Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 08:12 11 312 28

Бихме Германия по цени на храните

  • храни-
  • робот-
  • социални помощи-
  • рвд-
  • украйна-
  • криза-
  • антики

Преглед на печата

Техническият вдига робот във въздуха, разкрива "Стандарт"
Техническият университет е готов да вдигне във въздуха едно от изобретенията си - робот, който може да търси пострадали, да прави карти, да лови бежанци. Може дори да направи техническите паспорти на сградите по програмата за енергийна ефективност. Вузът очаква всеки момент от САЩ да пристигне специален хеликоптер, който се управлява безпилотно. За да го получат, им било нужно дори разрешение от ЦРУ, тъй като дронът е с двойно предназначение. Специално изпратили и асистент, който да се обучава как да борави с устройството.
"Дронът е оборудван с всякакви видове камери - термокамера, устройство за нощно виждане. Може да предава информация в реално време. Струва около $60 000 купен е с пари по проект", разказва деканът на Факултета по компютърни системи и управление (ФКСУ) проф. Огнян Наков.

РВД спечели 4 млн. лв. от конфликта в Украйна, пресмята "Труд"
Конфликтът в Украйна е увеличил печалбата на българското „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) с над 4 млн. лева. Това е посочено в отчета на държавното предприятие за първите 9 месеца на годината.
От началото на конфликта и особено след падането на малайзийския самолет над Източна Украйна, полетите от Европа за Азия, заобикалящи Украйна и използващи въздушните коридори над България, се увеличават с по 4000 средномесечно в сравнение със същия период на миналата година. Това е довело до повишение с 30% на приходите от такси за прелитане. Така печалбата на РВД за деветмесечието вместо планираните 27 млн. лв. се оказва 31,4 млн. лв. или с 4,4 млн. лв. повече.

Професор сред 50-те топ дилъри на антики у нас, информира "24 часа"
Професор по инженерни науки и икономика на военната продукция е един от най-оборотните дилъри на антики на средно ниво у нас. Петко Професора изкупувал огромни количества монети и ценни старинни предмети от иманяри и ги препродавал на търгове на най-големите аукционни къщи в Германия. Българинът често пътувал до Мюнхен, където използвал за подставени лица швейцарци, германци и австрийци, които представял за колекционери продавачи. После им плащал 10 процента от печалбата си, сочат оперативни данни.
При ареста на 75-годишния Петко Иванов преди седмици в дома му в София, във вила край Вакарел и в таен склад са открити повече от 100 килограма антики,  подготвени за износ.

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари, предупреждава "Сега"
На фона на проточилите се политически пазарлъци около съставяне на правителство проблемите с издръжката на големи социални системи стават все по-сериозни. С наближаването на края на годината натискът за разходи в чувствителни сектори като социална политика и здравеопазване расте, а недостигът на средства може да се окаже по-голям от прогнозираното. За втори път за тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията. По всичко личи, че актуализацията на бюджет 2014 ще се забави и разплащания ще се правят на пожар в последните дни на годината.
За пореден път пред спешна нужда от пари е изправен здравният сектор. Министерството на здравеопазването, което според предложената актуализация на бюджета трябва да получи извънредна субсидия от 24.2 млн. лв. (за финансиране на психиатричната помощ, спешната помощ, лечението в отдалечени болници), вече говори за дупка в бюджета си в размер на 40 млн. лв. Служебният министър Мирослав Ненков вчера предупреди, че без осигуряването на тази сума и отпускането на 100 млн. лв. за актуализацията на бюджета на здравната каса системата ще спре да функционира. "Никак няма да му е лесно на следващия министър", прогнозира Ненков при отчета си за свършеното в рамките на мандата на служебния кабинет. Не се разбра дали тези сметки включват просрочените задължения на министерството към държавни и общински болници, които в средата на годината възлизаха на 141 млн. лв.

Всяко семейство с по две деца, акцентира „Монитор”
Българското семейство трябва да бъде стимулирано да има по две деца. Такава мярка срещу демографската криза в страната е записана в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България”. Той е изработен от учени от БАН, експерти и индустриалци и целта му е да зададе визията на развитието на страната ни през следващите 30 г. Според учените трябва да се създадат и нови критерии и диференциран подход за разпределение на детските надбавки и семейни помощи.

Бихме Германия по цени на храните, обобщава "Новинар"
България победи Германия по скъпотия. Хранителните продукти в родните магазини и пазари повишават цените си главоломно, докато в берлинските бакалии същите стоки поевтиняват рекордно.
В някои от случаите храните у нас излизат дори по-солено, отколкото ако ги купим от кулинарен магазин в Германия. В някои германски вериги 400 грама кашкавал Гауда се предлага за 1,90 евро, което е около 3,80 лв., докато в България същата опаковка струва 5,50 лв.
Цената на ябълките в Германия падна драстично и се равнява на 1 лев, каквато е и по пазарите у нас..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 eeee

    0 0 Отговор
    И не само Германия,но и много други

    Коментиран от #4

  • 2 кулинар

    2 0 Отговор
    Това : "Бихме Германия по цени на храните, обобщава "Новинар""
    е едно малоумно твърдение! Който не е бил в Германия може да си мисли, че храната е скъпа... в действителност тук в БГ е много по-скъпа и това го установих още от 2001 година, по време на целия ми престой до 2005 година ми беше много по-изгодно да се храня там от колкото у нашенско.
  • 3 Монго

    1 0 Отговор
    Е*ати баровците сме...
  • 4 Румен Янев

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "eeee":

    1:0 за България но има време до края на мача а немците нямат шансове дори да изравнят
  • 5 wulkan

    5 0 Отговор
    За сметка на това те ни водят по доходи :)
  • 6 Тодор Георгиев

    4 0 Отговор
    Ние сме Дубай на балканите
  • 7 Джон Смит

    5 0 Отговор
    Какво произвеждаме вече, за да ни е евтино!?

    Коментиран от #16

  • 8 oomph

    1 0 Отговор
    Добър ден!Че то от години си е така.Цените у нас поне от 2004-та,когато за пръв път ходих там,са или идентични,или по-високи от техните.За качеството да не говорим,особено на месните продукти.
  • 9 пфнц

    1 0 Отговор
    в почти всички европейски държави храната е най евтина,като се почне от испания където е най евтина,най скъпо е в норвегия мое би по скъпо от българия
  • 10 6ее9

    1 0 Отговор
    знаете ли кога ше е евтино,когато някой ти го донесе от близкото село и ти го продаде,а не да идва импорт от холандия да минава хиляди ръце и те да печелят
  • 11 ...none

    0 0 Отговор
    В Германия наистина много неща бяха на по-ниска цена (поне като бях на кратка почивка преди 2г.). Наличието на симпатични пазарчета с хубава стока, прясно месо и риба е голям плюс. Тук в София не мога да намеря място с хубаво и прясно телешко и риба (или и да има, сигурно ще трябва да прекося половин София).
    Но нека не се залъгваме, че всичко е по-евтино - имаше и доста неща, които бяха на по-високи цени. Във Франция домати, краставици и други бяха много по-скъпи от тук.
  • 12 Georgiev

    1 0 Отговор
    Коментарът ми е по скоро констатация, която е известна на всички, а именно че родните ни политици го направиха да е така, да внасяме стоки от чужбина и да ги продаваме на сънародниците ни на безбожно високи цени със съмнително качество в сравнение с ниските заплати.УБИХА малкия бизнес, УБИХА селското производство, УБИХА и населението с техните БОКЛУЦИ които се налага да консумираме (защото не всеки има село и може да си отглежда сам, не говоря за себе си, а по принцип).Много може да се каже по темата но от приказки хвайда няма... ;)
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Я да видим кви са цените в Германия бе, особено на органик/био, което немците ядат, а?
    Кво ми показвате цени за разни евтини боклуци, като в щатите, дето ги ядат само черните и гастербайтерите?
    Пакетирани л..на, само тъпаци могат да си мислят, че това е храна!
  • 14 фтсе

    1 0 Отговор
    Киро, тука внатят домати от холандия дето няма никакъв вкус,по добре си вземи италиянска консерва,по вкусна е,та да питам какви домати да ям като няма други,а знам че ние имаме добри плодове и зеленчуци които са вкусни

    Коментиран от #18

  • 15 Диди

    3 0 Отговор
    Чудесно, сега остава да ги бием и по доходи...

    Коментиран от #21

  • 16 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джон Смит":

    Абе поне храните си ги правиме. Но тук идва разликата - къде отиват парите от един БГ хранителен продукт, след като немския е по-евтин, а работниците там вземат няколко пъти повече?
    Отговорът е един - стават на луксозни коли, хотели и депозити в КТБ>
  • 17 Р.Софрониев

    0 0 Отговор
    Шмекер , тъжно е колко си прав.
  • 18 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "фтсе":

    Аз холандски домат не съм виждал да продават тук. Гръцки, турски, йордански - да.
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    Цена на кутия бонбони Мерси 400 гр. в Германия от 3,99 евро до 4,49 - сравнение в три търговски вериги които ги има и у нас.

    Тук цената е твърдо над 11 лева. Наистина сме Дубай на балканите.
  • 20 didak

    0 0 Отговор
    шмекер не там бе швеция ти казвам тука са само холандски домати дето нямат никакъв вкус,но не това е най лошото лошото е че няма други
  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Диди":

    Това се казва оптимист...
  • 22 На Петко кака му

    0 0 Отговор
    Петко професора да внимава да не го налазят данъчни,че тогава не знам как , ще се оправи с тази паплач.Трябва да ги убие и зарови някъде, иначе , ще го гонят до дупка.
  • 23 Атанас

    0 0 Отговор
    Що се оплаквате бе келеши.... в германия всички ниши за отдавна заети, нема место един гвоздей къде да падне ........ а тука има възможности всекъкви ............. и жените ни са по-лесни и колите ни са по-евтини (застраховки, преглед, сервизи) и възможности за бизнес колко искаш,
    просто сме мързеливи, тоест не развиваме мозъка си посредством некъкви елементарни действия а залагаме на мързел, цигари и алкохол, те да свършат работата

    Коментиран от #24

  • 24 Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Атанас ":

    Атанасе, що не утидеш на дофтор?
  • 25 краси

    0 0 Отговор
    антанасе, ти си мързел, алкохолик, глупак.
  • 26 NPP

    0 0 Отговор
    Това не е от скоро, даже преди години бяха забранили в техните хипермаркети да продават големи количества на българи. Беше масово явление когато някой отиде за да си вземе кола да се върне пълен до горе с перилни препарати и олио. Докато при нас олиото струваше 3лв за литър там беше едно евро.
  • 27 Киро

    0 0 Отговор
    Атанас ви го каза в очите, ревльовци и мрънкачи!

  • 28 petko voivoda

    0 0 Отговор
    ХОРА ТОВА Е РАЗРАБОТКА НА ВОЕННИТЕ .В НАШАТА ДЪРЖАВА НЕ Е НИЩО СКЪПО ПРОСТО ЗАПЛАТИТЕ СА НИ МАЛКИ .И ТАКА ТРЯБВА ДА Е ЩОТО НИ СМЕ НАПРАВЕНИ ОТ УРИНА И ФЕКАЛИИ А НЕ КАТО ВСИЧКИ НА СВЕТА ОТ СПЕРМАТОЗОИДИ .НИЕ НЯМАМЕ НИТО ЕДИН ГЕНЕРАЛ КОЙТО ДА СЕ ТРОГНЕ ЗА НАРОДА И ДА ИЗКАРА АРМИЯТА И ДА НАКАРА ТЕЗИ ИЗРОДИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ДА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ДАВАТ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ НА ХОРАТА .НЯКОЙ ОТ ВАС ЩЕ КАЖАТ ЧЕ НЯМАМЕ СТАБИЛНА ИКОНОМИКА АМИ ТИЯ ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО СЪС КАКВО СА ПОСТРОЕНИ .А ВЪВ ГЕРМАНИЯ МОЖЕТЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ СЪС 15 ЕВРО НА СЕДМИЦА НА ЧОВЕК.И В ИСПАНИЯ Е ТАКА И В СЪРБИЯ И ДРУГАДЕ ДАЖЕ АМА НИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ ЗАЩОТО ОТ НАС НИЩО НЕ СТАВА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове