Last news in Fakti

17 Декември, 2015 19:33 939 0

България подкрепя създаването на Агенция за обща охрана по външните граници

  • българия-
  • подкрепя-
  • създаването-
  • агенция за обща охрана по външните граници-
  • борисов

Юнкер силно подкрепям България за Шенген

България подкрепя създаването на Агенция за обща охрана по външните граници - 1
Снимка: МС

България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция за обща охрана по външните граници. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той анонсира, че бихме искали (от ЕС) да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че тя (реформата) е в правилната посока. Борисов коментира изказването на президента на Русия Владимир Путин по отношение на България, както и получената подкрепа за България за Шенген от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Обсъдихме с г-жа Меркел бежанската вълна. Разказах за  нашите предложения, за срещата ми с Ахмет Давутоглу и на Бавария Хорст Зеехофер.Много добре беше запозната и с коментарите на нейния колега британският премиер Дейвид Камерън. По тази точка искам да благодаря специално на Жан Клод Юнкер, на Виктор Орбан, на всички колеги – премиери, които присъстваха на заседанието на ЕНП, и дадоха България за пример и настояха отново да бъде изведено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген за начина, по който охранява своята граница, заяви Борисов.

Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той прекъсна за момент брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, за да го поздрави и да изрази подкрепата си.

Борисов продължи, че е обсъдил с г-жа Меркел и газоразпределителя с хубавото българско име „Балкан”, тъй като там тече процеса със Северен поток 2, а в същото време днес и руският президент е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че ЕК и спирането на Южен поток беше заради това, че България не е била против Русия, а като лоялен член на ЕК изпълнява всички санкции и разпоредби. И третият пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти. Газовият ни разпределител, който може да поеме нашите 3 находища газ и от интерконектора, който правим с Гърция и азерския газ, който би могъл в бъдеще да дойде от посока Турция и разбира се, ако те имат желание да докарат газ до нашия бряг до нашата граница, по същият начин както при Северен поток 2, наши компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това. Исках все пак като един от важните хора в Европа да я запозная за нашите планове, за да имаме подкрепа в тази посока.

Говорихме по темата за икономическия растеж, инвестициите, начина на лихвено бюджетния дефицит Да благодарим още веднъж за европейската солидарност и това, че европейските фондове достигат вече до всички в България.

Информирах г-жа Меркел и за съдебната реформа, за промяната в Конституцията. Това са първите стъпки, които ще ги предложи новият правосъден министър. Дай Боже утре да бъде ратифициран и от парламента и плана и програмата за съдебна реформа, които ще продължат.

В отговор на въпрос тази вечер ще се обсъжда референдума във Великобритания, каква е позицията на България, с кои искания сте склонни да се съгласите и къде би могло да се намери компромис, Борисов отговори: "Аз съжалявам, че някакси не намери отговор референдумът в Дания. Този отзвук, който имаше и го разисквахме и на ЕНП, защото те дори са отхвърлили Европол  като организация, която действа на всички територии. Това е много тревожно. Така, че във Великобритания е много важно да има един референдум и да кажат хората във Великобритания какво мислят, защото не може по различни теми непрекъснато да има референдуми и да се поставят различни искания от всяка държава. Разбира се, аз и в София го казах, че Европа десетилетия наред да направят така, че социалните системи да работят добре, да си плащат хората данъците, осигуровките и впоследствие да имат добре осигурено, социално бъдеще, когато влязат в пенсионна възраст или са без работа за момента, това не означава, че този приход на хора, които искат да живеят добре, да продължи до безкрайност. Всеки народ е длъжен така да си подреди страната, че да си живее добре на своя територия. Така, че ще се дебатира по тази тема да се подкрепи ли или не. Аз не подкрепям Камерън да ограничи социалните придобивки, защото и в България има много чуждестранни граждани, за които харчим много пари. Но все пак не може това, което те са си изградили години наред да бъде ползвано от всеки, който прецени. Разбира се това четири или пет години да работят без да имат гарантирани е твърде дълъг период, би могъл да намери по-добър инструмент, с което хем да си гарантира парите на своите граждани, хем в същото време да не е такъв рестриктивен. Така че се надявам и в това отношение да се намери такъв баланс" .

Запитан за европейските страни, които не приемат по-малко бежанци трябва да получават по-малко пари от еврофондовете, Борисов заяви, че с това е категорично против. Кохезията е важна за всички държави в ЕС. Ние не сме поставяли никога въпроса за стотиците милиони, които харчим на Шенгенската граница, защото считаме, че това е не само морален дълг, но и към всички останали страни. Тази тема и по този начин повдигната може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация в изказванията си много премиери. Надявам се темата за кохезиите да не я повдигат повече, защото тя не е правилна.

На въпрос как се отнасяте към онази част на ЕК за обща охрана на границите и тя да си идва без да пита страната членка, ако има тя проблеми?, Борисов отвърна:"Ами, ако страната не се справя и всички след това страдат . Защо ние имаме мониторинг върху съдебната система, защото се счита, че дори и една страна да има проблеми в съдебната система за инвеститорите от другите държави, които са в тази страна не е гарантиран бизнеса им. От там идва този мониторинг. Ние защо командироваме всеки ден полицаи, жандармеристи, армията".

България се справя сама, разбира се, ако има помощ финансова не бихме я отказали, но тези, които не се справят и наплива е такъв, че би могъл да застраши и Шенгенското пространство или най-хубавото, което ни се е случило на всички особено на тези, които сме живели зад желязната завеса, е свободното придвижване, защото много колеги вече казаха дори по магистралите като се движат в Европа на много места ги спират , тъй като има потоци от бежанци. Така, че нека всички да се стегнат и сами да се оправят, ако не могат разбира се, че другите трябва да помогнат, включително и с хора. Ние в момента мисля, че на Словения помагаме с наши специалисти. България подкрепя създаването на Агенция, категорично, защото всеки, който не се справя му трябва помощ. Както ние бихме искали да ни помогнат сега в съдебната реформа със свои пратеници да наблюдават всяка една стъпка, която правим и да сме сигурни, че тя е в правилната посока. Това не е обидно за държавата. Ако трябва двама да отидат и в прокуратурата, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия. Това е инициатива, която току що ми дойде на ум", каза Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове