Last news in Fakti

16 Декември, 2015 08:51, обновена 16 Декември, 2015 11:46 1 474 0

Янаки Стоилов: Екатерина Захариева за правосъден министър е подходящо предложение

  • конституция-
  • янаки стоилов-
  • бсп-
  • екатерина захариева

БСП ще гласува против конституционните промени днес, заяви левият депутат

Янаки Стоилов: Екатерина Захариева за правосъден министър е подходящо предложение - 1

Предложението шефът на кабинета на президента Екатерина Захариева да поеме поста на правосъден министър изглежда подходящо, защото то ще се опита да примири в някаква степен тези конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, да даде сигнали и вътре, и навън от страната, че виждате ли тази прословута съдебна промяна, която се направи с конституцията, не е само комбинация, която трябва да внуши на българските граждани и на европейската комисия, че все пак в България нещо се прави, заяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ Янаки Стоилов от „БСП – лява България”.

Малко преди 10 часа в деловодството на парламента постъпи номинация за наследник на подалия оставка Христо Иванов. 

Бойко Борисов предлага за поста вицепремиера в служебните кабинети на Марин Райков и Георги Близнашки - Екатерина Захариева. 

Реформаторският блок трябваше да бъде съуправляващ, в момента той се изявява като полууправляващ, една негова част се държи плътно до властта, а друга негова част се опитва, участвайки във властта, да се разграничи от нея. Но това не е станало по начин, по който да може да се каже, че една част е в опозиция, че тя вече не е от това цяло, допълни Стоилов.

ДСБ са критична част от управляващите, а не опозиция, каза още Стоилов и попита как техните представители в изпълнителната власт, от които те не са се разграничили, продължават да участват в управлението на централно и на регионално ниво.

Малко хора тръгнаха след Радан Кънев, защото властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги.

БСП ще гласува против конституционните промени днес, съобщи Янаки Стоилов.

„Какви са целите на тази прословута съдебна реформа – те би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове. Това означава да не бъдат под давление на политически фактори и да не бъдат в обслужване на частни и корпоративни интереси.

Тръгвайки от случая Янева – тя беше избрана от този висш съдебен съвет. На този ВСС за много от решенията влияе ГЕРБ, специално за това решение чрез Цветанов, и сега тези хора ни казват, че отново със своите действия те ще направят съдебната система различна. Този процес тръгна по инициатива на РБ и на ГЕРБ, но видяхме в процеса на обсъждането и гласуването на промените, противопоставянето между две групи, свързани с управляващите кой да използва механизмите за преразпределение на икономическа и политическа власт чрез съдебната система.

Това е битка на две групи, които не са само институционални, те са икономически, политически, дори в някаква степен тук се проявяват и вътрешни, и външни влияния, и това в момента ние наблюдаваме на финала на прословутия исторически компромис.

Христо Иванов подаде оставка, защото групата на ГЕРБ, на ДПС на главния прокурор надделя над този на реформаторския блок, министъра на правосъдието и част от магистратските, съдебните кръгове – това е във видимия план”.

След Нова година има основание в няколко области да внесе вот на недоверие, съобщи Янаки Стоилов.

"Ако говорим за достъпа до здравеопазване и неравномерното разпределение на здравните грижи в страната, за това има пълно основание. Аз мога да изброя поне още няколко теми – състоянието на енергетиката, предстои с либерализацията на цените те да се увеличат, а няма защитни мерки по отношение на социално слабите, дефицитът в енергетиката вече се измерва не със стотици милиони, а с милиарди. Друг проблем е това, че страната ускорено задлъжнява, а никаква част от тези средства не се влагат за развитие на икономиката и на производството.

Ние сме готови да разговаряме и с други парламентарни групи, ако те имат предпочитания към този кръг от теми, включително свързани с националната сигурност, това, че България не може да охранява своето въздушно пространство, с това, че са замразени всички социални плащания".

Трудно е, защото почти всички парламентарни групи са участвали в подкрепата на тези решения, които ние атакуваме, допълни Стоилов.

"За първи път БСП има такова представителство в парламента, което не й дава възможност да предизвика вот на недоверие към правителството. Това прави необходимо България наистина да има сериозна опозиция, защото наличието на много парламентарни групи, които като модули се присъединяват към управлението в критични моменти не съдейства за развитие на демокрацията.

Внасянето на вот на недоверие зависи от това дали ние, заявявайки нашата политика, можем да намерим съмишленици сред другите парламентарни групи, затова можем да предложим такъв широк спектър от теми, които аз изброих".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове