Last news in Fakti

1 Март, 2016 14:30 1 359 5

Ахундова: МС да сезира прокуратурата за КТБ

  • ахундова-
  • мс-
  • да сезира-
  • прокуратурата-
  • ктб
Ахундова: МС да сезира прокуратурата за КТБ - 1

НПО „Ние, Гражданите” изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с КТБ. Ето и пълният текст на писмото, подписано от съпредседателя д-р Вера Ахундова:

„Както е известно на цялото общество казусът КТБ не става по-прозрачен. Поведението на компетентните институции и власти не гарантира нито бъдеща справедливост, нито възмездие за виновните за криминалния фалит на една банка и ограбването на вложителите й.

Десетките сигнали, подавани от нас до прокуратурата, НАП, Фонда за гарантиране на влоговете или се отхвърлят неоснователно и безпринципно, или потъват в безкрайни предварителни производства и проверки. Досъдебните производства и разследвания на прокуратурата срещу евентуалните виновници, които, обаче не са виновниците, посочени от Вас, продължават повече от година и половина. Прокуратурата обраства с нови и нови сигнали за придобивания и грабежи на активи на КТБ, на които не се дава ход. Виновните подуправители на БНБ бяха наградени с нов мандат.

ФГВ и синдиците на КТБ, от друга страна, проявяват към нас феодално и унизително отношение, въпреки, че  по закон и право имат равни права с нас. Липсата на отговор на писма и питания, вкл. и до МФ и БНБ, еднотипните немотивирани откази на възражения на кредитори на банката, аристократичното разточителство при практически безотчетно харчене на нашите пари са нашето всекидневие от година и половина.

Всичко това се случва на фона на четвърта по ред смяна на софтуера на КТБ, безплодни доклади и разследвания, с които се прикриват все повече данни, а грабежът КТБ отново се използва за предизборни обещания и гарантира трибуна и микрофон на все повече новоизлюпени специалисти по финанси.

В контекста на пълното игнориране от Вас, Министерския съвет, Народното събрание, Главна прокуратура, БНБ, ФГВ и назначените от тях синдици на правата на голяма група от български и чуждестранни граждани и фирми - вложители в КТБ, чийто брой, заедно с вложителите на суми до гарантирания размер, надхвърля 250 000 живи хора /защото стресът на ограбването доведе и до доста смърти и болести/, ние, членовете на  НПО „Ние, Гражданите”, се обръщаме към Вас с призив да съдействате за решаването на емблематичния казус „КТБ”.

В тази връзка ви призоваваме за решаването на най-наболелите въпроси, които изискват отговори и действия от страна на управляващите, а те са следните:

1. Осигуряване на пълен достъп на българското общество до всички документи по казуса „КТБ”, а именно на първо място, договорите и техническите задания в тях, сключени с консултантските фирми по оценяването на качеството на активите на КТБ и с разследващата фирма Аликспартнърс” по проследяване на паричните потоци от КТБ.

За улесняване на решенията по този въпрос Ви заявяваме, че съгласно отговора от СГП № 18975/2015 от 18.02.2016 г. на наш сигнал до Главния прокурор от 11.10.2015 г. се установява, че „относно твърдения в подадения сигнал на НПО „Ние, Гражданите”, че  договорът с „Аликс партнърс” бил засекретен, е видно, че договорът не следвало да се счита за засекретен, но същият бил със съдържание „строго конфиденциално” с оглед препятстване увреждането на масата на несъстоятелността.

Очевидно е, ако договорът не е засекретен, то той няма какво да търси в секретната секция на Народното събрание. Относно статута му на „строго конфиденциален” договорът може и следва да бъде конфиденциален спрямо всеки и всички други лица, освен за синдиците на КТБ, ФГВ и КРЕДИТОРИТЕ, като тези техни права са посочени в ЗБН и следва да бъдат безусловни.

Настояваме същата формула да бъде приложена и към договорите и докладите на консултанските фирми „Делойт България ЕООД, „Ърнест енд Янг” ЕООД и „АФА” ООД.

Цената на тези услуги са били платени със средства от масата на несъстоятелността на КТБ и следователно са собственост на кредиторите й.

2. Считаме, че  изпълнителната и законодателната власти в България следва да ускорят решенията и да променят законите за банковата несъстоятелност в контекста на запазването на масата на несъстоятелността от увреждане и учредяването на нова фигура в закона – обществен съвет на кредиторите, който да наблюдава действията на синдиците. В тази връзка настояваме Министерският съвет чрез  министъра на финансите и одобряваните от него синдици на КТБ да сезира прокуратурата и да изиска разследване на дейността на квестори и синдици на КТБ, свързани с:

-  присвояването на активи на КТБ за над 200 млн. лв. от защитения свидетел на прокуратурата и свързани с него поръчители и лица по време на мандата на квесторите на КТБ;

- присвояването на активи за над 400 млн. лв. чрез освобождаване на залози, прехвърляне на активи, прихващания чрез цесии, финансирани в т.ч. и от ББР, на активи за над 400 млн. лв, извършено след назначаването на синдици в КТБ. Значителна част от тях са били придобити от и чрез дружествата със специално предназначение;

- осигуряване възможността за провеждането на подобни незаконни сделки чрез удобното пропускане на срокове и изтичане на недействителността на поръчителства за 554 млн. лв, неподновяване на редица залози върху акции  с изтекъл срок за над 720 млн. лв.;

- разследване състоянието на учредените ипотеки върху недвижими имоти в полза на КТБ  в размер на 835 млн. лв. и залози върху материални активи за над 1,328 млрд. лв.;

- завеждането на искове за несъстоятелност /общо обявени от финансовия министър за над 3 млрд. лв./, в частност свързани с дружествата със специално предназначение, с които, в ущърб на масата на несъстоятелността, е прекъсната веригата на заложените акции на тези дружества - кредитополучатели в полза на КТБ. По този начин са освободени залозите в акции и имущества на кредитираните от тях фирми в полза на трети лица, които са ги придобили или ги придобиват за смехотворни суми;

- корупционните практики, свързани с избирателното оспорване на прихващания по цесиите.

3.  Доколкото считаме информацията от запознати с доклада на „Аликс партнърс” депутати за достоверна е необходимо да се разследват препоръките на консултанта относно прилагането на българското законодателство в горепосочените случаи, а именно завеждането на изключително вредните дела за несъстоятелност на дружествата със специално предназначение и дадените препоръки за начина, по който Фондът за гарантиране на влоговете да пререди десетки и стотици кредитори в своя полза и наша вреда.

- В тази връзка най-доброто решение би било незабавното сторниране на всички операции по прихващания по цесии, сключени след 6.11.2014 г., блоковото им анулиране със съпровождащо включване на кредиторите в ред 4 на удовлетворяване и драстично намаляване на огромните разходи за юридически услуги.

- Предлагаме ФГВ незабавно да освободи от УС на ФГВ зам. - председателя на управителния съвет Нели Кордовска, която би могла да бъде негов член само в качеството си на член на УС на БНБ.

4. В контекста на настояването ни за прозрачност, справедливост и правосъдие предлагаме Министерският съвет да сезира Главния прокурор и да привлече като разследвани лица по водените следствия членовете на УС на БНБ от 2014 г., които и по Ваше мнение, носят основната вина за недоглеждането и фалита на КТБ.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 звън на центове

    0 0 Отговор
    Точно в правилната врата.
    Да видим сега чувството за самосъхранение, какво ще го посъветва ?
  • 2 Мартин

    0 0 Отговор
    Д-р Вера Ахундова всъщност е доктор по интриганстване и доносничество! Още се помни нейната агентурна дейност и написани доноси срещу българи преди 1990 г., тъй като д-р Ахундова е бивш кадър на Държавна сигурност! Та подобен човек, жена-доносник, да иска каквото и да било - не й прави чест!
  • 3 Вили

    0 0 Отговор
    „Както е известно на цялото общество казусът КТБ не става по-прозрачен.” Е как така, при положение, че днес точно се прие докладът на одиторите да стане публичен. Ако това не е прозрачност, то не знам кое тогава е според тази дама. Ахундова и НПО-то и бяха финансирани от Цветан Василев и тяхната цел е да се блокира работата на синдиците, за да си запази Василев колкото се може по-голяма част от активите на банката и да се разпространяват лъжи и заблуди за КТБ в обществото. Това им е функцията. Защо нито веднъж не потърсиха отговорност от Цветан Василев как е стопанисвал парите на вложителите, а? Нали сам си призна, че също е виновен и е участвал в схемите. Как така всички други са виновни, само мажоритарният собственик, който пряко управлява банката е невинен и не е знаел нищо, а?
  • 4 Анонимен

    0 0 Отговор
    В крайна сметка истината си е истина на всички ни е ясно кой е виновника за сегашното положение и фалита на КТБ,а именно Цветан Василев е отговорен и трябва да бъде изправен пред съда час по-скоро .
  • 5 ДУЗ

    0 0 Отговор
    За какво да е виновен Цветан Василев ? Че му разбиха банката ли ?
    Не се е чуло да има внесен в съда обвинителен акт срещу него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове