Last news in Fakti

3 Март, 2015 14:34 1 970 13

Цяла България чества 3 март

  • българия-
  • чества-
  • 3 март-
  • освобождението-
  • националния флаг-
  • артилерийски салюта-
  • росен плевнелиев-
  • патриарх неофит

20 артилерийски салюта в столицата в чест на държавността, извоювана преди 137 години на тази бележита дата

Цяла България чества 3 март - 1
Снимки: БТА

Издигането на националния флаг пред паметника на Незнайния войн в София, 20-те артилерийски салюта, националният химн и минута мълчание в знак на поклон пред загиналите за Освобождението на страната потвърдиха държавността на България.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев прие почетните роти с традиционното “Поздравявам ви по случай Трети март, националния празник на Република България”.

Ритуалът беше изпълнен на знаково място - пред паметника на Незнания войн в София, издигнат в почит на стотиците хиляди български войници, загинали за родината във войните, водени от българската държава. Под звуците на представителния духов оркестър гвардейци пренесоха националния трибагреник и беше извършен тържественият ритуал по издигане на знамето под звуците на химна на България.

На паметника на Незнайния воин беше положен един венец - като символ на единството на нацията. С минута мълчание беше отдадена почит на загиналите за свободата на България.

На официалната церемония присъстваха българският патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбрана Николай Ненчев, много политици, посланици, генерали и общественици.

Българският патриарх Неофит отслужи панихидата и благодарствения молебен по повод Националния празник 3 март. „Ден на радост и на гордост, на почит и признателност към всички наши предци, отдали силите си за нашето духовно и културно възраждане. Към всички доблестни войни, които не пожалиха живота си за извоюването на нашата свобода и най-вече благодарност към Бога, от когото е всяко добро", каза в словото си българския патриарх.

„От подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година, от тогава и до наши дни българската държава и Българската православна църква извървяха дълъг и трънлив път на нови възходи и нови изпитания. Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история и въпреки трудностите, пред които бе изправен, успя да влезе в новото хилядолетие с надежда за още по-добри дни", каза още в словото си българския патриарх Неофит, цитиран от „Дарик“. Сред официалните гости на панихидата бе и Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България в 85-то правителство 2001-2005 година.

От рано сутринта стотици хора се стичат към връх Шипка – тържествата там ще започнат малко по-късно през деня. Снежна виелица и силен вятър се извиха на историческия връх, предаде БНТ. Въпреки лошото време, много хора изкачиха стълбите към паметника, за да отдадат почит към героите.

Стотици жители на морската столица се включиха в празничното шествие по повод националния празник Трети март, въпреки дъждовното време във Варна, съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на общината. Тържествата започнаха с празничен молебен за България, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. След това бе издигнат националния флаг, а представителни части на ВМС преминаха в тържествен марш под съпровода на духовия оркестър на Военноморските сили.

Точно в 9.40 от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” тръгна празничното шествието, водено от кмета на Варна Иван Портних, в което се включиха областният управител Стоян Пасев, народни представители, общински съветници, много общественици, ученици, преподаватели, семейства с деца, ветерани от войните.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на граф Игнатиев, а по-късно - пред паметника на украинските войни и пред паметника на руските войни в Морската градина. Слова, по повод 137-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, произнесоха генералният консул на Руската федерация във Варна – Сергей Лукьянчук, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

С тържествени церемонии в цялата страна българите отбелязват днес Освобождението, предават кореспондентите на БНР.

Паметникът на Стефан Караджа в центъра на Силистра беше отрупан с венци и цветя. Въпреки лошото време, десетки силистренци отдадоха почит на падналите за свободата на родината.

Заради дъжда, тържествената церемония по издигане на българското знаме се проведе на закрито при препълнена зала. В деня на Освобождението работят всички музеи и галерии в Силистра, а входът е безплатен.

В храмовете на Пазарджик беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. В града се отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който спасява Пазарджик от опожаряване. Ованес Соваджиян през 1878 година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от Високите порти да запали града и да изколи населението: “Турците са препратили телеграмата, че ще опожарят Пазарджик, а той е сменил текста на телеграмата и така спасява Пазарджик. Той е искал градът да се запази, затова най-дългата улица носи неговото име”, поясняват местни хора.

Те отправиха пожелания към народа ни: в думите, в действията, във всичко да сме свободни!

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод 3 март в катедралния храм "Света Богородица". Тържественото честване на 137 години от освобождението на България от османска власт е пред паметника на руските освободители на хълма "Бунарджика". Панихида за загиналите български опълченци беше отслужена на Централните гробища в Пловдив.

По повод националния ни празник Регионалният исторически музей във Враца отваря врати за безплатни посещения. Превърнала се в традиционна, инициативата на Врачанския исторически музей в дните на национални празници да работи безплатно, се приема с одобрение не само от гостите на града, но и от врачани. Сред тях с най-голям интерес са родители, които споделят: “Историята е учителка на живота и нейните уроци винаги са скъпи и са ценни за нацията и за това, ако искаме да възпитаваме децата си в дух на патриотизъм и на родолюбие, музеят е едно от средищата, където става това възпитание”.

Врачанският музей е домакин на концерт на местната "Симфониета" по повод 3 март. В центъра на града тържествено беше издигнат националният флаг и бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.

В Котел отбелязват годишнината от Освобождението с изложбата "Военните кореспонденти изпращат…". Експозицията проследява върховите моменти в Освободителната война, от обявяването й, формирането на българското опълчение, форсирането на Дунав, помощта на българите за руските войски, битките и възторженото посрещане на освободителите, до подписването на Санстефанския мирен договор. Идеята е да се покажат малко известни материали, рисунки и гравюри от войната, публикувани в руски и европейски издания на ангажираните в нея кореспонденти. 

В празничната програма в Сливен са 51-вата лекоатлетическа щафета "Освободител" и фотоизложбата "България в блясък - владетели и дворци на Третото българско царство".

В Добрич честването на 3 март започна с панихида и празничен водосвет в памет на загиналите за Освобождението на България. На общоградско поклонение пред паметника на хан Аспарух и костницата на загиналите руските войни бяха поднесени венци и цветя и военни почести.

По същото време за 15-и път делегация от Добрич поднесе венци и цветя пред паметника на Ботев в град Измаил, български район в Украйна. От този паметник започнаха и честванията на 3 март в украинския град, чието население е 80 процента от бесарабски българи. Добричлии ще имат среща със студенти и учители по български език, а довечера ще се включат в концерта на българите в дома на културата в град Измаил.
След издигането на националния трибагреник пред Общината в Хасково шествието по повод Освобождението на България се отправи към централния площад "Свобода".

Вечерта на площад "Народно събрание" в София ще се състои тържествена заря-проверка, с която ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вертъ

    0 0 Отговор
    da da ...жалката церемони яот 200 човека с лилипута ПЛевню топ новина
    а митинга на атака 5000 човека .... нито дума по случая пълно медййно затъмнение
  • 2 gogo

    0 0 Отговор
    аз гледах митинга по тв алфа... това се казва празничен концерт 5000 4овека с български и руски знамена истински празник имаше гости от руския парламент ..стига са идвали смао американски посланници тука..

    хора песни народни ..не като на плевню празненството имаше 100 човека със лента отцепени на 200 метра ще кайш е големия президент да не го издат
  • 3 ясно

    1 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ
  • 4 гражданин

    1 0 Отговор
    Честит празник на всички истински българи.За останалите,искам да поясня,че 3-ти март е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ от турско РОБСТВО. Хубаво е и предателите,които ни управляват и омаловажават нашите празници да прочетат Българската история.
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    Боко-тиквата и рамадан са в брюксел на конгрес на енп.ПОЗОР.

    Тия национални предатели вече и не крият лакейските си простотии.

    За тях е по-важно енп да ги държи на власт а какво ще се случи в България не е тяхна работа. Позор.
  • 6 ерт

    1 0 Отговор
    аз гледах митинга на АТАКА по тв алфа... това се казва празничен концерт 5000 4овека с български и руски знамена истински празник имаше гости от руския парламент ..стига са идвали смао американски посланници тука..

    хора песни народни ..не като на плевню празненството имаше 100 човека със лента отцепени на 200 метра ще кайш е големия президент да не го издат
  • 7 сдтъу

    1 0 Отговор
    добре че Атака направиха митинг... че да разберат малките деца какъв ден е.
    Четох на Борисов словото по фейзбук понеже в чужбина празнува той националния празник....хаха и не разбрах нито от какво семсе освободили нито кой ние освободил..
    Сега гледам Плевню са плюнчи и чете от един лист някво слово и пак не став аясно кой ни е освободил и от какво

    хахаха жалка картинка тцтцтц тия хора деца нямат ли пред тях да се засрамят поне
  • 8 НРБ

    2 0 Отговор
    Бих искал да цитирам коментари и на други хора.
    По повод изказването на Бат Бойко .
    Премиерът Бойко Борисов отправи писмено поздравление към българите по случай 137-ата годишнина от Освобождението.
    Забележете!?? (писмено)
    „Свободата е право, но и отговорност. Затова, 137 години след онзи исторически 3 март, трябва ясно да поемем отговорността си към нашите деди и да превърнем родината си в онази просперираща европейска държава, в името на която те пожертваха живота си.
    Бъдете горди от това, че сте българи
    и винаги помнете онези хора, на които дължим свободата си“, заявява министър-председателят в поздравлението си, цитирано от пресслужбата на кабинета.
    Нямам думи !!! И още ''бисери''
    Свободата ни обаче не идва даром. ???????

    Тя е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място – взимат решително участие във войната като опълченци. Затова 3 март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни“, подчертава Борисов.
    Нищо не се споменава за останалите, които си дадоха живота за нашето спасение от тиранията.
  • 9 НРБ

    2 0 Отговор
    Ех, как старателно Бойко избягва споменаването на Русия и жертвите, които е дала за Нашата Свобода ! Направо трогателно евроатлантически...
    Гласувахте за първият приятел на Ердоган - доказан неоосманист. какво очаквате - благодарност към жертвите на Русия? Не, санкции. Подмяна на историята. Затваряне на паметника Шипка, уволняване на персонала му. С Турски Министър на Културата. Война с Русия - "България е фронтова линия" - това казаха от Американското правителство.
    Събудете се !
    Няма време !
  • 10 НРБ

    2 0 Отговор
    Ейго предателят ! На чело на истрадалата ни държава.
    Тия трябва да горят !
    И това е президент.
    Народното събрание е един театър.
    Вижте само колко много ''конци'' висят над ''народните избраници''.
  • 11 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Е защо Плевнюуглу е на първата снимка ? Какво общо има с БЪЛГАРСКИ празник ??? Да си беше щипнал като този дето го назначи на власт по чужбина ... Очаквах да каже че преди 137 години с парче тапет е бил на Шипка ... в устата с нож а в другата ръка пушка кремъклийка...ама се въздържа човека!!!Сигурно си помисли че няма да му повярваме та затова
  • 12 554236

    1 0 Отговор
    Ей, тролове, престанете с тая използвана тоалетна хартия да я размотавате. Това е сайт с 15 човека посещения, ходете си в ТИМаджийския консорциум дето ви плащат повече. Днешния ден е напоен със страданието на 500 години робство и саможертвата на тези хора, които са помогнали да се наричаме "народ", я опорочавате с жалкия си елементаризъм! Марсианците ако ни бяха освободили от ислямския кошмар и на тях щях да им благодаря, че децата ми не са рязани фанатици напъхани в чаршафи. Дръжте си малко хигиена и дайте на някои сайтове да дишат без агитация- за 5 човека аудитория не си струва, да рефрешвате през 5 секунди!
  • 13 асдфгх

    1 0 Отговор
    обре че Атака направиха митинг... че да разберат малките деца какъв ден е.
    Четох на Борисов словото по фейзбук понеже в чужбина празнува той националния празник....хаха и не разбрах нито от какво семсе освободили нито кой ние освободил..
    Сега гледам Плевню са плюнчи и чете от един лист някво слово и пак не став аясно кой ни е освободил и от какво

    хахаха жалка картинка тцтцтц тия хора деца нямат ли пред тях да се засрамят поне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове