Last news in Fakti

14 Януари, 2016 13:53 3 726 5

Скандал с SMS прекъсна заседание на ВСС

  • лозан панов-
  • бойко борисов-
  • скандал-
  • sms-
  • заседание-
  • всс

Лозан Панов получил странно съобщение за Яневагейт от Бойко Борисов

Скандал с SMS прекъсна заседание на ВСС - 1

Бойко Борисов дойде ядосан във ВСС, макар и да заяви, че уважава магистратите. Той дойде макар и не канен, за да бъде разпитан по скандала Яневагейт.

Обсъждането на казуса „Яневагейт” във ВСС беше прекъснато от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който съобщи, че е получил есемес от номер, който е записан в телефона му под името Бойко Борисов, във връзка с дебатите в Съвета по проверката срещу съдия Владимира Янева. 

Съдържанието на есемеса гласи: "Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме".

Предполага се, че есемесът е изпратен първо до Борисов от член на ВСС. След това от телефона на Борисов е върнат към Лозан Панов, за да му се демонстрира, че премиерът е наясно какво се случва със съдебния съвет по всяко време.

Възмущението на председателя на ВКС освен от това, че някой съобщава на премиера какво се дебатира във ВСС, дойде и от факта, че на практика кадровият орган все още няма становище по това да се прекрати ли проверката за разговорите Янева - Ченалова. Панов настоя компетентните органи да проследят пътя на това съобщение, като не се нае да коментира защо според него премиерът му е препратил въпросното съобщение.

Лозан Панов обяви и позицията си за прекратената проверка по аферата "Яневагейт". По думите му тя трябва да продължи, тъй като това е един от най-големите скандали. Припомняме, че вчера стана ясно, че етичната комисия към ВСС е прекратила проверката по аферата със заключението, че няма виновни.

Той се възмути от това, че точката е  влязла в дневния ред на ВСС извънредно и заяви, че всъщност текстът за съдебната система за реформата не е неговата реч, която беше обект на проверка в Етичната комисия, а по-скоро начин, по който ще приключи този скандал. 

Панов заяви още, че е показал есемеса и лично на главния прокурор.

След като Бойко Борисов пристигна по собствено желание във ВСС, той заяви пред членовете на съвета, че е дошъл, "заради желанието ви да се занимавате с политика".

Той подчерта, че уважава съдебните кадровици, че не вижда никакъв проблем в комуникацията си с тях, че съдебната система работи много, но и че не му е приятно да чете непрекъснато в медиите как ВСС иска да го изслуша по така наречения случай "Яневагейт", а той не идва.

Членове на Съвета се опитаха да му обяснят, че всъщност той не е канен да бъде изслушван по този случай и че целият сюжет се е развил около въпросния есемес, който получи Лозан Панов.

Борисов съобщи, че няма нищо против, ако има някакво извършено от него престъпление, прокуратурата да го разследва, да го осъди, но не вижда да има такова. Отрече да има каквато и да е намеса по случая с цитираните и обсъдените разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. За уточнение потвърди, че няма вайбър, тъй като в част от тези разговори се твърди, че е пращал съобщения по вайбър.

"Мислих, че ме викате за някакъв гейт, а ме питате защо не сме променили Конституцията? Исках да я променя, но Радан реши, че ще си прави нов проект. И за да стане президент, затова не стана", коментира Борисов, като обърна нещата в политика и каза на съдебните кадровици да не се поддават на намеренията на някакви хора да правят нови десни проекти, които да го победят на изборите.

Той потвърди, че е изпратил смс-а на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието. По думите му това няма значение. При влизането му в залата, всички членове на съвета станаха на крака.

В крайна сметка минути, след като той си тръгна от ВСС, с мнозинство от 13 гласа, проверката по "Яневагейт" беше прекратена.

Във Фейсбук пък бившият правосъден министър Христо Иванов, който подаде оставка, след отстъпката от т.нар. исторически компромис: "Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 144

    0 0 Отговор
    Всичко е ясно но защо е написал Vi с голяма буква,май се е престарал.

    Коментиран от #4

  • 2 сови

    0 0 Отговор
    Има планиран протест в Събота. Много е важно да се створи голяма пушилка като Костинброд с краткосрочен кипящ ефект, дори и после да се окаже клевета. Много е важно легитимирането и завръщането на Костов да е с гръм и трясък.
  • 3 Браво на Панов

    0 0 Отговор
    Разядената от корупция България има вопиюща нужда от личности като Лозан Панов !
  • 4 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "144":

    Защото Ви е уважителна форма. Примернно: Донасям Ви във връзка с доноса, че съм доносник.
  • 5 Румен Янев

    0 0 Отговор
    И пишат на маймуница .... Боже опази България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове