  • 24 винаги можеш

    6 23 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИЛИ":

    да напуснеш ЕС. Границите са отворени, за разлика от времето на соца.
  • 25 Тоя

    7 20 Отговор
    Хахахах пълни глупости на един дъртакккк.
  • 26 Дамян

    6 19 Отговор
    такава глупост рядко се среща, стой си комунизма бе нечовек.
  • 27 Хахахах

    9 8 Отговор
    Тогава било автоцензура по ЛИЧНИ убеждения. Че то половината ми живот мина по онова време, та добре знам какви бяха "личните" им убеждения. Тогава тези убеждения бяха налагани със страха, сега пък с пари.
  • 28 Та те така

    21 2 Отговор
    Смислено написано! Сега т.н. наречената журналистика се превърна в презряна професия!!! Професия за драскачи срещу пари и невежеството е потресаващо! Спират ме две кифли - може ли да ви питаме нещо? Може, ама първо ми кажете кой е основател на журналистиката в България? Пълен гипс!!! Разбирам да ги бях питал колко е осем по седем?!
  • 29 Робинзон

    7 16 Отговор
    Специализирал журналистика във Факултета по журналистика на Московския държавен университет.Е какво очаквате от такъв човек.
  • 30 Знаем

    11 3 Отговор
    Лошото е, че го знаем от близо 34 години.
  • 31 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Великия англосакс":

    Тоя от кога е българин?
  • 32 Робинзон

    6 7 Отговор
    Работил като журналист във в. „Вечерни новини“, Бюрото на Агенция по печата „Новости“ (днес – РИА „Новости“) в София, съветското списание в България „Днес и утре“, както и във в. „Народна младеж“, в. „Работническо дело“, сп. „Съвременен показател“, .Член на журито и прессекретар на годишния конкурс за принос в културните отношения между народите на България и Русия „Золотая муза“Аиде стига с тия номеклатурчици и натегачи.
  • 33 Смешки

    4 7 Отговор
    Какви са тия глупости? Всичко "вражеско" се заглушаваше и въобще нямаше алтернатива. За Чернобил да не говорим какви лъжи бяха.
  • 34 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 3 Отговор
    Самата истина!
  • 35 Артилерист

    13 1 Отговор
    Несвободата, автоцензурата заради принудително съобразяване със статуквото/англосаксите, затъмнение или забранени/неудобни теми, това сега е по-страшно отколкото беше преди 1989г. То промива, вади душите на хората и ги прави неспособни да разбират реалността. "Русия влезе в Украйна" повтарят промитите и затъмнените. И въобще не слушат, че там се убиваха невинни хора, за прекратяване на тези убийства важните европейци се събраха в Минск, приеха решение да се задължи Украйна да прекрати с убийствата, най-важните европейци станаха ГАРАНТИ, че ще приведат решението в изпълнение, но не го направиха. Напротив, под диктовката на американците, те съдействаха на бандеровци да убиват, като същевременно прикриваха подготовката на Украйна за война. И чак тогава Русия влезе, но само това се повтаря от информационно затъмнините/заблудените...
  • 36 НИКО

    9 0 Отговор
    НЕКА ПИШАТ ИСТИНАТА А ХОРАТА АКО СА УМНИ САМИ ЩЕ ПРЕЦЕНЯТ А НЕ КАТО СЕГА НПРАВО СПИРАТ ТЕЛЕВИЗИИ И ПИШАТ ГЛУПОСТИ НА КОИТО ТРЯБВА ДА ВЯРВАШ
  • 37 Състудент

    3 6 Отговор
    Йото беше доносник още в университета.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ЖЕКО

    2 0 Отговор
    ЗАЩО ТРИЕТЕ СЛЕД КАТО СТЕ ПУСНАЛИ СТАТИЯТА
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ФАКТИ

    3 0 Отговор
    ЗАЩО И ВИЕ КРИЕТЕ ИСТИНАТА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове