Last news in Fakti

8 Август, 2014 09:27 8 500 0

Силен взрив в Костенец, има 10 ранени /Обновена към 11,43 часа/

  • костенец-
  • терем-
  • взрив-
  • завод

Сигналът е подаден около 8.40 часа. На място са изпратени полицейски и пожарникарски екипи

Силен взрив в Костенец, има 10 ранени /Обновена към 11,43 часа/ - 1
Снимка: TV7

Силен взрив се е чул от поделение на военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов е на мястото на инцидента. Десет са ранените.

Част от пострадалите са докарани във ВМА, друга в окръжна болница "Света Анна". Четирима души са докарани в болница УМБАЛ „Света Анна” – София. Един е тежко ранен,  каза с д-р Николай Добрев, медицински директор в УМБАЛ „Света Анна” София.Останалите трима са в по-леко състояние. Към 12,40 часа все още се извършват изследвания.

Взривът е станал при утилизация на боеприпаси, съобщиха от Министерството на отбраната. Няма опасност от радиоактивно и химическо замърсяване, заяви пред медии Велизар Шаламанов.

Сигналът е подаден около 8.40 часа. На място са изпратени полицейски и пожарникарски екипи. Говори се за повече взривове, не само за един.

Веднага след взрива главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, отпътува към мястото на произшествието. Към 10.14 ч. комисар Николов заяви за Факти.бг, че има девет или десет ранени. Той отново не потвърди за тежко ранени и заяви, че пострадалите са с порезни рани.

Те са откарани в болница, имат порезни рани от счупени стъкла. Не са в тежко състояние.

Ръководството на завода и кметът на града в момента успокояват хората, че не се очакват нови взривове.

"Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението", заяви комисар Николов пред БНР. Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Нямаме притеснения за втори взрив. Работниците на завода са на безопасно място, съобщи още комисар Николов.

Над града се издига гъст черен дим.

По неофициална информация поддържаният от завода държавен резерв от муниции не е пострадал при инцидента.

По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов пристигнаха в  Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод.

Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията.

Специализиран екип на Главната инспекция по труда е на път към Костенец и на място ще установи причините за взрива във военния завод. Ще се работи съвместно с органите на МВР и техните експерти по взривовете, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Към 11,15 часа стана ясно, че от пострадалите 5 са пострадалите мъже и 5 жени. Двама от тях са насочени към Военномедицинска академия, други двама в столични болници за лечение, други са били обработени в местната болница.Уплахата сред хората е сериозна. Производственият процес днес е спрян.

Министърът на отбраната уточни, че причина за взрива е прехвърчане на искра, която е взривила тротил на технологична площадка, но докладите вече сочат, че не са установени нарушения и пропуски в технологията. Взривът е станал между два производствени процеса по обезвреждане на боеприпаси, чувалите с тротил са били наблизо. Министърът на отбраната се застрахова, че макар и до този момент да няма индикации за нарущения, в завода до довечера ще влязат следователи и прокуратура.

Част от пострадалите са били в канцелариите си и са имали късмета, че е имало пердета на прозорците, които са задържали счупените стъкла на прозорците. Към мястото на инцидента са се отправили психолози.

Около завода 40 къщи са със счупени стъкла. Директорът на ТЕРЕМ ще осребри щетите на хората. Още утре в Костенец ще пристигнат фирми за да поставят стъклата по счупените прозорци на домовете на хората.

Екип от експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите – София и от Изпълнителната агенция по околна среда направиха замервания на въздуха в района на военния завод в гр. Костенец. Подвижна лаборатория анализира качеството на въздуха по 25 показателя и не установи отклонения от нормите за нито един от тях, съобщиха от Министерство на околната среда.

„Измерванията са направени на площадката пред завода и резултатите не показват отклонения от нормите за качеството на атмосферния въздух. Повторни замервания ще бъдат направени и по посока на облака и резултатите от тях ще бъдат своевременно оповестени на компетентните органи и обществеността“, коментира ситуацията директорът на РИОСВ – София Ирена Петкова.

В момента екипът извършва измерване на качеството на атмосферния въздух и в района на жилищата в най-голяма близост до инцидента. По предварителни данни там също няма повишения на показателите на качеството на атмосферния въздух.

МОСВ е в непрекъснат контакт с компетентните органи и ще продължи да информира при наличие на актуална информация.

Заводът на ТЕРЕМ в Костенец се занимава с утилизация на боеприпаси.

На 5 юни 2012 г. силна експлозия избухна в склад за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското село Лозенец.

Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени бяха имуществени вреди за около 62 милиона лева.

>>>

Складове с боеприпаси на Министерството на отбраната между селата Чепинци и Челопечене се взривиха около 6.30 ч. на 3 юли 2008 г. Повече от 50 експлозии разтърсват софийското село и цяла София. Взривени са военни цехове за преработка на боеприпаси, в които има 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Няма загинали. Жителите на Челопеч и Чепинци са евакуирани. Няма данни за замърсяване на въздухът на София.

На 12 ноември 2011 около 9 часа в Севлиево и околните села се чуват силни тътени. Взривяват се бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол. В склада има около 3000 снаряда от калибър 152.
В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма обгазяване на района. Няма жертви и пострадали хора.

 

3 февруари 2010 завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене се е взривява след пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали, като по-сериозно са ранени двама от тях.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал" в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Разразява се страхотен пожар, който няколко часа по-късно е овладян. Няма жертви.
 

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.
 

Очаквайте подробности!

>>>

Заводът „ТЕРЕМ-Цар Самуил“ в Костенец

Историята на завода започва през 1928 г., когато в околностите на град Костенец се създава военно поделение за съхранение на артилерийски и стрелкови бойни припаси. В периода 1928-1939 г. се създава основната инфраструктура на войсковия район; пътища, хранилища за бойни припаси, собствена ж.п. линия, товаро-разтоварен ж.п. възел, система за охрана.

При строителството на хранилищата се използвани максимално природните дадености: пресечена местност, естествени оврази, които създават едновременно защита и маскировка.

През 1957 г. поделението за съхранение се преобразува в база за ремонт на бойни припаси. След години на развитие и разширение, през 1993 г. вече в Военно ремонтен завод, а от 1998 г. е в състава на еднолично акционерно дружество с държавно имущество "ТЕРЕМ" ЕАД.

 

Заводът има технологични и производствени възможности за унищожаването на бойни припаси по невзривен способ:

Стрелкови бойни припаси

Всички видове стрелкови патрони с калибър до 14,5 mm

Бойни припаси за зенитната артилерия

37 mm изстрели – всички видове

57 mm изстрели – всички видове

100 mm изстрели – всички видове

Танкови бойни припаси

85 mm изстрели – всички видове без димни

100 mm изстрели – всички видове без димни

115 mm изстрели – всички видове без димни

Пиротехнически бойни припаси

26 mm ракети еднозвездни – всички видове

30 mm ракети еднозвездни – всички видове

120 mm звездни бомби – всички видове

200 mm звездни бомби – всички видове

Противотанкови бойни припаси

Изстрел ПГ-7В и ПГ-7ВМ

Изстрел ПГ-9В

Изстрел ОГ-9В

Противотанкова мина БА III

Ръчни гранати

Ръчна граната Ф1

Ръчна граната РГД-5

Ръчна граната РГ-42

Минохвъргачни изстрели

82 mm мина всички видове без димни

120 mm мина всички видове без димни

Противопехотни мини (ППМ)

ППМ ПСМ – 1

ППМ ОЗМ – 3

ППМ ШР II

ППМ ПМН

ППМ ПМ 79

ППМ МОН – 50

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове