Last news in Fakti

24 Април, 2015 20:31 1 017 0

Двустранни срещи на български и румънски министри

  • българия-
  • румъния-
  • министри-
  • софия-
  • борисов
Двустранни срещи на български и румънски министри - 1
Снимка: Министерски съвет

След днешното съвместно заседание на правителствата  на България и Румъния в Крайова, редица министри от двете страни проведоха двустранни срещи, съобщиха от пресслужбите на ведомствата.

Румъния ще подкрепи България в искането й към Европейската комисия да удължи крайния срок на допустимост на плащанията на проектите по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. с шест месеца. Това  стана ясно по време на срещата между министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник министър-председателят и министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния  Даниел Константин в рамките на съвместното междуправителствено заседание на двете страни.

Министърът на туризма Николина  Ангелкова и  министърът на икономиката, търговията и туризма на Румъния Михай Тудосе подписаха в Крайова протокол за намерение за сътрудничество в сектора между двете ведомства. Церемонията се състоя в Художествения музей на града в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Виктор Понта след изнесеното съвместно заседание на двете правителства.

Ще развиваме и укрепваме двустранните отношения, каза министър Ангелкова. Тя обърна внимание, че България и Румъния ще провеждат активна политика за разработване на общи туристически продукти за далечни пазари и по-специално в Китай, където ще бъде създаден българо-румънски туристически информационен център. Той ще промотира и предлага общите туристически продукти, допълни още Ангелкова. През последните години румънските туристи в България достигат по 1 милион души годишно, а българите, посетили северната ни съседка, са по около 300 000. Тя посочи още, че подписването на протокола цели да затвърди тази тенденция като възходяща и да засили присъствието на двете страни като обща дестинация за трети страни.

В рамките на визитата в Крайова се състоя и среща на министър Ангелкова със зам.-министъра на икономиката, търговията и туризма на Румъния Марчел Богдан Панделика. Двамата се договориха България и Румъния да работят по подготовката на общ проект, с който да се кандидатства по програмата за Трансгранично сътрудничество. В началото на следващата седмица ще бъде готова работната група, която ще изготви проектното предложение. Идеята е да се разработи обща стратегия за създаване на регионални туристически продукти и да бъдат набелязани тематични маршрути от двете страни на река Дунав с цел да се стимулира икономическото развитие на региона и да се привличат повече туристи не само от двете страни, но и от трети пазари. Индикативната стойност на проекта, който до края на юни трябва да бъде готов, ще е приблизително 1.5 млн. евро.     

Външният министър Даниел Митов проведе среща днес в Крайова със своя румънски колега Богдан Ауреску.

Даниел Митов и Богдан Ауреску изразиха общото си задоволство от доброто развитие на двустранните отношения, основаващи се на принципите на добросъседството, споделените европейски и евроатлантически ценности, и взаимния интерес. Двамата оцениха високо дейността на Съвета за сътрудничество на високо равнище и изразиха увереността си, че установената практика за провеждане на междуправителствени заседания ще се задълбочава и ще допринесе за по-ефективното представяне на общи и за двете държави позиции по редица въпроси в рамките на ЕС, НАТО и регионалното сътрудничество.

 Първите дипломати на България и Румъния обсъдиха широк спектър от въпроси, сред които плана „Юнкер”, присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, сътрудничеството в рамките на НАТО и регионални формати (ЧИС, СРС, ПСЮИЕ), развитието на обстановката в Украйна, Република Молдова и отношенията с Русия, европейската перспектива на Западните Балкани.

Акцент в разговора на външните министри бе поставен върху сътрудничеството в сферата на енергетиката. България отдава приоритетно значение на финансирането на инвестиционни проекти, насочени към изграждането на Енергиен съюз, който да осигури достъпна, сигурна и устойчива енергия, заяви министър Митов. Той подчерта, че страната ни разчита на подкрепа за изграждането на газови интерконектори, които имат стратегическо значение за целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове