19 Февруари, 2015 10:18, обновена 7 Май, 2015 16:30 2 643 6

ВСС отстрани председателя на СГС Владимира Янева

  • сотир цацаров-
  • отстраняването-
  • владимира янева

Повод за това е скандалът Червеи и образуваното по случая наказателно дело

ВСС отстрани председателя на СГС Владимира Янева - 1

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Прекратени са правомощията ѝ и в качеството ѝ на съдия.

Днес Янева не се яви на заседанието на ВСС, на което трябваше да изложи своята позиция по искането на главния прокурор за временното ѝ отстраняване от длъжност. Тя изпрати писмено становище с обяснение защо е разрешавала СРС-та по делото "Червеи". Писменото становище е било разгледано от съдебните кадровици.

 Дебат по съществото на искането нямаше, а единствено по въпроса дали трябва да бъде отстранена само като председател на СГС или и като съдия, каквото беше и предложението на главния прокурор. Защото само като председател тя може да разписва СРС-та, но не и като съдия, изтъкна Юлиана Колева.

Цацаров, обаче, заяви, че не може да си представи хипотеза на разграничаване на двете качества – отстраняване като съдия, но не и като административен ръководител и обратно.

"Ако би следвало да се мисли за отстраняване като председател, това би следвало да стане по реда на НПК. Механизмът в конкретния случай е такъв, че няма вариант, при който двете качества да бъдат отделени, длъжностите са съдия, прокурори и следовател. Председател не е длъжност, той е административен ръководител", заяви главният прокурор.

Председателят на ВАС Георги Колев обаче настоя да се прави разлика между двете длъжности, но Димитър Узунов отвърна, че членовете на съвета трябва да си припомнят отстраняването на Веселин Пенгезов. Защо тогава такива съждения не се изложиха и това е особено на вниманието на г-н Колев, каза Узунов.

Факти.бг припомня, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на председателя на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Това стана в началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), като причина за това е образувано срещу нея досъдебно производство.

Предложението на главния прокурор е по чл. 230, ал. 2 от Закона за съдебната власт – "Когато срещу съдия, прокурор или следовател е образувано наказателно производство от общ характер, Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство".

Припомняме, че Владимира Янева е магистратът, който е разписвал разрешенията за използване на СРС-та във връзка с разработката "Червеи". Подслушванията са продължили незаконно над 300 дни.

Според закона длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева.

Тази седмица трябваше съдебният съвет да получи разсекретеният доклад от Националното бюро за контрол на СРС.

Миналата седмица Цацаров обяви, че във връзка с това ще има повдигнати обвинения,
Бойко Борисов пък дори призова за "400 години затвор" заради скандала "Червей" и безкомпромисност по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Владимира Янева ще ( изгори ), но ние няма да разберем кой е поискал използване на СРС-та. За наистина тежки престъпления си затварят очите. Това е демагогия.
  • 2 кмета

    0 0 Отговор
    И кой държи данните за подслушванията, ДПС сега държат ботко с извити ръце е и няма оправия. Както е казал Евреина Тито на Другаря Живков аз с моите певци и ти с твоите крадци няма да построим социализма .

    Коментиран от #3

  • 3 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кмета":

    Първо приказката не е така„аз с мой те певци а ти с твой те танцьори ще построим социализма“ второ тогава крадците бяха в затвора и трето на лъжците не им даваха думата.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 кмета

    0 0 Отговор
    Да обаче и аз бях на 20 сега съм пенсионер въпреки ,че българите не могат да крадат защото всичко се открадна даже и живота им е голяма лъжа.
  • 5 я се разкарай

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Мненията ти са нелеп микс от омраза към новото, сантименти, носталгия, демагогия и заблуда! Крадяха и още как, сега децата им продължават да крадат! Забраняваха на редица хора да учат, изселваха, пращаха в концлагери неудобните, задигаха имоти и покъщнина, убиваха!

    Днес са децата на същите! Крадат, убиват и демагогстват. А ти и себеподобните ти се връщате в "доброто старо време", когато имаше почивки по морето с купони и се чакаше по 15 години за една Лада...
  • 6 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Прав си. Ако се върнат милите Тошови ангелчета и ще ти върнат младостта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове