Last news in Fakti

18 Януари, 2016 13:48 1 214 1

Цацаров разпореди проверки в интернатите

  • цацаров-
  • проверки-
  • интернати-
  • прокуратурата-
  • мая манолова-
  • спешно-
  • закриване
Цацаров разпореди проверки в интернатите - 1
Снимка: БТА

Във Върховната административна прокуратура е постъпил сигнал от омбудсмана на Република България, съдържащ данни за нарушения във възпитателните училища-интернати в Ракитово, обл. Пазарджик и с. Завет, обл. Разград и в социално-педагогическия интернат в с.Подем, обл.Плевен. Нарушенията касаят корекционно-възпитателната работа по отношение на настанените в интернатите деца, упражнявано от страна на възпитателите физическо и психическо насилие, унизително отнасяне, използване на методи на възпитание, уронващи достойнството на децата.

Констатации за подобни нарушения бяха направени и при извършената през 2014 г. комплексна проверка във възпитателните училища-интернати /ВУИ/ и социално-педагогическите интернати /СПИ/ на територията на цялата страна. Въпреки предприетите тогава действия от компетентните органи, нарушенията се повтарят, констатираните проблеми не са преодолени. Това от, своя страна, изисква засилен контрол и предприемането на всички необходими административни, социални и образователни мерки за закрила на децата от всички форми на насилие, посегателство или злоупотреба, липса на грижи или небрежно отношение.

Съвместните проверки са възложени на окръжните прокуратури  в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово И Пазарджик, на Председателя  на Държавната агенция за закрила на детето, на министъра  на образованието и науката, на министъра  на здравеопазването, на  министъра  на финансите, на изпълнителния директор на Агенцията за  социално подпомагане, на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

В хода на проверките ще бъдат ангажирани териториалните звена на органите, на които законът е предоставил контролни правомощия в конкретната сфера на обществени отношения – териториалните отдели на ДАЗД, Регионалните инспекторати по образованието, Регионалните здравни инспекции, Дирекциите „Социално подпомагане”, Областните дирекции по безопасност на храните.

Ще бъде отправена и покана към омбудсмана на Република България за участие в проверките в изпълнение на функциите на Национален превантивен механизъм по смисъла и в съответствие с Факултативния протокол към Конвенцията на Организацията на обединените нации против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, приет на 18 декември 2002 г. /ратифициран със закон – ДВ, бр. 34 от 2011 г./.

Разпоредено е на председателя на ДАЗД, министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на АСП, изпълнителния  директор на БАБХ, министъра на финансите и директора на АДФИ да координират действията и да упражнят засилен контрол по отношение на подчинените им структури.

Проверките ще се осъществят в няколко направления:

І. Спазват ли се в СПИ и ВУИ изискванията на законите и актовете по прилагането им при осъществяване на дейността по предотвратяването и борбата срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и по осигуряването на нормалното развитие и възпитание на извършителите им. В тази връзка ще бъде изяснено:

1. Спазват ли се изискванията на законите относно:

- организацията на дейността на ВУИ и СПИ;

- настаняването, преместването и прекратяването на престоя на учениците във ВУИ и СПИ;

- организацията на учебния процес;

- организацията на корекционно-възпитателната дейност;

- управлението и функционирането на ВУИ и СПИ.

2. Защитени и гарантирани ли са съгласно изискванията на Закона за закрила на детето /ЗЗД/ и актовете по прилагането му основните права на децата във ВУИ и СПИ съобразно възрастта им, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние. 

3. Спазват ли се здравните изисквания съгласно Закона за здравето /ЗЗ/ и актовете по прилагането му, включително Наредба №37/21.07.2009г. за здравословно хранене на учениците и Наредба №23/10.07.2005г. за физиологичните норми за хранене на населението.

4. Спазват ли се изискванията на Закона за храните /ЗХ/ и актовете по прилагането му, включително Наредба №9/16.09.2011г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици  и Наредба №5/25.05.2006г. за хигиената на храните.

ІІ. В хода на проверките ще бъде извършена финансова инспекция във ВУИ и СПИ по реда на Закона за държавната финансова инспекция /ЗДФИ/ и правилника за прилагането му с оглед допуснати нарушения при изразходването на бюджетни и извънбюджетни средства и спазването на нормативните актове, уреждащи бюджетната и отчетната дейност. В хода на финансовата инспекция ще бъде осъществен и контрол относно спазването на нормативните актове, уреждащи дейността по възлагане и изпълнение на обществени поръчки /в случай, че такива са възлагани/. 

Финансовата инспекция ще обхване периода от 01.01.2014г. до 31.12.2015г.  

За резултата от проверките окръжните прокуратури ще изготвят обобщени доклади, в които ще бъдат отразени последователно направените констатации от всяко едно от териториалните звена на органите, на които законът е предоставил контролни правомощия в конкретната сфера на обществени отношения, както следва:

1) териториалните отдели на ДАЗД;

2) Регионалните инспекторати по образованието;

3) Регионалните здравни инспекции;

4) Дирекциите „Социално подпомагане” и

5) Областните дирекции по безопасност на храните.

В съответствие с предоставените им ръководни, контролни, координационни и организационни правомощия в конкретната сфера на регулирани обществени отношения председателят на ДАЗД, министърът на образованието и науката, министърът на здравеопазването, изпълнителният директор на АСП и изпълнителният директор на БАБХ следва да уведомят ВАП за предприетите действия на централно ниво с оглед предотвратяване на закононарушенията и преодоляване на причините и условията, благоприятстващи допускането на тези нарушения.

В случаи на констатирани нарушения ще бъдат предприети действия с оглед ангажиране на административнонаказателната и имуществената отговорност на виновните длъжностни лица.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Гуци, гуци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове