Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 09:43 910 1

Съдии искат проверка на съдържанието на записите с Ченалова и Янева

  • темида-
  • съдии-
  • записи-
  • ченалова

Не е тайна, че има съдии, които са били привиквани, обаче те са малцинство, каза Весислава Иванова

Точно това е един от най-големите проблеми във връзка със записите (разговорите между Ченалова и Янева бел.р.), които, както виждате, вече продължават и с конкретни изявления на един от замесените в случая.

За нас е много трудно в момента да обясняваме, че никой не ни вика по кабинетите при положение, че излиза публично информация, че това е ставало от председателя на СГС спрямо един от съдиите. Това каза в предаването „Тази сутрин” Членът на УС на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев.

„Не е тайна, че има съдии, които са били привиквани, обаче те са малцинство. Това в момента трудно може да се обясни на българските граждани, тъй като обликът на съдебната система не се определя от хилядите честни и почтени съдии в нея, които никой не ги знае и познава и няма наблюдение върху техния труд, а се определя от такива случаи”, допълни съдия Весислава Иванова.

И когато те не се разследват, няма как този облик да се промени. Ние сме най-заинтересовани в случая този скандал да се разнищи и, и хората, които са виновни, ако има такива, да понесат съответната отговорност”, каза още Иванова.

„Настояваме да се провери съдържанието на тези записи. Ние не твърдим, че тези записи са законни, ние не твърдим, дори, че са автентични. Но относно автентичността на тези записи въпросът вече дори не се поставя.

След излизането на тези записите продължават проверки и няма човек, който да е опровергал това, че тези разговори са се състояли. Но за нас е важно именно съдържанието на тези разговори, доколкото то рефлектира не само на съдебната система, а като цяло върху управлението на държавата – да стане ясно това вярно ли е, не е ли вярно, кои са хората, които са замесени в случая”, каза Иван Георгиев.

Месеци след като съдии от Софийския градски съд настояха ВСС да направи проверка как се управлява съда и как се разпределят делата става ясно, че висшите магистрати не са си свършили изцяло работата. Основният виновник за проблемите там се оказа съдия Румяна Ченалова, коментира в предаването „Преди всички“ новият председател на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов.

Тогава/бел.ред в началото на годината/ написахме три поредни писма до ВСС с настояване да бъде извършена проверка, за да се изяснят тези съмнения и предупредихме, че ако не бъдат изяснени ще продължават да се трупат съмнения. Трябваше да се намеси френският посланик, за да започне ВСС истинска проверка. Според мен, а и според колегите, ВСС не си свърши изцяло работата, защото основният виновник се оказа Румяна Ченалова, отбеляза  пред БНР Атанас Атанасов.

Според съдия Атанасов ВСС е трябвало да даде картина как е бил ръководен Софийския градски съд.

Механизмите, по които може да се оказва влияние са ясни. Ние направихме възможното, за да ги покажем, като акцентирахме на големия брой командировани съдии в СГС и върху възможността по някакъв начин….Понеже тяхното оставане в съда зависи от председателя, те да са зависими от него. Другата възможност, на която обърнахме внимание, беше действащата система за случайно разпределение на делата, по която именно съдии са изразявали съмнение по отношение на нейната обективност. Няколко пъти са сезирали ВСС и не беше последвало нищо, посочи Атанас Атанасов.

Всички колеги сме омерзени от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, каза Атанас Атанасов.

Това, за което настояваме, е да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна. Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на Софийския градски съд – едно от най- големите съдилища в България и разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на ВСС, за такова време й е било гласувало такова голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие да не свършва коментара до това „две жени си говорят“, посочи шефът на съдиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попов

    0 0 Отговор
    Сега си обяснявам нещата. През 2011 г. бяха възстановени около 500 служителя на Агенция Митници от ВАС, същите, след няколко месеца бяха отново съкратени от Ганьо Танов, по същия член и алинея. През 2012г. обаче, същият този съд, по същия казус се произнесе с друга присъда-"НЕ". Така всички служители загубиха право да обжалват и затвориха страницата-Агенция Митници завинаги. Явно доста "независими" съдии са били привиквани, за да угодят на Изпълнителната власт, за да назначат послушни калинки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове