Last news in Fakti

4 Април, 2016 08:51 3 540 22

Трябва ли да се забранят бурките в България?

  • бурките-
  • българия-
  • забранят-
  • бурки

Според адвокат Марковски трябва промяна в Закона за вероизповеданията заради бурките

Трябва ли да се забранят бурките в България? - 1

„Има опасност под бурката да се крие атентатор. А може да се крие и мъж. Това е забранено със закон в Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия. Трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата – да се забрани използването на ритуали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката”, заяви по Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

Повод за дебата стана изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, който смята, че бурките трябва да се забранят на обществени места. Пазарджишката махала, където хората са мюсюлмани, стана известна с имама си Ахмед Муса, който беше осъден за проповядване на радикален ислям.

По думите на Марковски проверката на жените с бурки може да се направи не само на летището, а и в мола.

„Не можем да намерим жена полицаи за всяка жена с бурка. Трябва да има възможност да се задържи тази жена с бурка за 24 часа и в районното управление да бъде разпитана и да се установи нейната самоличност”, добави още Марковски.

„На 1 юли 2014 г. има решение на Европейския съвет по правата на човека, който казва, че бурката нарушава съвместното живеене. Идеята е да бъдеш с открито лице”, обясни богословът д-р Тони Николов.

„Има и мъжка бурка, наречена „Галабея”. Шие се от платове за костюм, но не може да се слага сако. Трябда да отчитаме реалностите, в които живеем. Европа е във война. Трябва да отчитаме човешките права, но правната норма е свързана с реалните нужди на хората. Няма пречка да бъде уредено юридически, без да се посегне на правата на хората. Трябва да има ясен текст в Наказателния кодекс, който да предвижда и глоба. Въпросът е принципен и заслужава законово решение”, добави Марин Марковски.

„Във Франция има наложени около 600 глоби за носенето на бурки. В едно общество трудно се налага това. Този процес няма да бъде лесен. Прекомерната репресия, като задържането за 24 часа, например, обикновено не е ефективна”, контрира д-р Николов.

„Задържането за 24 часа е хуманен акт. Законите трябва да се спазват, защото иначе ще бъдем джунгла, а не общество”, на мнение е Марковски.

„В Корана никъде не се среща думата бурка, камоли принудата да се носи бурка. Бурката идва от персийската империя”, заяви по bTV Александър Алексиев, експерт по религии.

„Това е политически ислям. За много ислямисти религията и държавата са едно и също нещо и това е опасното. Това се практикува в Саудитска Арабия. Тогава казваш, че държавата трябва да следва исляма”, каза още Алексиев.

„Мюсюлманите в Пазарджик съвсем са се разпасали”, допълни той. „Там си е пропаганда на насилие в полза на „Ислямска държава”. Ако нещо стане в България, по-скоро ще стане там, отколкото между нашите турци”, допълни Алексиев.

„Затова Ахмед Муса е в затвора, заради пропагандата в полза на война, на насилие”, поясни Алексиев. „Там парите безспорно играят роля, особено за тези бурки, които не са типични за исляма по принцип”, каза той.

По думите му джамията в Пазарджик е много различна от традиционните сгради за исляма. Тя е без украшения, само от бетон и липсват традиционните отомански украшения. „Това е уахабитска джамия. Самия Уахаб, родоначалник на уахабизма, наричаше Отоманската империя „Държавата на неверниците”, поясни Алексиев.

По повод изказването на главния прокурор Сотир Цацаров преди дни, Алексиев каза, че забраната на бурките на обществени места е важно за сигурността на държавата. „Не може да не си показват лицето”, поясни той.

На въпрос дали тази забрана би породила агресия сред мюсюлманите, Алексиев отговори: „В България турците мюсюлмани са умерени и не се поддават лесно”.

„Жените мюсюлманки ще се подчиняват на закона на Аллах, който иска да са праведни и добри, така ще отидат в рая”, заяви Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик.

„Това е нашата религия. Много жени от християнската религия също ходят забулени”, допълни Мустафа. По думите му жените в ромската махала могат сами да изберат колко забулени да ходят. „Коранът казва, че ако желаят може лицето да е покрито, но може да е и отворено. Но тялото трябва да е покрито”, каза Мустафа.

„Ако забранят бурките на обществени места, мислите ли, че ще можем да направим нещо? Ще се съобразяваме”, допълни Мустафа.

На въпрос дали съпругата на Яшар Мустафа ще свали бурката си на обществено място, той отговори: „Безсмислено е да я питам, няма да тръгне без кърпа на главата. Ако институциите решат, ще си седи вкъщи”.

„Ние сме задължени да спазваме законите, защото живеем тук. Не може да изкарвате исляма омраза и демокрацията омраза. Те си вървят заедно”, допълни Яшар Мустафа.

„Премахването на бурката ще обиди нашите жени, самото покритие е част от нея, ако бъде махнато, така се отнема живота й”, каза друг посетител на джамията в Пазарджик.

„Бурките са национална носия в ислямската религия”, допълни Мустафа, като припомни, че в християнските храмове жените също трябва да влизат покрити.

 „Бурките не са ги сложили през последните години, още баба ми е била забулена”, каза Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство.

Жителите отхвърлиха твърдението, че са развявали знамена на „Ислямска държава”, както и че Ахмед Муса е проповядвал радикален ислям. „Пресата и медиите ни опетниха”, заяви Мустафа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матей

    2 0 Отговор
    Категорично ДА
    България по Конституция е Православна и Светска Държава
    носенето на такива символи на крайно ислямизирани хора е противозаконно и сега !
    Къде е Държавата да наложи ред ?
  • 2 Деница

    2 0 Отговор
    Аз също съм ЗА..
  • 3 Велика България

    2 0 Отговор
    ЗА !!!
  • 4 Гоуст

    1 1 Отговор
    България е с най-много мюсюлмани като процент от населението в сравнение с всички страни в ЕС. Ако забранят бурките ще започнат и тук атентатите и ще стане страшно. И аз съм твърдо За, но ....

    Коментиран от #10

  • 5 steve

    2 0 Отговор
    Ако имаме държава, тези незаконно пръкнали се т.н. джамии, трябва да се сринат!! Да не би някой да си мисли, че всички строителни книжа им са в ред или са законно финансирани? Ето ти един елементарен мотив да бъдат съборени!! Дори и толерантния Брюксел няма да смее да се обади. Така, че Държавните органи да действат! Пак казвам- ако имаме държава!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Бате Цецо

    2 0 Отговор
    Категорична забрана. България не трябва да бъде страна на нинджи и джихадисти.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Забрана....... незабано
  • 8 Morgoth

    2 1 Отговор
    Мюсюлмани има в България от векове и традиционно те носят само забрадки, такива каквито носят и бабите по селата независимо от религията си.
    Бурката няма място в България, тя не е нито европейска, нито българска, нито традиционна за бълграските мюсюлмани.
  • 9 Mercedes-Benz

    1 1 Отговор
    Да, а с тях и исляма да се забрани!
  • 10 Carfen

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    В Хошандия най-често срещаното име е Мехмед. Според прогнози(не от АлфаТВ) до 2050 Великобритания, Холандия и Франция ще бъдат с преобладаващо мюсулманско население. За нас нямаше данни, сигурно тогава ще има само баби тук таме и туристи по курортите.
  • 11 ЗА ЗА ЗА

    2 0 Отговор
    Категорично ЗА забрана на бурките !!!
    Които иска да си носи бурката, ама да заминава в 5-я свят.
    Утре разни фанатизирани, ще решат че е време за "алах акбар", ще се овържат с 20 кила експлозив, ще метнат по един черен чаршаф на главата и ще се взривят някъде!
    В България има не свобода, а "СВОБОДИЯ" Така наречената "толерантност" особенно, към циганите отдавна е преминала всякакви граници примери, колкото искате.
  • 12 жоро

    1 0 Отговор
    Категорично за забраната. Нямам нищо против тях стига да спазват нашите закони, да изповядват нашата вяра, да плащат данъци като нас, да се трудят и работят също като нас. Нямаме нужда от повече цигани,тия дето ги има ни стигат.
  • 13 Дедо Шишарко

    1 0 Отговор
    КАТЕГОРИЧНО ДА!Която иска да носи бурка да заминава за халифата или нинджа в Япония!
  • 14 Poli

    1 0 Отговор
    Категорично за забраната!
  • 15 Гост

    2 0 Отговор
    Като искат да са толкова крайни и да живеят по най- строгите закони на шерията да си събират багажа и да се изнесат в една от многото държави, в които живеят така, а не външни държави да използват простотията и алчността им за да си правят лобита в България
  • 16 гост

    1 0 Отговор
    Те в арабските страни и шофьорските книжки им ги издават със снимка както са си забулени. Но нека сравнят правата на жените там и после да дойдат в Европа да обясняват на какво имат право и на какво не. Те са точно както циганите: трябва да имам това право, полага ми се. Никой не отговаря защо. Аз живея в Европа понеже ми харесва и ако се казва, че не мога да нося чалма, няма да нося щом искам да живея в Европа. Те и терористите обясняват, че Аллах ще ги награди като се гръмнат, това означава ли, че трябва да се приема тяхното поведение в страна, където нито Аллах, нито тяхната религия е определяща за държавата или е избрана от мнозинството от гражданите.
  • 17 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Нинджи имаше още преди 40 години /толкова ми са спомените/ в днешните ДПС региони, но обикновено бяха стари баби и никой не очакваше от тях атентати. Децата им викаха пингвини. Търпяха ги с идеята, че това си отива. Сега е обаче време на очакване за разрастване на проблема и той трябва да се спре.
    Европа обаче има проблем. Тя се прави на хуманна и демократична и не усеща, че е подигравана и използвана. А рецептата е толкова проста - реципрочни мерки. Ако може "Хюриет" да казва: „Türkiye Türklerindir“ („Турция на турците“), защо да няма Унгария на унгарците или България на българите?
    Саудитска арабия щяла да прати пари за джамии, но нямало да взема бежанци. Е, когато вземе християни, аз ще отворя там свинарник, да им осигуря нормално месо.
  • 18 mediator37

    3 0 Отговор
    Предизвиква в мен напрежение видът на някоя със забрадка, да не говорим с бурка. Напрягам се. Зле ми е.
  • 19 Stich7550

    1 0 Отговор
    Не само бурките, но и тези гадни средновековни бради с фиде по тях трябва да се обръснат.
  • 20 бай хуй

    0 0 Отговор
    Бурки ли= ако е държава на място ще им разплаче майчиното мляко.Защо преди 90-те години не се говореше за бурки или каквото се наричат.Специално на ромите=цигани такава свободия им дадохме че ни са качиха на главите.Живея в регион където преобладават мюсюлмани и не съм виждал такива бурки никога като тези Пазарджишките роми=какви мюсюлмани са тези за пари всичко ще сложат само и само да не работят а някой да им дава пари на готово.Аз специално в нащия регион имам многа приятели мюсюлмани те са големи пичове и си живеем спокойно дори и те са против тези от Пазарджик какви мюсюлмани са тези не знам.
  • 21 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Защо в Р.Турция бурките са забранени с закон а при нас ще се съобразяваме със тези какво искали.Ние сме християнска държава.В Турция забраняват с закон която е мюсюлманска държава а при нас коментари дали да го забраним или да го разрешим.Като искат да ги носят да ходят в Арабския свет и да си ги носят колкото искат.
  • 22 гост

    0 0 Отговор
    Трябва да се обърне незабавно внимание и на циганизацията на държавата защото както са малцинство ще станат след времи булшенство.И тогава някакъвси неграмотен циганин ще ни налага каквото си иска.Както забрана на бурките така и забрана до 2 деца при циганите а не по 10- 15 бройки пуснати по улиците да просят и да изнудват хората.Слазяш от колата си и дребния м...л дай стинки бате ако не му дадеш ще ти счупя стаклото на колата.Особенно пред хипермаркетите пълно цигани чакат да ти върне количката да вземе монетата а ако монетата е жълта а не бяла не не иска да е върне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове