Last news in Fakti

18 Август, 2014 18:57 963 0

Основен приоритет за МВнР номинацията на Кристалина Георгиева

  • основен-
  • приоритет-
  • мвнр-
  • номинацията-
  • кристалина георгиева-
  • избори

Даниел Митов представи екипа и приоритети си. България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало, заяви служебният външен министър Даниел Митов

Организацията на изборния процес в чужбина, номинацията на Кристалина Георгиева и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. – това са трите главни приоритета в работата на Министерството на външните работи в рамките на мандата на служебното правителство, заяви министър Даниел Митов на специална пресконференция, на която представи своя екип и основните задачи, които стоят пред него.

Трима заместници ще подпомагат работата на външния министър – Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. И тримата заместник-министри познават много добре МВнР, преминали са всички йерархични нива и имат безспорен опит и авторитет не само в институцията, но и сред нашите чуждестранни партньори, подчерта при представянето им Даниел Митов.

Посланик Катя Тодорова ще отговаря за организацията на изборите за Народно събрание в чужбина, ще контролира дейността на дирекции „Консулски отношения”, „Международно право” и „Права на човека”. Тя е дипломат от кариерата, започнала е своя професионален път в МВнР през 1992 г. и оттогава постепенно се издига в кариерата до директор на дирекции Международно право и Права на човека, а от 2002 г. е  заместник-министър на външните работи. Тя е била посланик на България в Кралство Мароко в периода 2005-2010 г., след което е била главен инспектор на МВнР и посланик за специални поръчения.

Посланик Валентин Порязов ще отговаря за двустранните отношения, политическите въпроси, участието на България в международните организации, НАТО и ООН. Той също е дипломат от кариерата с много ценен опит, като се изкачва постепенно от най-ниското стъпало в дипломатическата йерархия стажант-аташе до посланик, посочи министър Митов. Валентин Порязов е работил в различни дирекции на МВнР, бил е политически директор на МВнР и посланик на България в Кралство Нидерландия и Кралство Дания.

Румен Александров е третият заместник-министър в екипа на Даниел Митов. Той ще отговаря за европейските въпроси. Неговата кариера също започва във външно министерство в дирекция „Европейска интеграция”, преминава през работа в българското посолство в Рим, след което отново работи в дирекция „Евроинтеграция”, откъдето заминава в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел през 2008 г., където заема една от най-отговорните позиции-заместник-постоянен представител в КОРЕПЕР 2., заяви при представянето му външният министър. След завръщането си от Брюксел Румен Александров е директор на дирекция „Политики и институции на ЕС”.

Владимир Миланов поема поста началник на Политическия кабинет. В продължение на няколко години той работи в Комисията за контрол на специалните служби, завършил е СУ „Св. Климент Охридски” специалност „Публична администрация” и има много добър опит в тази сфера.

Като основна задача на своя екип и МВнР като цяло министър Даниел Митов посочи организацията на изборния процес в чужбина. Заместник-министър Тодорова  е председател на Вътрешноведомствената комисия, която подготвя и организира изборния процес в чужбина. Тя ще поддържа постоянен контакт с ЦИК, с българските общности извън страната и ще дава указания на задграничните мисии. Външният министър обясни, че вече са предприети първите стъпки, така както изисква Изборния кодекс, проведена е и първата среща на ръководството на комисията с ръководството на ЦИК. Следващата седмица ръководството на комисията ще даде брифинг, на който ще даде подробна информация по започналата вече подготовка и предстоящи стъпки в организацията на изборите за 43 Народно събрание извън страната.

Подкрепата за номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като член на Европейската комисия и за Върховен представител по общата външна политика и политика за сигурност също е сред приоритетите на екипа на министър Даниел Митов. Ние вече работим по реализацията на тази цел, в координация сме с нашите партньори от ЕС”, посочи той, като допълни, че в рамките на състоялия се в петък извънреден Съвет „Външни работи” е провел много двустранни разговори по темата. Комисар Георгиева се ползва с изключителен авторитет в Европа, който си е изградила сама. Без съмнение тя ще получи сериозен ресор в новата ЕК, заяви външният министър.

Сред задачите на МВнР в рамките на служебното правителство ще бъде подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. Тази подготовка вече е стартирала със заповед на предходното ръководство на МВнР. В рамките на МВнР е създадена вътрешноведомствена работна група, която трябва да подготви пътна карта за подготовката на Председателството, да разглежда въпроси и да прави предложения, свързани с кадровото и бюджетно обезпечаване на Председателството в рамките на МВнР.

България не е взимала решение за доставки на оръжие за кюрдите в Ирак и такова запитване до нас не е пристигало, заяви служебният външен министър Даниел Митов.

Франция, Германия, Великобритания и Чехия вече са обявили военна помощ за кюрдските сили за сигурност в Ирак, но доставки на оръжие още не са искани от България, стана ясно от думите на Даниел Митов.

Такива решения по въпроса не сме взимали, това се случва в момента. Ако има официално запитване, тогава ще трябва да обсъдим въпроса и да видим имаме ли такава възможност и как. Това ни касае пряко, ще имаме проблем с бежански поток. Кризата директно заплашва нашата национална сигурност.

Служебният външен министър обвини Русия за дестабилизацията на Украйна.

Русия носи тежка отговорност за случващото се в Украйна и за дестабилизацията на Украйна, но също така е необходимо и Киев, когато обсъжда санкции и мерки срещу Русия, да ги координира със своите европейски партньори поради простата причина, че това може да създаде големи проблеми за нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове