Last news in Fakti

21 Януари, 2016 11:31 1 542 1

Лозан Панов отказа да бъде представляван от Димитър Узунов

  • соня найденова-
  • лозан панов-
  • всс-
  • димитър узунов-
  • отказа

Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриване на истината затова кой е изпратил съобщение до МС, заяви Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че напуска заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото отказва да бъде представляван от Димитър Узунов, докато Узунов не предостави разпечатка от мобилния си телефон за времето от 9.30 до 12.30 часа в четвъртък - 14-и януари, когато започна скандалът с есемеса, свързан с работата по "Яневагейт".
Димитър Узунов от своя страна заяви, че след думите на Панов, не му остава нищо друго, освен да поиска разпечатка на телефонните си разговори и изходящи съобщения. Уточни, че ползва един телефонен номер. И след като получи разпечатката, Узунов очаква извинение от председателя на ВКС.
Вчерашното решение за смяната на Соня Найденова с Узунов, беше наречено от Панов колективна наглост и арогантност. Той предупреди съдебните кадровици, че това няма как да не остане ненаказано.
Председателят на ВКС призова онези членове на съвета, които имат достойнство, да не участват в заседанията на ВСС, ако до понеделник Узунов не представи разпечатка. "Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриване на истината затова кой е изпратил съобщение до МС. Само по такъв начин бихме могли да защитим своето достойнство като магистрати. Докато това не се направи аз няма да участвам в заседанията на ВСС", заяви Лозан Панов, цитиран от сайта „Правен свят“.
Рибата се вмирисва откъм главата, а с вчерашното решение ВСС е достигнал дъното на общественото доверие, заяви още председателят на ВКС.
"Недоверието е подходяща среда за поддържане на статуквото. Ние постоянно влизаме от скандал в скандал и всичко винаги приключва без резултат, но пък за сметка на това с натрупването им в обществото се натрупва усещането за безнадеждност", каза Панов.
Той добави, че протестът на гражданите срещу агресията от последните дни оказва натиск върху съдебната власт, а в такива условия съдиите много трудно биха могли да взимат решение само въз основа на доказателствата и съвестта.

"Само справедливостта може да спре тази агресия, а справедливост обществото очаква именно от правосъдието. Връщането на справедливостта започва с изчистването на името на върховния орган на съдебната власт. Нека да носим отговорност пред тези, които са дали тази власт и да осъзнаем, че тази колективна наглост и арогантност няма да остане безнаказана и парата, която се натрупва рано или късно ще избие", коментира още председателят на ВКС.
И още: "За голямо съжаление основната причина за нескончаемия български преход основната е заради изградените от миналото стереотипи в българското общество лесно да се поддава на манипулация. След съобщението от миналия четвъртък последваха безброй лъжи, манипулации и действия с една основна цел – отново хората повярват в най-голямата манипулация на прехода – че всички са маскари."
Соня Найденова напомни, че вече десетина членове на съвета са отправили такова искане и призова за спешност в изваждане на разпечатките.
След това Димитър Узунов заяви, че след като се е запознал с изказването на председателя на ВКС, не му остава нищо друго, освен да си покаже разпечатката.
"Той поиска от 9.30 до 12.30 ч. - аз сега ще изляза и точно това ще направя. Искам да уточня, че работя и комуникирам само с един телефон, който всички знаете", каза Узунов, който по-рано заяви, че няма телефона на Борисов.
От Съюза на съдиите обаче настояха премиера или да се разграничи от явната намеса на съветника си Яне Янев в работата на съдебната власт, или да го накаже.
Самата Соня Найденова пък заяви, че не с чувства "опраскана".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карли

    0 0 Отговор
    БЕДНИ МИ БОЙКО, пак ще се провалиш с тези съветници и некадърни министри като Танев, кой му е дал титлата на този изперкал професор, но толкова е и пипето на Радан Кънев. Помниш ли какво стана с бившият ти миНистър ЕГИПТОЛОГ - ЗАМИНА СИ безславно. От прехода само един се е справил и това е Даниел Вълчев, това не е мое мнение, а на шефове на инспекторати по просветата в страната. Освен това той ЮРИСТ-АДВОКАТ и НАУЧЕН РАБОТНИК. Не плещи небивалици ,като Танев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове