Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 06:30 1 322 0

1,2 млрд. лева годишна печалба от контрабанда на горива

  • горива-
  • дизел-
  • бензин-
  • контрабанда

Преглед на печата

1,2 млрд. лева годишна печалба от контрабанда на горива - 1

„24 часа”

1,2 млрд. лева годишна печалба от контрабанда на горива

Hа 1,2 млрд. лв. се изчислява годишната печалба от контрабандата на горива в България. Такава е сумата, която не влиза в бюджета под формата на акциз и ДДС, а остава в джобовете на организаторите на каналите.

Схемата с продажбата върви с танкери по море. Доставките тръгват най-често от Турция, минават през Гърция и стигат до България.

Има подозрения, че горивата са от “Ислямска държава”, която държи нефтени находища в Сирия и Ирак и няколко рафинерии. От там в момента можел да се вземе дизел за 80 ст. на литър. С транспортните разходи, например до България, цената му ставала близо 1,10 лв.

След като пристигне у нас, танкерът отива на пристанище, в което няма монтирани измервателни уреди. Обикновено това са по-малки портове по Дунав, има и на Черно море, които са регистрирани като митнически складове. Те са осем на брой и за тях няма изисквания да монтират уреди, които да подават информация към митниците колко горива се разтоварват. На тях няма и постоянен митнически контрол, а митничари се викали само когато има пристигнал танкер.

При разтоварването на горивото се прилагали различни схеми, за да се избегне митническият контрол. Едната била вписване в пристанищния дневник, че танкерът е отпътувал, докато той е преместван на друг док. По документи разтоварването е било в продължение на два дни. Тези количества се внасяли легално.

На практика обаче разтоварването продължавало десетина дни. Така ставала и възможно продажбата на горива, които са с 30-40 ст. по-ниска цена от тези на повечето бензиностанции.

 „Труд”

„Топлофикация” прати новите сметки на столичани

Сметките за парно и топла вода за януари 2016 г. вече са на разположение на столичани на Интернет страницата на „Топлофикация София” – www.toplo.bg и в касите на дружеството. Това съобщиха от „Топлофикация София”.

В горния десен ъгъл на фактурите вече ще бъде отбелязан уникалния „код на платец”, който ще даде възможност за идентификация на всеки отделен потребител и за улеснение на комуникацията с него. Потребителите ще могат да проверяват дължимите от тях суми и с новия „код на платеца”.

 

„Стандарт”

Първите чужди туристи идват на море през март

Черноморският комплекс "Албена" ще посрещне първите групи чуждестранни туристи през март. Гостите от Германия ще почиват по балнеопрограми от 20 март, съобщи Красимира Стоянова, ръководител на отдел "Продажби" във ваканционното селище.

Първите записвания за новия сезон сочат повишен интерес към Северното Черноморие и курортът очаква ръст на гостите от Германия, Бенелюкс, Чехия и Полша. Прогнозата е и около 10 на сто повече туристи от Русия да почиват в курорта през идващото лято.

„Сега”

Държавата чака 50% дивидент от фирмите си

Дивидентът, който тази година трябва да внесат в хазната държавните фирми, е намален с 10%. Така те вече ще трябва да отчисляват 50% от печалбата. Целта е по-голяма част от средствата да остават във фирмите, за да имат възможност за финансиране. Вчера Министерският съвет прие разпореждане за начина, по който ще се внасят тези суми.

От 2013 г. насам размерът на дивидентите постепенно намалява. Тогава държавните предприятия трябваше да отчисляват 80% от печалбата си и да внасят сумите в държавната хазна, което не се отразяваше добре на финансите им.

„Капитал дейли”

Как заводът от село Горно Ботево осъди парламента и ВКС

Може ли Ямболският окръжен съд да осъди Върховния касационен съд (ВКС)? А заедно с него и Народното събрание (НС) и Агенцията по приватизационен и следприватизационен контрол (АПСК)? И то по иск не на фирма, свързана с лица с влияние върху съдебната система, а на съвсем обикновено предприятие за гумени уплътнения? Отговорът на тези въпроси е положителен, а конкретният казус повдига за пореден път темата доколко България има капацитета да прилага правилно и ефективно разпоредбите на действащото право на Европейския съюз.

 „Монитор”

„Сънна болест“ в КАТ-Шумен

Един полицай от Пътна полиция-Шумен е бил уволнен дисциплинарно на 8 февруари, а 13 други са с по две-три наказания и последно предупреждение за изгонване, след като камери, монтирани в автомобилите, са ги изловили, че задрямват по време на смяна, научи “Монитор“ от близки до наказаните. Проблемите започнали през миналата година, когато всички катаджийски автомобили бяха оборудвани с видеокамери и с индивидуални средства за запис на полицаите. Техниката трябваше да гарантира безкорупционни проверки и да предотврати механизма „Какво правим сега?“. Камерите наистина не засекли корупционни практики. Вместо това обаче при изглеждане на записите проверяващи открили, че през нощта катаджиите си дремват.

 „Дума”

Дават кмета на Павел баня на Цацаров

Искане за пълна ревизия на дейността на кмета на Павел баня Станимир Радевски ще внесат общинските съветници от БСП и ДПС в прокуратурата. Една от причините за него е реалната опасност общината да остане без средства за инвестиционна програма, което да доведе до загуби на стотици хиляди левове. Друга е предстоящият бюджет на общината, който вече на две заседания не се гласува. По думите на съветниците в него са заложени пари за закупуване на личен автомобил на Радевски на стойност 35 хил. лв. и още куп нередности.

Съветникът от БСП Атанас Пъдев прикани прокуратурата да провери също дали има назначени в общината лица с ефективни присъди на ръководни постове.

„Новинар”

Водата в София поскъпва с 20 на сто

Цените на водата в цялата страна ще тръгнат нагоре. В София поскъпването ще е с около 20 на сто. Това обяви пред БНТ председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. „Има аргументи, които сочат, че трябва да се случи това поскъпване, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата”, обясни Иванов.

По думите му това увеличение ще е навсякъде, дори в Търговище, където в момента пият най-скъпата вода – 2,66 лева. „Това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове