Last news in Fakti

4 Април, 2016 21:32 1 386 2

ДАИ трябва да се преструктурира като НАП

  • кристиан кръстев-
  • даи-
  • трябва-
  • преструктурира-
  • нап

Попитан кой може да контролира ДАИ, Кръстев отговори, че това е „една машина, която може да бъде изградена по нов начин и да се самоконтролира много успешно“

ДАИ трябва да се преструктурира като НАП - 1
Снимка: bTV

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (бившето ДАИ, бел. ред.) трябва да се преструктурира, както НАП. Това каза по bTV Кристиан Кръстев – бивш министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков.

Трябва да се промени системата на управление и оценка на служителите – всеки да получава, съобразно усилията, която полага. Атестацията им трябва да е ежемесечна, а не на шест месеца и година, и който не си върши работата – не е за там.

„Когато дисциплинираме агенцията, агенцията ще дисциплинира бизнеса. Когато бизнесът е дисциплиниран, няма да има предпоставки за корупция“, каза Кръстев.

На въпрос кой може да контролира ДАИ, Кръстев отговори, че това е „една машина, която може да бъде изградена по нов начин и да се самоконтролира много успешно“.

Той даде пример с Националната агенция по приходите (НАП) – в момента, в който служителите в НАП имат интерес от това да налагат глоби, всичко върви, посочи бившият министър. Разбира се, всяко стадо има мърша, случват се злоупотреби, но единични. Смятам, че НАП се управлява прекрасно и ДАИ трябва да се управлява по същия начин, посочи той.

Кръстев призна, че не е изненадан от поредния арест на шеф на ДАИ. „Докато не се промени цялостната структура на всички подобни агенции и органи, които извършват контрол, не виждам вариант, в който да няма дребна корупция“, каза той. Според него пред хората в регулаторните органи много изкушения.

„Системата е порочна. Когато има по-свестен шеф, дисциплината е по-строга, когато някой е влязъл с идеята да спечели, винаги ще намери начин“, посочи Кръстев.

По думите му трябва да се направи функционален анализ на всички подобни органи, в които има предпоставки за корупция. Всички контролни органи, които по някакъв начин издават санкциониращи документи на потребителите, би трябвало да бъдат построени на същия принцип (като НАП). Тогава корупцията ще има по-малко предпоставки за корупция.

Запитан дали в скучая с ДАИ е имало политически чадър, той отговори, че след като се е стигнало до тези арести, е имало политическа воля да се спре тази корупция. Министър Ивайло Московски каза, че е имало редица сигнали и по тях се е работило – вероятно част от тях са довели до тези резултати, каза Кръстев.

Той припомни, че когато по негово време са се назначавали регионалните ръководители на ДАИ, е имало голям лобистки натиск от партиите. „Очевидно има мед в кацата и всеки се опитва да бръкне в нея“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    И какво като се преструктурира - подкупите ще вървят по други схеми до най-големите шефове, а те ще се отчитат на някой друг вече!
    Ако ще и цялата държава да преструкторирате, докато мафията не се махне от съдебната власт и прокуратурата, файда няма да има никаква от преструкурирания и празни приказки за борба с корупцията>
  • 2 АНГЕЛИНА

    0 0 Отговор
    Кристиян Крьстев е образец на истински човек и искрено вярвам че в тази дьржава нещата ще се оправят с хора като него.Такива трябва да са на рьководни дльжности,а не крадци и подмазвачи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове