Last news in Fakti

30 Януари, 2016 16:03 1 185 0

Миков: Ограничен достъп до здравеопазване

  • михаил миков-
  • вот-
  • здраве-
  • парламент

БСП подкрепя справедливи протести с реални социални искания

Миков: Ограничен достъп до здравеопазване - 1

Правителството реши да направи скандален бартер с детски ваксини, наруши законите, създаде голяма истерия и страх в обществото. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на „Дарик“. По думите му непремерените реакции на здравния министър Петър Москов са само доказателство за гузност в създавалата се ситуация. Лидерът на социалистите припомни, че миналата седмица левицата е инициирала дебат по темата с ваксините и имунизационния календар, но подчерта, че този въпрос няма да е основният мотив за искания от левицата вот на недоверие в кабинета на тема здравеопазване.  

„Категорично има и други основания. Те са свързани с разделянето на здравноосигурените граждани – тези, които редовно си плащат – на такива със „социално значими“ заболявания и такива със „социално незначими“, които могат да чакат за лечение, но имат и друга опция – да си платят. Това е типично дясна здравна реформа – плащаш си здравната осигуровка, но за да икономисаме пари на Здравната каса, ще си платиш втори път, когато си на зор“, обясни Миков. По думите му при това положение възниква фундаментален въпрос, свързан с общественото право – правото на здравеопазване, когато си изряден към Здравната каса. „В момента се решава, за да няма дефицити в НЗОК, да изтупаме още чувала на пациентите“, коментира председателят на БСП. 

Парите за здравеопазване са достатъчни смята Миков, но контролът върху изразходването им не е. Той обърна внимание на частното здравеопазване, за което има двойно увеличение на средствата от 2009 г. досега. „Това се превърна в един печеливш бизнес. В същото време държавните и общински лечебни заведения все повече изпитват острата необходимост от средства и специалисти“, констатира лидерът на българската левица. 

Михаил Миков разясни лявата алтернатива в здравната сфера, като заяви, че според БСП общественото здравеопазване трябва да има приоритет. „Това означава на първо място укрепване на гръбнака му – големите болници в София, окръжните болници, на общинските болници, които тази година ще изпитат тежък финансов проблем заради същата дясна политика“, каза лидерът на социалистите. Той поясни, че искането за вот на недоверие за здравеопазването ще бъде внесено след финализиране на мотивите, които постоянно се натрупват. Миков даде пример с т.нар. „реимбурсиране“ на лекарствата, което реално означава доплащане. 

Лидерът на социалистите коментира, че опозицията на председателя на ДСБ Радан Кънев е „псевдоопозиция“, а БСП разчита на подкрепа за вота на недоверие от страна на ДПС и БДЦ и на независими народни представители. Той поясни, че тя зависи от мотивите на вота. „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е опозиция и това е ясно“, категоричен бе Миков. 

„Принципна е нашата позиция, че подкрепяме всички справедливи протести – тези, които имат реални искания, особено в социалната сфера, защото резултатите от дясната политика са все по-видими“, заяви също Михаил Миков по повод проявите на обществено напрежение. 

Левицата няма да иска вот на недоверие за политиката по отношение на съдебната система, въпреки че има всичките основания за това. „Провалът там е ясен“, подчерта председателят на БСП. По думите му засега няма индикации, че новият правосъден министър разбира проблемите и ще предложи решения. „Тези, които подкрепиха конституционните промени, записаха, че ВСС довършва мандата си“, заяви Миков в коментар на исканията за колективната оставка на членовете му. Той ги нарече паническа реакция и охарактеризира декларациите на управляващите в тази посока като остра атака срещу съдебната власт и груба намеса в нейната независимост. 

Според лидера на левицата случващото се доказва истинската цел на съдебната „реформа“ – да се смени съставът на ВСС и той да стане послушен на ГЕРБ. „СМС-ите, записаните разговори, скандалите заместват истинската дискусия за Висшия съдебен съвет“, смята Миков. Той отбеляза също, че ако се проследят всички доклади на Еврокомисията за напредъка на България в правосъдието, става ясно, че има непоследователност в тях: „Едни стъпки, които са отчетени като положителни, сега се оценяват по друг начин. Пример е промяната в отговорностите на Инспектората към ВСС“, каза председателят на БСП. Той добави и неизпълненото конституционно задължение на ВСС и на председателя на Върховния съд да се отчетат пред Народното събрание,, което не е направило впечатление на експертите на ЕК. 

Михаил Миков коментира и провалите на воденото от десницата управление по отношение на борбата с корупцията. Той подчерта, че предлаганото създаване на единен орган за борба с корупцията представлява едно внушение към Европа, като отбеляза, че и в момента в България има достатъчно органи с такива отговорности. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове