22 Декември, 2014 09:34 879 1

Вучков: Нямаме решение кой да бъде предложен за главен секретар

  • веселин вучков-
  • главен-
  • секретар-
  • мвр

Предвидените промени в Закона за вътрешното ведомство трябва да се случат до средата на февруари, каза той

Вучков: Нямаме решение кой да бъде предложен за главен секретар - 1
Снимка: БТА


Промяната в размера на възнагражденията не може да бъде аргумент срещу реформите в Министерството на вътрешните работи. Това каза в БНР вътрешният министър Веселин Вучков в коментар на информацията, че заплатите на 700 служители от ДАНС ще бъдат съкратени значително в резултат от планираното връщане на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в МВР. Предвидените промени в Закона за вътрешното ведомство трябва да се случат до средата на февруари, каза Вучков.

Дебатът за Закона за МВР беше рационален, каза министърът. Според него, основната идея да се премести ГДБОП в ДАНС е била да се "смачкат" редица дела. Той увери, че сега няма да стане същото с връщането на Агенцията в МВР.

„400 досъдебни производства не мисля, че са проблем да се прехвърлят от един разследващ орган в друг“, каза Вучков, но посочи, че не може да каже колко ще се върнат, това ще бъде решено от Закона.

Веселин Вучков е склонен на отстъпка за това дали министърът да може служебно да пенсионира служители на ведомството. В момента това се предвижда в Закона:

„Склонен съм на отстъпка – няма нужда министърът насилствено да пенсионира.“

Вучков подчерта, че през първата половина на 2014-а близо 1200 служители на системата са пенсионирани насилствено от министъра и органа по назначение. След това предишното правителство е променило Закона.

Ще има нова процедура как да се назначават висшата професионална фигура в МВР и председателят на ДАНС, каза Веселин Вучков. Нямаме решение за това кой да бъде предложен за главен секретар, категоричен бе той.

Най-силните обвинения към Цветан Цветанов бяха подслушванията, припомни министърът. По думите му не се връща предишното положение в министерството:

„ГДБОП, когато стане част от МВР, няма да прави пиар акции. Само и единствено спазвайки буквата на закона, никакви пиар акции.“

За случая "КТБ" министър Вучков отново заяви, че институциите не са си били на мястото, вероятно и МВР. Очевидно там е имало покровителство на най-високи ниво и прикриване на злоупотреби, каза той. Според него Народното събрание може да се заеме с разследването на този въпрос.

„И други теми могат да се изследват в НС, това е дълг към гражданите“, каза вътрешният министър и даде пример, че може да се направят анкетни комисии за случая с това как ДАНС проверява президента, а също и за ситуацията в Лясковец.

Според него една анкетна комисия за Лясковец може да стигне до различни изводи от инспектората на МВР, който не откри отговорност на главния секретар:

„Въз основа на тези справки на Дирекция „Инспекторат“ започват отделни дисциплинарни производства от страна на други дирекции от МВР. Възможно е в рамките на тези дисциплинарни производства да се установи нещо друго. Надявам се истината по този случай да се установи, защото в крайна сметка цената, която беше платена, беше много висока.“

За Петко Сертов министърът посочи, че няма данни за насилствено посегателство. Нищо не сме скрили, увери той. Целта на МВР е да се реконструира какво е правил той в деня, когато изчезна. По думите му прокурорите са установили, че действията на МВР са правилни.

Вучков обясни, че по случая с инцидента с Лозан Панов е назначена експертиза, която може да даде отговори на някои въпроси.

На следващото заседание на МС ще бъде предложена цялостна концепция за утилизацията, каза Веселин Вучков.

„Когато Министерството на отбраната генерира оръжейни отпадъци, то трябва да си ги утилизира, а не да ги продава чрез обществени поръчки на всевъзможни частни фирми. Трябва да се забрани вносът на боеприпаси от чужди армии, категорично. И да се изгради един център на територията на Република България, собственост на Министерството на отбраната на 100%, и Военна полиция, както и другите структури, включително и МВР, ежеминутно да осъществяват контрол.“

„Съдебната реформа трябва да се случи. МВР ще пристъпи направо към пътна карта“, каза министърът.

Веселин Вучков бе категоричен, че не е имало коледни бонуси за служителите в министерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпаци

    1 0 Отговор
    как кой бе ей Цв.Цв. много ясно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове